Vlada Srbije podržava borbu protiv Islamske države i spremna je da „skromnim sredstvima kojima raspolaže tu borbu pomogne“, naveo je premijer Aleksandar Vučić u pismu američkom predsedniku Baraku Obami.


Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, Vučić je to pismo juče predao ambasadoru SAD u Beogradu Majklu Kirbiju. U saopštenju se ne navodi više detalja o sadržaju pisma.

Dodaje se da su teme sastanka Vučića i Kirbija bile situacija i odnosi u regionu, ekonomske reforme i sporazum o otvorenom nebu, koji bi omogućio letove srpske avio-kompanije Er Srbija za SAD. Takođe se razgovaralo i o opasnosti od širenja ebole i spremnosti Srbije da se priključi borbi za njeno suzbijanje, navodi se u saopštenju.

Ambasador Kirbi našao se ovih dana u fokusu medija u Srbiji nakon izjave jednom dnevnom listu u kojoj se zapitao zašto je ruski predsednik Vladimir Putin pozvan na godišnjicu oslobođenja Beograda u oktobru.

Premijer Vučić je izjavio nakon toga da je takva izjava upućena Moskvi, a ne Beogradu, a Kirbi je u sledećim medijskim istupima istakao da je Srbija suverena zemlja. Spoljnopolitički analitičar Predrag Simić za Danas je ipak prokomentarisao da je reč o prelasku sa tajne na javnu diplomatiju.

Gotovo u isto vreme kada je ova medijska priča utihnula, predsednik Tomislav Nikolić i šef diplomatije Ivica Dačić otputovali su u Njujork gde će učestvovati u radu Generalne skupštine UN. Dačić je uoči puta naglasio da Srbija daje jasnu podršku „borbi protiv terorizma“. Imajući u vidu da se takozvana Islamska država nalazi i na teritoriji Sirije, kojoj je saveznik Rusija, otvorilo se pitanje kako će srpski zvaničnici nastupiti u UN, budući da je Moskva snažno podržavala Beograd povodom kosovskog pitanja.

Nekadašnji ambasador u Nemačkoj Ivo Visković za Danas je ocenio da Beograd vodi politiku sličnu konceptu nesvrstavanja u vreme Tita. To, po njegovim rečima, nije pozicija neutralnosti, nego se stav zauzima od slučaja do slučaja.

Dačić sa Bajdenom

Tomislav Nikolić govori na glavnoj debati Generalne skupštine UN posvećenoj klimatskim promenama. Kao i svake godine Barak Obama upriličiće prijem na marginama. Najavljeno je i učešće Ivice Dačića na sastanku o mirovnim operacijama kojim predsedava potpredsednik SAD Džozef Bajden.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari