Odgovornost Tadića je neupitna, zato što je mimo ustava u svojim rukama imao sve poluge moći. Tokom njegove vladavine Srbija je opljačkana i ponižena. Sada kada se sa teškom mukom otklanjaju posledice te devastirajuće politike, oni koji su nas doveli do ruba propasti imaju inicijativu da se vratimo na staro. Taj drugi film neće gledati – ocenjuje za Danas Stanislava Pak Stanković, savetnica za medije predsednika Srbije, inicijativu za smenu Tomislava Nikolića.


Razloge za razrešenje Tomislava Nikolića Pak vidi kao deo sinhronizovanih napada na državu i njene institucije.

„Boris Tadić je imao priliku, koja je trajala više od decenije, da od Srbije načini ponosnu i prosperitetnu zemlju. Da popravi imidž Srbije, da bude iskren i poštovan sagovornik u svetu, da se izbori sa korupcijom, da obezbedi poštenu i uspešnu privatizaciju državnih preduzeća“, zaključuje savetnica za medije Tomislava Nikolića u izjavi za naš list.

Poslanička grupa Socijaldemokratske stranke, Zajedno za Srbiju i Zeleni Srbije predala je juče na pisarnici Skupštine Srbije zahtev za pokretanje postupka za razrešenje predsednika Nikolića jer je, kako tvrde, prekršio nekoliko članova Ustava Srbije. Peticiju za razrešenje predsednika Nikolića potpisalo je 12 poslanika grupe SDS-ZZS-ZS, a podržaće je i poslanici DS i Nove stranke.

Povod za pokretanje postupka za razrešenje predsednika Srbije, kako je objasnio Janko Veselinović, zamenik šefa poslaničke grupe SDS, jeste Nikolićev intervju dnevnom listu Politika u kome je on komentarisao najavu Vladimira Vukčevića, tužioca za ratne zločine, o pokretanju postupka istrage protiv Ljubiše Dikovića, načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

„Na taj način Nikolić je povredio više članova Ustava, član 4, u kome se govori da je vlast podeljena na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, član 149, u kome se govori o nezavisnosti sudske vlasti, i član 156, koji garantuje nezavisnost javnog tužioca i tužilaštva uopšte“, precizirao je Veselinović juče na konferenciji za novinare u parlamentu.

On je dodao da je predlog predat i ostalim poslaničkim grupama koje je pozvao da se pridruže tom zahtevu. „Mi narodni poslanici vraćamo se u srednji vek kada nije bilo važno postojanje Ustava već je postojala jedna ličnost koja je bila iznad Ustava i iznad pravnih dokumenata“, objasnio je Veselinović i dodao da od poslanika očekuje da će stati u zaštitu Ustava.

Peticiju za razrešenje Nikolića juče su podržala i dva poslanika Nove stranke. „Zoran Živković i ja pridružili smo se predlogu za pokretanje postupka za razrešenje predsednika Republike i svojim potpisom podržali smo taj predlog“, kaže za Danas Vladimir Pavićević. I Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe Demokratske stranke, kaže za Danas da će 16 poslanika ove stranke podržati peticiju koju je pokrenula stranka Borisa Tadića. Inače, poslanička grupa SDS dostavila je juče novinarima deo izjave predsednika Srbije u kojoj je Nikolić, između ostalog, rekao da je odnos prema optužbama na račun generala Dikovića pokazao tako što je već sutradan razgovarao sa njim pred kamerama.

Zakon o predsedniku, kojim je predviđena i procedura razrešenja, usvojen je 2007, u vreme prvog Tadićevog predsedničkog mandata, i tim zakonom je ukinuto da je za opoziv potreban referendum. Prema Zakonu o predsedniku, da bi postupak razrešenja bio pokrenut, to mora da izglasa većina poslanika – najmanje 126. Zatim, u roku od 45 dana, Ustavni sud odlučuje da li je šef države povredio Ustav. Ukoliko sud odluči da jeste, predsednik će biti razrešen samo ako za to glasa dve trećine poslanika.

Peticija

Vanparlamentarna SRS predala je u januaru peticiju sa, kako se tvrdi, 36.140 potpisa građana, kojom se traži smena Nikolića jer je prekršio Ustav „zbog prihvatanja Briselskog sporazuma, nezakonitog sticanja diplome i stavljanja u ulogu portparola fondacije svoje supruge“.

Čanak: Srbiji preti klerofašizacija

Nenad Čanak, lider LSV, juče je rekao da Srbiji ozbiljno „preti jedan tip klerofašizacije društva uz prateću vojnu huntu“ i dodao da je zbog toga ozbiljno zabrinut. Ako će predsednik države određivati pre pravosuđa da li je neko kriv ili nije, ako će se vojska odnositi prema civilima tako kao da nad njima ima vlast umesto da je njihov sluga, ja lično mislim da to ne vodi ničemu dobrom, rekao je Čanak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari