Prvi angažman Ivice Dačića u svojstvu ministra spoljnih poslova Srbije bio je jučerašnji doček visoke predstavnice Evropske unije za spoljne poslove i bezbednost i potpredsednice Evropske komisije Ketrin Ešton na beogradskom aerodromu.

Prvi potpredsednik Vlade najavljuje za Danas da će njegove prve posete van zemlje biti, takođe, u kontekstu evropskih integracija.

„Prvi moj sastanak van zemlje biće u Komitetu ministara spoljnih poslova Saveta Evrope, koji se održava u Beču 5. maja. Nakon toga, putujem na sastanak EU – Zapadni Balkan, koji će se odvijati u Solunu 7. i 8. maja“, ističe za Danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Komentarišući prelazak bivšeg premijera na mesto ministra inostranih poslova, Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, kaže za Danas da je Ivica Dačić još kao premijer obavljao posao ministra spoljnih poslova.

„Neretko se događa da je za poziciju ministra spoljnih poslova i funkcionisanje tog ministarstva bitno da na njegovom čelu bude jaka politička figura, kako bi se obezbedilo od strane ministarstva predlaganje, kreiranje i sprovođenje spoljne politike“, smatra Joksimovićeva.

Naša sagovornica ističe da je namera premijera Aleksandra Vučića prilikom postavljanja Dačića na funkciju ministra spoljnih poslova bila da lider socijalista nastavi pregovore u vezi s Kosovom, koje je, prema njenom mišljenju, do sada uspešno vodio.

„Pretpostavljam da je razlog zbog kojeg se Dačić našao na čelu MIP obezbeđivanje kontinuiteta u pregovorima sa Kosovom“, zaključuje Aleksandra Joksimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari