Posle prekjučerašnjeg paljenja administrativnog prelaza Jarinje i neuspelih jučerašnjih maratonskih pregovora s Beogradom, Kfor je sinoć prelaze Jarinje i Brnjak na severu KiM proglasio zabranjenom vojnom zonom. Agencije prenose pisanu izjavu komadanta Kfora nemačkog generala Erharda Bilera da će u toj zoni „vojnici Kfora moći da upotrebljavaju bojevu municiju za sopstvenu odbranu, odbranu ljudi, imovine i ograničene vojne zone“. Biler je objasnio da „niko ko nema ovlašćenja da radi ili da pređe prelaze ne bi trebalo da bude u njihovoj blizini“.

Šef tima beogradskog tima za dijalog s Prištinom Borislav Stefanović izjavio za Danas da su popodnevni četvorosatni pregovori s komadantom Kfora bili neuspešni, ali da juče ujutru postignuti dogovori ostaju na snazi. Prema Stefanovićevim rečima, Kfor do daljeg ostaje na prelazima, a Albanci ne mogu biti među carinicima.

On kaže da su beogradski pregovarači Srbima na barikadama u selu Zupče posle neuspelih pregovora s Kforom poručili da „ostanu mirni, da ne nasedaju na provokacije i da se klone svakog nasilja, jer će se ono vraćati Srbima na jugu“. Pregovori se nastavljaju danas, a prema nezvaničnim informacijama, sinoć je u Nišu održan sastanak predstavnika Vojske Srbije i Kfora.

Konsultacije Saveta bezbednosti UN o Kosovu, na zahtev Srbije, počele su sinoć u 21 sat po srednjeevropskom vremenu, i do zaključenja ovog izdanja Danasa nisu završene. Situacija na Kosovu trebalo je da bude druga tačka dnevnog reda, posle Sudana. Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić sastao se sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, a pre toga izjavio je da je prevladan otpor dve stalne članice SB UN, koje su se protivile održavanju konsultacija.

Kfor je i tokom jučerašnjeg dana čuvao prelaze između severa KiM i centralne Srbije. Na Brnjaku su bili i pripadnici pograničnih jedinica Kosovske policijske službe, dok su Eulesk i Kfor obezbeđivali glavni most u Kosovskoj Mitrovici, koji deli srpski od albanskog dela grada, javljaju Danasovi izvori s terena. Srbi se nisu povukli s barikada, a Kfor je juče nastavio da raspoređuje svoje trupe po severu KiM radi „očuvanja bezbednosti i slobode kretanja“.

Radio Kim javlja da je Kfor dobio naredbu NATO da spovede odluke Prištine koja, prema Stefanovićevim rečima, ne znači povratak specijalne jedinice KPS „Rose“ na sever KiM, nego uspostavljanje carinskog režima na admnistrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i kosovske granične policije.

– U opštinama na kojima se nalaze prelazi ne može se menjati etnička struktura, što je prihvaćeno, čak i u planu Martija Ahtisarija, ali Priština pokušava da na severu instalira kosovske institucije. Pitanje je da li Kfor i EU treba da sprovode Rezoluciju 1244 SB UN ili da budu instrumentalizovani za sprovođenje nečijih političkih ciljeva – ističe Stefanović.

On nije mogao da odgovori na pitanje Danasa da li je Vlada Srbije odluku o zahtevu za sazivanje hitne skupštinske rasprave o KiM donela na jučerašnjoj sednici ili naknadno, posle neuspelih višesatnih pregovora u Zubinom Potoku .

General Erhard Biler saopštio je posle sastanka da je Kfor preuzeo kontrolu nad oba administrativna prelaza na severu i da će tamo ostati sve dok bude potrebno.

Vlada Srbije osudila je juče „svaki oblik nasilja na KiM i zatražila od UN i EU, pod čijim je protektoratom južna pokrajina, da postupaju u skladu sa svojim mandatom, osiguraju mir i bezbednost svih građana i spreče svaki pokušaj privremenih vlasti u Prištini da destabilizuju stanje“. U saopštenju sa jučerašnje sednice vlade ocenjuje se da „u osnovi nasilne operacije pokušaja pripadnika specijalne policije da preuzime kontrolne punktove Jarinje i Brnjak ne leži želja da se uspostave red i zakon, nego jasna namera da se silom i po cenu ljudskih žrtava nametne promena ukupne realnosti na severu pokrajine“.

Vlada tvrdi da je Priština svoje operacije „koordinisale s pojedincima iz međunarodnih institucija“ i traži od međunarodnih mirovnih misija na KiM da spreče jednostrane akcije prištinskih privremenih vlasti, čiji je cilj izmena realnosti i etničke strukture u pokrajini“. Kako je saopšteno, MUP i Ministarstvo odbrane Srbije u stalnom su kontaktu sa Kforom i Euleksom.

Kfor je juče najavio istragu o „paljenju administrativnog prelaza Jarinje i pucnjavi“, koju je okarakterisao kao „kriminalan i nasilan napad“. U sedištu Euleksa Danasu je potvrđeno da će istragu sprovesti Misija EU na Kosovu. SNV severnog KiM zatražilo je juče da Skupština Srbije hitno zahteva od SB UN „neodložno i potpuno reafirmisanje Rezolucije SB UN 1244 i delovanje Kfora i Unmika isključivo u okvirima tog dokumenta“.

Kosovski parlament juče je održao vanrednu sednicu, na kojoj je Vlada Kosova dobila podršku za akciju na severu KiM. Kosovski premijer Hašim Tači obavestio je Skupštinu o akciji specijalaca „Rose“ i poručio da Priština traži potpunu kontrolu prelaza, prenose kosovske agencije. Tači je ponovio optužbu da državni vrh u Beogradu stoji iza nereda na severu Kosova i dodao da su vandale koji su zapalili Jarinje vodili predstavnici „paralelnih struktura na severu“, što su srpske vlasti negirale.

Crkva podržava dijalog

Zbog pogoršanja političko-bezbednosne situacije na severu KiM, episkop raško-prizrenski Teodosije apelovao je juče na sve strane da se uzdrže od upotrebe sile. On je naglasio da „ sve probleme i nesuglasice treba rešavati mirno i dijalogom“, saopštila je Informativna služba ERP. U saopštenju se navodi da se vladika Teodosije nalazi na severu KiM, gde sa sveštenicima obilazi krizne tačke i apeluje na lokalno stanovništvo i institucije da se održe red, mir i obezbedi sloboda kretanja i bezbednost za sve građane.

Trajković: Serija incidenata predstavlja odmazdu

Poslanik Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova Rada Trajković izjavila je za Danas da je zabrinuta zbog „odmazde koju kosovske institucije sprovode nad Srbima južno od Ibra“, što smatra posledicom poslednjih događaja na severu KiM. Ona kaže da pripadnici „Rose“ zaustavljaju i šikaniraju Srbe u Štrpcu, Kosovskom Pomoravlju, a da neprijatnosti nije bilo pošteđeno ni sanitetsko vozilo Doma zdravlja Gračanica. Pripadnici „Rose“ juče rano ujutru maltretirali su dvojicu poljoprivrednika iz Klokota Dušana Mirkovića i Zorana Svilanovića, koji su, kako javlja Klokot radio, krenuli u Štrpce da na lokalnoj pijaci prodaju svoje proizvode. U KPS tvrde da ovaj slučaj nije prijavljen. Grupa kosovskih Albanaca napala je juče sveštenika Igora Đokića iz Lipljana kada je automobilom krenuo u pravcu Gračanice, javlja Radio KiM.

Kabinet negira da je Tadić znao za akciju „Rose“

Kabinet predsednika Srbije juče je kao „apsolutnu neistinu“ odbacio tvrdnje prištinskog dnevnika Zeri da je Boris Tadić bio obavešten o akciji kosovskih specijalaca na severu KiM. U Tadićevom kabinetu tvrde da je „to još jedna u nizu provokacija kako bi se destabilizovala situacija na KiM“ , prenosi Fonet. Zeri piše da su s akcijom „Rose“ na severu Kosova bile upoznate ne samo države članice Kvinte nego i „srpski predsednik i da je, zapravo, u tajnosti dogovoreno da Srbija i Kosovo počnu da vraćaju red na carinskim punktovima i duž granice, kako bi se ispunio jedan od kriterijuma za države koje žele da uđu u EU“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari