Srpska i američka strana intenzivno rade na organizovanju bilateralnog susreta predsednika Borisa Tadića i Baraka Obame u Beloj kući, saznaje Danas u kabinetu predsednika Srbije.


Iako se dvojica lidera svakako neće videti ovih dana u Varšavi, na samitu predsednika država Centralne i Jugoistočne Evrope, zbog odluke poljskih domaćina da predsednica Kosova Atifete Jahjaga dobije tretman ravnopravan šefovima suverenih zemalja, u Beogradu veruju da šansa za sastanak „oči u oči” postoji, i to u Vašingtonu.

Srpska diplomatija u saradnji s američkom administracijom radi na zakazivanju bilateralnog sastanka Tadića i Obame u Beloj kući, rečeno je našem listu u kabinetu srpskog predsednika. Na pitanje kada bi do tog susreta moglo da dođe, navode da za sada ništa ne može da se precizira. U Tadićevom kabinetu, na naše pitanje da li bi eventualno odluka predsednika Srbije da ne ode na samit u Varšavi bila drugačija da je ugovorena „bilaterala” s Obamom, kažu da ne odgovaraju na hipotetička pitanja.

Predsednik Sjedinjenih Država, trenutno na višednevnoj evropskoj turneji, učestvovaće u svojstvu počasnog gosta na varšavskom samitu, sutra i u subotu, kada će se za istim stolom okupiti lideri desetak postkomunističkih zemalja.

Rumunski predsednik Trajan Basesku neće učestvovati na skupu šefova zemalja srednje i jugoistične Evrope u Varšavi, zbog odluke domaćina da pozove predsednicu Kosova. „Budući da su domaćini ovogodišnjeg skupa u Varšavi odlučili da pozovu jedan entitet koji Rumunija ne priznaje kao državu, predsednik Trajan Basesku neće učestvovati na tom događaju“, izjavio je juče poslepodne u Bukureštu predsednikov portparol Valeriu Curkan.

U diplomatskim krugovima i poljskim medijima ovih dana se spekulisalo da će predsednik Slovačke Ivan Gašparovič, zbog toga što nije obezbeđeno „asimetrično predstavljanje Kosova u odnosu na ostale učesnike“, takođe bojkotovati skup u Varšavi.

Ipak, Gašparovič je juče odlučio da ode u Poljsku, jer su organizatori prihvatili zahtev Slovačke da na samitu ne bude državnih simbola i naziva Kosova kao nezavisne države, niti zajedničkih deklaracija s potpisom Atifete Jahjage.

Portparol predsednika Slovačke Marek Trubač juče je izjavio da je Gašparovič doneo tu odluku posle sastanka s premijerom Mikulašem Dzurindom i „dugih razgovora“ s poljskim domaćinom. On je naveo da učešćem na skupu Slovačka nije želela da promeni svoj stav o nepriznavanju kosovske nezavisnosti, pa su zbog toga izneli svoje predloge poljskoj strani, koja ih je prihvatila.

Trubač je naveo da je slovački predlog podrazumevao da ne bude nikakvih državnih oznaka, zastave, naziva Republika Kosovo, niti ikakve zajedničke deklaracije s potpisom kosovske predsednice. To znači da naziv Republika Kosovo neće biti korišćen ni na stolovima, niti u sali za sastanke. Predsednik Gašparovič svakako neće imati nikakav bilateralni susret s Jahjagom, naveo je njegov portparol.

Podsetimo, šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski objasnio je ranije da je Poljska pozvala predsednicu Kosova na susret s predsednikom SAD Barakom Obamom i samit u Varšavi zato što zvanična Varšava priznaje Kosovo kao nezavisnu državu. On je ocenio da Srbija „treba da pokaže da je savladala demone svoje prošlosti“. I kancelarija poljskog predsednika Bronjislava Komorovskog, koji je domaćin samita, saopštila je da je Kosovo pozvano kao zemlja čiju je nezavisnost Poljska priznala.

Predrag Simić, profesor FPN i nekadašnji ambasador Srbije u Francuskoj, za Danas kaže da je Tadićeva odluka u skladu s politikom državnog vrha, da je principijelna, ali da je i kontraproduktivna, jer se problem Kosova ne može rešiti bez Amerike i bez tesne saradnje Beograda i Vašingtona.

Na pitanje da li je moglo da se nađe neko kompromisno rešenje, Simić odgovara da je očigledno da državni vrh Srbije nije video da takva mogućnost postoji, ali da je srpska diplomatija morala da spreči „donošenje odluke u iznudici“.

– Diplomatija služi da se stvari rešavaju. Skup je bio na vreme najavljen i bilo je vremena da se neko rešenje pronađe. Bojkot skupa u Varšavi i propuštanje prilike da se Tadić sretne s predsednikom Amerike, daje odluci srpskog lidera posebnu težinu, pogotovo u situaciji kada je međunarodna politika Beograda suočena s novim izazovima. Najpre je najavljivan referendum u Republici Srpskoj, zatim se govorilo o podeli Kosova, došle su i negativne poruke iz Bečića. Zbog toga je dobro što visoka predstavnica EU Ketrin Ešton dolazi u Beograd, jer će s njom biti vođeni razgovori o svim ovim temama – navodi Simić.

„Jahjaga bilateralno s predsednikom SAD“

Priština, Beograd – Predsednica Atifete Jahjaga učestvovaće na samitu u Varšavi kao predstavnik Republike Kosova, potvrđeno je našem listu u njenom kabinetu.

U Predsedništvu Kosova nisu želeli da komentarišu odluku organizatora, Poljske, da na zahtev Slovačke na skupu ne bude nikakvih državnih simbola samoproglašene kosovske države, kao ni zajedničkih deklaracija s potpisom predsednice Kosova.

S Jahjagom u Varšavu putuje i šef kosovske diplomatije Enver Hodžaj, a u saopštenju iz Predsedništva naglašava se značaj njihovog „bilateralnog susreta“ s predsednikom SAD Barakom Obamom, kao i s drugim učesnicima skupa.

U Prištini je najavljeno da će se na samitu u Varšavi, 27. i 28. maja, razgovarati o „izazovima demokratije u zemljama Centralne Evrope, bilateralnoj i multilateralnoj saradnji, kao i o procesu integracije“, a da će Obama predsedavati sednicom na kojoj će glavna tema biti „narodni pokreti u zemljama Srednjeg istoka i Severne Afrike, njihovi izazovi i budućnost“. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari