Forum beogradskih gimnazija osudio napad na profesora Treće gimnazije 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Forum beogradskih gimnazija (FBG) najoštrije je osudio incident u Trećoj beogradskog gimnaziji, u kojem je u sukobu učenika Desete i Treće beogradske gimnazije jedan od aktera teško povredio nastavnika Treće beogradske gimnazije koji je pokušao da razdvoji zavađene učenike.

 

„Događaji u Trećoj beogradskoj gimnaziji i Tehničkoj školi u Bačkoj Palanci nedvosmisleno ukazuju da u Srbiji još nije pronađeno rešenje za nagomilano nasilje u srpskim školama, a olako obećana brzina u rešavanju problema koji izjeda srpski prosvetni sistem ne doprinosi izlasku iz krize već postojeće rane iznova produbljuje“, navodi se u saopštenju FBG.

Forum beogradskih gimnazijaka kao odgovorne jednako vidi i one koji odlučuju, kao i one koji participaraju u donošenju odluka.
Nakon majske tragedije, sindikati su se, kažu, utrkivali ko će sesti bliže ministru prosvete ili tadašnjoj premijerki sa predlozima koji su uglavnom predstavljali reciklirane predloge iz nekih ranijih vremena.

„Ti predlozi su potom usvajani kroz zakone, a da praktično u praksi nisu ni primenjivani, niti predstavljaju efikasno oružje u rešavanju narastajućeg nasilja. Istovremeno, dok smo ispred sindikata predlagali, a ispred izvršne vlasti kao nešto radili na rešavanju problema, nismo propuštali priliku da demonstriramo silu kad god smo imali priliku za to. I dok je gradonačelnik lupao telefone svojim sugrađanima, ukazujući da im se kičma iskrivala od zla, narodni tribuni u Skupštini nazivali jedni druge magarcima i ustajali iz skupštinskih klupa kako bi upotrebili pesnice kao glavne argumente, ni prosvetni sindikati nisu propuštali priliku da kolege sa kojima ne dele isto mišljenje nazovu lešinarima i počaste ih drugim epitetima koji su tako karakteristični za političare“, navodi FBG.

Kako dodaju, možda je najgore od svega što se svi zajedno još pitamo zašto nam se sve ovo dešava i iznova i iznova smo kao iznenađeni, bez spremnosti da sagledamo sopstvenu odgovornost.„Stiče se utisak kao da ne znamo da će posle 16. maja doći 17, kao što je posle 3. maja došao 4. a mi smo i tada stajali nemi i zbunjeni i pitali se kako nam se ovo desilo, a onda smo počeli olako da obećavamo rešenja za izlazak iz krize, međutim, umesto izlaska iz krize jasno je da smo godinu dana kasnije svi zajedno doprineli da ’Od kolevke pa do groba, najnesigurnije postane đačko doba’, a rešenje ni na vidiku“, poručili su iz FBG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari