Da se parlamentarni izbori održavaju sutra u Srbiji, na birališta bi izašlo 51 odsto građana, dok 21 odsto još nije donelo odluku o tome, pokazuje najnovije istraživanje agencije Faktor plus „Politički barometar“. Od tih 72 odsto svaki treći ne zna za koga bi glasao, što je, prema računici Danasa, od ukupnog broja birača skoro 1,5 miliona građana Srbije ili nešto više od 20 odsto. S druge strane, SNS beleži podršku od 51 odsto među onima koji bi izašli ili još ne znaju da li će izaći na izbore, što je od oko 6,7 miliona građana sa pravom glasa u Srbiji, kako pokazuje računica našeg lista, skoro 2,5 miliona glasova ili svaki treći građanin (36,7 odsto).

Istraživanje Faktor plusa pokazuje da su iznad cenzusa trenutno SPS sa 8,8 odsto, DS sa sedam odsto, kao i SRS sa šest odsto, dok Dveri i DSS pojedinačno imaju 3, 1 odnosno tri odsto podrške. Ukoliko bi gledali koliku oni imaju podršku u ukupnom biračkom telu, prema računanju našeg lista, SPS bi mogla da računa na skoro 430.000 glasova, DS 340.000, a radikali 292.000.



 

Na izbore ne bi izašlo 28 odsto ispitanika.

Na pitanje da li odobravate ono što radi neko od političara, samo Aleksandar Vučić ima više pozitivnih nego negativnih odgovora i to u srazmeri 58 procenata prema 32. Kod Tomislava Nikolića odnos je 31 prema 45, Ivice Dačića 25 prema 44, Zorane Mihajlović 30 prema 37, kod Bojana Pajtića je devet prema 61, Vojislava Šešelja 14 prema 56, Borisa Tadića 14 procenata pozitivnih prema 48 procenata negativnih.

Da Srbija treba da postane članica EU 41 odsto je odgovorilo da treba, 35 ne, dok 24 ne zna, odnosno nema stav.

Četvrtina za ogradu na granici Srbije



Istraživanje Faktor plusa pokazuje da više od četvrtine ispitanika, tačnije 27 odsto, smatra da država treba da izgradi, poput Mađarske, ogradu i da zaštiti stanovništvo, njegovu imovinu i način života, od priliva stranaca iz drugih delova sveta. Najveći broj građana, 56 odsto, veruje da država treba da pruži izbeglima neku vrstu privremenog azila – da ih prihvati, registruje, pruži prvu medicinsku pomoć i omogući da se snalaze u skladu sa svojim mogućnostima. Istraživanje je sprovedeno od 25. do 30. septembra na 1.150 ispitanika.



 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari