Srpski pokret obnove i Nova Srbija, partije koje su na parlamentarnim izborima nastupile na listi Srpske napredne stranke, nisu upoznate sa namerama Aleksandra Vučića u vezi s formiranjem nove vlade, nisu pozvane na razgovor o toj temi od kada su izbori okončani, ne znaju ništa o programu koji budući premijer piše, nisu upoznati sa sastavom te vlade, a ne znaju ni da li će biti njen deo, odnosno da li će zauzeti neke od ministarskih mesta.

Takođe, nema naznaka o tome da li i kada će ih Vučić konsultovati.

Kako su za Danas izjavili potpredsednici Srpskog pokreta obnove i Nove Srbije Aleksandar Čotrić i Dubravka Filipovska, nema nikakvih najava da bi lideri njihovih stranaka Vuk Drašković i Velimir Ilić uskoro mogli da dobiju poziv budućeg premijera za učešće u vladi.

„Nemamo nikakve informacije o tome. Nismo još pozvani na sastanak i ne znamo kada će taj poziv uslediti. Pretpostavljamo da postoji nekakva dinamika, prvo su pozvani SVM, pa socijalisti, pa NDS, onda ćemo verovatno mi doći na red. Mi smo, naravno, ovlastili Vučića da pregovara ispred naše koalicije. Postoji nekakav predizborni dogovor sa SNS, ali on se ne odnosi na sastav buduće vlade“, istakla je za Danas Dubravka Filipovski iz NS.

Podsetimo, nekoliko dana pre izbora 16. marta, Velimir Ilić je na pitanje Danasa da li mu je garantovano ministarsko mesto, odgovorio: „Sve je dogovoreno. Ja verujem u Aleksandra Vučića da će se držati dogovora. Mi nikada nismo pisali i potpisivali nekakav sporazum. Postoji interni dogovor, ali on ostaje među nama. Kad se sve završi, znaće se. To je čovek s kojim sam se ja veoma brzo dogovarao oko projekata, poslova, svega. Oko koalicije smo se dogovorili za dva minuta. Bukvalno s nogu. Vučić je brz. Na hodniku, usput, dok idemo ka sali, dogovorimo se sve i onda nema potrebe za sastankom.“

S druge strane, potpredsednik SPO Aleksandar Čotrić takođe nam je rekao da ta stranka još nije dobila nikakvu ponudu od Vučića, niti ima naznaka kada bi do toga moglo da dođe. On je kazao i da ne znaju ništa o programu buduće vlade i da su sve što znaju saznali iz medija. Čotrić je Danasu rekao i da SPO ostaje pri stavu svog predsednika Draškovića da bi za njih bilo prihvatljivo mesto šefa diplomatije u budućoj vladi.

Vuk Drašković je, podsetimo, nedavno poručio da bi on jedino prihvatio da vodi spoljnu politiku Srbije. „O tome ne odlučujem ja, ali bih jedino i to veoma uspešno vodio našu spoljnu politiku“, kazao je Drašković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari