Građani Srbije u nedelju biraju predsednika države, između dva kandidata koji su u prvom krugu 6. maja osvojili najveći broj glasova. Pravo glasa ima 6.770.013 građana, a u zemlji i inostranstvu biće otvoreno 8.390 biračkih mesta.



Pod rednim brojem jedan na glasačkom listiću je kandidat koalicije „Izbor za bolji život – Boris Tadić“ koji je u prvom krugu osvojio 25,31 odsto, a pod rednim brojem dva kandidat koalicije „Pokrenimo Srbiju – Tomislav Nikolić“ koji je dobio 25,05 odsto glasova. Za predsednika Srbije biće izabran kandidat koji osvoji veći broj glasova. U slučaju da Tadić i Nikolić osvoje isti broj glasova, glasanje bi se ponovilo u roku od 15 dana.

Drugi krug predsedničkih izbora biće sproveden i na teritoriji Kosova, na 90 biračkih mesta u 17 opština sa srpskim stanovništvom, a glasovi će se prebrojavati u Raškoj i Vranju, kao i na izborima na Đurđevdan. Izbore na Kosovu organizuje OEBS. Portparol Misije OEBS Nikola Gaon potvrdio je da će sve biti sprovedeno po principu koji je primenjen pre dve sedmice. Pravo da glasa na nedeljnim izborima na Kosovu, prema podacima OEBS, ima oko 109.000 birača.

Birači upisani u posebne evidencije u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD glasaće danas od sedam do 20 sati po lokalnom vremenu. U inostranstvu će se glasati na ukupno 38 biračkih mesta u 22 države. Na biračkim mestima u Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Južnoj Africi, Kipru, Libiji, Luksemburgu, Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, Nemačkoj, Sloveniji, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj i Švajcarskoj glasaće se u nedelju.

Na ovogodišnjim izborima, po prvi put, biće otvoreno onoliko biračkih mesta u inostranstvu koliko je građana izrazilo želju da glasa podnošenjem pismenog zahteva u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije u inostranstvu. Izborna tišina koja je počela u četvrtak u ponoć trajaće do zatvaranja biračkih mesta u nedelju. U tom periodu zabranjeni su izborna propaganda preko sredstava javnog informisanja, javni skupovi i objavljivanje procene rezultata.

Mandat predsednika Republike traje pet godina i počinje da teče od dana polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom koja glasi: „Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti.“

Prema Ustavu Srbije, predsednik Republike izražava državno jedinstvo i predstavljaće zemlju u zemlji i inostranstvu. Predsednik Republike ukazom proglašava zakone, predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsednika vlade, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista, predlaže Narodnoj skupštini nosioce funkcija, u skladu sa Ustavom i zakonom, postavlja i opoziva ukazom ambasadore Republike Srbije na osnovu predloga vlade, prima akreditivna i opozivna pisma stranih diplomatskih predstavnika, daje pomilovanja i odlikovanja i vrši i druge poslove određene Ustavom.

Predsednik Republike, u skladu sa zakonom, komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije. Ustavom je određeno da predsednik Republike ne može da obavlja drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost.

RIK ima i rok od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta da saopšti i u „Službenom glasniku“ objavi rezultate drugog kruga predsedničkih izbora, što će, zatim, novoizabranom šefu države omogućiti da položi zakletvu i time otpočne petogodišnji mandat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari