„Nije najjasnije zbog čega Aleksandar Vučić najavljuje prevremene izbore na svim nivoima. On ima izrazito stabilnu podršku koja nema tendenciju pada. Trenutna podrška njemu i njegovoj stranci ide preko 40 odsto i nema nikoga na političkoj sceni ko bi i približno mogao da mu parira. Opozicija stoji katastrofalno, najjača opoziciona stranka – Demokratska stranka se kreće oko šest do sedam odsto. Zaista mi nije jasno zbog čega Vučić najavljuje izbore“, ocenjuje za Danas Srđan Bogosavljević, direktor Ipsos stratedžik marketinga.

On ističe da ukoliko postoje trzavice unutar vladajuće koalicije, Vučić ima apsolutnu moć da uradi rekonstrukciju Vlade i uredi je onako kako želi. 

 

„Osim gubljenja vremena za sprovođenje reformi, izbori ne bi ništa novo doneli na političkoj sceni Srbije. Jedina stranka koja ima dvocifren rezultat u ovom trenutku je Socijalistička partija Srbije, ali je i ona daleko ispod podrške koju uživa SNS. Izbori za mesne zajednice, lokalni izbori, koji inače ne zaokupljaju pažnju, zapravo su najbolji pokazatelj aktuelnog stanja. Imali smo puno lokalnih izbora u poslednje vreme i na svim su izdominirali naprednjaci. To jasno govori da SNS ima jaku stranačku infrastrukturu“, napominje sagovornik Danasa.

Bogosavljević pretpostavlja da eventualni razlog zbog kojeg Aleksandar Vučić najavljuje izbore, može biti potreba za podrškom izborima u Vojvodini, jer, kako kaže, tamo postoji Liga socijaldemokrata Vojvodine, kao relativno jaka i značajnija stranka, koje na republičkom nivou nema.

Upitan kako komentariše medijske navode da premijeru opada podrška pa da želi da osvoji još četiri godine vlasti dok je još u takvoj prilici, Bogosavljević kaže da su to besmislene tvrdnje.

„Vučiću je do sada samo dva puta opala podrška, jednom kada je bivši ministar finansija Lazar Krstić napustio Vladu Srbije zbog reformi i na samom početku sprovođenja reformi. Dakle, sve vreme ima vrlo visok rejting bez ikakve opasnosti da ga neka politička figura nadmaši, odnosno ni da mu se približi“, zaključuje direktor Ipsos stratedžik marketinga.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da razmišlja o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, ali da konačna odluka nije doneta.

„Vidim da su se gospoda (lider DS Bojan) Pajtić i (lider SDA Sulejman) Ugljanin veoma obradovali izborima, moguće je da im ta želja bude uslišena“, rekao je Vučić. On je potom dodao da „ljudi to traže, a on poštuje političke protivnike“.

Vučić je rekao da nije ni jednostavno, a ni moguće raditi u atmosferi u kojoj se neprestano osporavaju očigledni rezultati i uspesi. „Ove godine imaćemo rast, koji će da ide čak možda i na plus jedan, što je nezabeleženo u vreme fiskalne konsolidacije, povećaće se plate i penzije, jer imamo veliki fiskalni prostor. Svi kažu da Srbija nije pred bankrotom, ima uređene finansije, usporila je dramatično zaduživanje, a 2017. neće imati potrebu da se zadužuje… I na sve to čujete – ništa ne valja“, rekao je Vučić.

On je dodao da u takvoj situaciji i atmosferi nije lako, ni jednostavno, niti moguće raditi.

„Radite u atmosferi gde neko ko bi trebalo da bude odgovoran kaže 'neću da idem na vojvođanske izbore u januaru, oni moraju da budu u aprilu, pošto sam samo 16 godina na vlasti', pa su sad ta tri meseca odlučujuća… Valjda treba da se ode na još neko zimsko brčkanje, ali ajde brže bolje da idem na republičke“, rekao je Vučić kako vidi protivljenje opozicije izborima.

Predsednik Vlade je rekao da mu ne pada na pamet da sedi u fotelji 15 godina zato što mu se tako sviđa kao ni da se brčka po bilo čijem primorju.

Vučić je dodao da je ponosan na rezultate svoje vlade, da smatra da su urađene velike i dobre stvari za zemlju i da je uveren da će se o tim rezultatima govoriti i u budućnosti.

„Uspostavljamo zdrav sistem, zdrave Srbije, ozbiljne i odgovorne države – to svi u svetu vide. Onaj ko to ne želi da vidi, uvek će imati priliku da nas pobedi. A da li će da nas pobedi, to je druga stvar, to ćemo da vidimo“, zaključio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari