Počasni predsednik Demokratske stranke Boris Tadić u razgovorima s predstavnicima stranačkih odbora u Srbiji govori da je stvar oko ulaska DS u narednu vladu sa SNS već dogovorena s liderom naprednjaka Aleksandrom Vučićem, ali pod uslovom da se on vrati na čelo demokrata, saznaje Danas iz više izvora u DS.

Tadić traži podršku lokalnih odbora tvrdeći im da samo on može da vrati stranku na vlast, mada kao manji partner naprednjaka, navode sagovornici našeg lista, precizirajući da bivši predsednik Srbije tvrdi i da bi on u toj vladi bio vicepremijer i ministar spoljnih poslova. Ipak, predstavnici struje u DS okupljene oko Tadića to nezvanično demantuju.

Neke od naših sagovornika ne bi iznenadilo da bi deo dogovora Vučića i Tadića moglo da bude imenovanje bivše portparolke DS Jelene Trivan na mesto direktorke vladine Kancelarije za evropske integracije. Trivanova je u junu 2013. podnela ostavke na sve funkcije u DS osim poslaničke i, kako kažu naši sagovornici, još uvek važi za Tadićevu sledbenicu.

Izvori Danasa u Demokratskoj stranci najavljuju da postoji mogućnost da će, posle opštinskih odbora DS na Vračaru i u Zemunu, koji su u četvrtak uveče zatražili ostavku predsednika demokrata Dragana Đilasa, ovih dana i opštinski odbori na Savskom vencu i Surčinu doneti istu odluku. Međutim, prema nekim procenama, Tadić ne može da prikupi podršku više od tridesetak od ukupno oko 140 opštinskih odbora u Srbiji, iako oni koji su Đilasovi protivnici očekuju da će se odlukama beogradskih odbora pridružiti i njih dvadesetak iz Vojvodine i pedesetak iz centralne Srbije.

Sednica Glavnog odbora DS, na kojoj bi trebalo da se vidi koliku podršku Boris Tadić zaista ima, zakazana je za 18. januar.

Ljajić „gurao“ Trivanovu

Priča o Jeleni Trivan kao direktorki Kancelarije za evropske integracije prvi put se u kuloarima pojavila tokom rekonstrukcije Vlade, saznaje Danas. Prema nezvaničnim saznanjima, Trivanovu, čija je ozbiljna ambicija da vodi Kancelariju, tada je „zastupao“ Rasim Ljajić, lider SDPS. Izvori Danasa kažu da Brisel i strane diplomate ni u kom slučaju neće biti zadovoljni ako Jelena Trivan, kao stranačka figura, bude postavljena na tu funkciju, koja je tokom pregovora sa EU veoma važna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari