Na sajtu Socijalističke partije Srbije juče se pojavio blog nepoznatog autora pod naslovom „Nekoliko teza o Milanu Beku“, u kojem navodi da taj privrednik „od devedesetih sav svoj uspeh vezuje za jake lidere, sve plašeći se da se neki od njih ne seti da je vreme za institucije“.

„Verovao je u Miloševića, Miru Marković (i to kao član i poslanički kandidat JUL-a), Koštunicu… Sada bi hteo da proizvede još jednog jakog lidera, i to, slučajno, baš onog koji je na čelu istraga sumnjivih privatizacija, među kojima se, opet slučajno, našlo i nekoliko vezanih za institucije odanog Milana Beka“, navodi se u blogu SPS.

Povod za ovaj blog, kako se navodi, jeste gostovanje Beka u emisiji „Teška reč“ prošle sedmice. U blogu se dalje kaže da je ovaj privrednik „oličenje nesreće koja nas je snašla i koja, baš kao i on, pretenduje da postane stalna, nepromenljiva, dakle, sudbinska“.

„I to na najprostiji mogući način – održavanjem onog sistema (ne)vrednosti koji nas je i gurnuo na civilizacijsko dno. Milanu Beku savršeno odgovara da tu i ostanemo. Bar, kako sam kaže, još četiri mandata, koliko dugo on namerava da radi. Zato je u nedelju, u pauzi između saslušanja, i došao na televiziju da se požali kako se policija bavi marketingom. On, naravno, ne. I to što, kad god mu se ime pojavi u nekoj istrazi, otrči do prve televizije da objasni kako su to sve gluposti, nikako ne može da se nazove marketingom“, ističe se u blogu.

U blogu socijalista napominje se da se danas veruje u institucije i da će zato Milan Beko svoju odbranu da vodi isključivo kroz institucije. „U njih, hvala Bogu, veruje. Ali ne baš odmah. Pre toga, tu je poverenje u jakog lidera. On, najpre, pa tek onda izgradnja institucija. Obrazloženje – takav smo narod. Volimo jake lidere, potrebni su nam. I Milanu Beku, inače zakletom institucionalisti“, dodaje se.

Kako se pominje, u trenutku kada kucamo na vrata Evrope, i to one koja je upravo u Dačiću i Vučiću prepoznala ljude kojima su institucije i sistem na prvom mestu, mi i dalje promovišemo one koji su navikli da sve može da se reši izvikivanjem imena vođe.

„I koji bi, čak i ako niko ne pokazuje nameru da to bude, jednog, za svaki slučaj, bar da izmisle. Zato što je svaki vođa važniji od institucija. I zato što mu, a Beko to savršeno zna, kada jednom postane vođa, neće, ni najmanje, biti do institucija. Biće mu do Beka. Do hiljada takvih, koji će da uzvikuju njegovo ime, i da još nešto sitno, usput, sa strane, i završe. Za sebe, ne za vođu. I ta nesreća je ona kojoj, konačno, treba da stanemo na put“, piše u blogu na sajtu SPS.

U blogu SPS-a objašnjavaju da ljudi koji vode ovu zemlju žele institucije i sistem „sada i odmah, zato što su one jedini način da u Srbiji počnu da se cene rad i vrednost, a ne odanost“. „I da više nikada većina ne bude siromašna, zbog vođe, i to za račun manjine, koja će biti bogata, opet zbog vođe.“

Ojha!

„I zato što će nas samo te jake institucije uvesti u Evropu, koja je, još devedesetih pokazala šta misli o našim jakim liderima, i koja, insistiranjem na završetku istraga o privatizacijama, jasno pokazuje i šta misli o Beku. I verovatno je najvažniji zadatak ove Vlade, Dačića i Vučića i Nikolića i svakog kome je stalo do ove zemlje, da ljudima objasni koliko su, i zašto, institucije važne i koliko one ograničavaju moć političara, i još više, onih koji se na političare pozivaju. I u tome treba da krenu od one najprostije činjenice – u Srbiji, evropskoj zemlji institucija, više neće biti raznih Beka. Ojha!“, istaknuto je na kraju bloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari