Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj rekao je da je kosovska vlada iznenađena izborom Tomislava Nikolića za predsednika Srbije, ali da će suditi o njemu „na osnovu njegovih dela, a ne reči“.



Hodžaj je u izjavi za briselski magazin Juropijan vojs ocenio da je malo verovatno da će se dijalog Prištine i Beograda uz posredovanje EU nastaviti dok ne budu primenjena dva ključna sporazuma – o integrisanom upravljanju granicama i o regionalnom predstavljanju Kosova.

„Srbija je potpisala neke sporazume proteklih meseci kako bi zaradila poene kod EU. Ali, bez njihove primene ne verujem da će doći do nove runde pregovora u Briselu. Sporazumi su bezvredni ako ostanu samo na papiru“, upozorio je Hodžaj, koji smatra da je EU oklevala da pritiska Beograd u vezi sa sporazumima iz straha da uoči izbora u Srbiji to ne ugrozi šanse Borisa Tadića.

Kosovski ministar je posebno naglasio da Srbija mora da povuče „policiju i bezbednosne snage“ sa severnog Kosova.

S njim je saglasan britanski ambasador u Prištini Ijan Klif, koji je, kako je objavio prištinski Zeri, juče poručio da bi „Vlada Srbije trebalo da rasformira strukture MUP na severu Kosova, jer su one veoma ozbiljan problem“. Klif je rekao da se čeka da nova vlada u Beogradu reši taj problem, dodajući da te „strukture“ blokiraju funkcionisanje celog severa Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari