Pažljivo pratim razvoj događaja u vezi sa optužbama protiv nekih bivših i sadašnjih članova misije Euleks na Kosovu. Naravno, dok god ove optužbe ne dobiju epilog u obliku pravosnažne odluke, ne bi bilo primereno da se bilo ko apriori osuđuje, kaže za Danas Tanja Fajon, poslanica Evropskog parlamenta, komentarišući tvrdnje o pokušajima zataškivanja slučajeva kojima se bavi ta misija EU.


Fajonova ukazuje da bi s obzirom na osnovni cilj misije Euleks, a to je uspostavljanje pravne države, gde je borba protiv korupcije „takoreći sama srž“, bilo, u najmanju ruku, obeshrabrujuće da se ustanovi da oni koji „čuvaju pravo na Kosovo istovremeno i zloupotrebljavaju to pravo“. „EU, koja predvodi globalnu bitku za vladavinu prava, to sebi ne sme da dozvoli“, ističe članica EP.

Tanja Fajon poručuje da se, što se tiče situacije na Kosovu, iskreno nada da će politička blokada biti prevaziđena što je pre moguće, „jer zastoj u formiranju vlasti nije dobar“, kako za sprovođenje nužnih reformi, tako ni za nastavak normalizacije odnosa sa Srbijom i situaciju u regionu.

Johana Dajmel, zamenica direktora nemačke Asocijacije za Jugoistočnu Evropu, ocenjuje za Danas da optužbe izrečene na račun Euleksa, bez obzira na to da li su utemeljene ili ne, predstavljaju veliki udarac za misiju EU pokrenutu u cilju uspostavljanja vladavine prava, kada je reč o o njenom imidžu i reputaciji, i to ne samo na Kosovu i u Srbiji već i na međunarodnoj sceni.

– Stoga je važno što je pokrenuta istraga i što je Kenet Din poslat na Kosovo da ispita optužbe u korupciji u Euleksu. Ukoliko ispitivanja budu ozbiljno sprovedena, time će se na najbolji način dokazati zrelost Euleksa. Već neko vreme, i pre nego što su izrečene optužbe, znamo da će ta misija biti okončana, ali da će biti i budućnosti angažovana u specijalnom sudu za ratne zločine. Tada će biti na vladi u Prištini i državnim institucijama da se postaraju za vladavinu prava na celom Kosovu – konstatuje Dajmelova.

Nemačka analitičarka zaključuje da je zarad dobrobiti ljudi na Kosovu značajno da bude okončan politički zastoj, kao i da će u slučaju da se pronađe rešenje o formiranju nove vlade u narednim danima moći da se nastavi politički dijalog Beograda i Prištine.

Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, izjavila je juče da Mogerinijeva i Evropski parlament nastoje da utvrde činjenice o navodima smenjene tužiteljke Euleksa Marije Bami da su sudije i tužioci u toj misiji primali mito.

Mogućnost za nove izbore

Priština – Strani pravnici pronašli su u Ustavu Kosova odredbu po kojoj kosovska predsednica Atifete Jahjaga može raspisati vanredne izbore, prenose mediji u Prištini. Međunarodni stručnjaci predlažu da se predsednica pozove na član Ustava Kosova u kome se navodi da predsednik „garantuje ustavno funkcionisanje institucija utvrđeno Ustavom“, sa obrazloženjem da sadašnja situacija dovodi u pitanje ustavno funkcionisanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari