Minhen

Servus Meister

Minhenski filharmoničari su se u seriji koncerata sa kanadskom sopranistkinjom i dirigentkinjom Barbarom Henegan oprostili od svog koncert-majstora Sretena Krstića, koji je bio na poziciji prvog violiniste ovog uglednog orkestra.

Priroda kao forma umetnosti

Pejzaži u 19. veku u slikarstvu i fotografiji. Iz zbirke Kristofa Hajlmana i Minhenskog gradskog muzeja. Od 19. marta do 18. avgusta 2019.

Solista jači od dirigenta

Muzička praksa modernog doba shodno kojoj je solist ujedno i dirigent, nije sasvim nova.

Brutalnost i sentimentalnost kao u „špageti-vesternu“

„Kći Zapada“ je opera u tri čina koju je 1910. komponovao Đakomo Pučini, na libreto Guelfa Civininija i Karla Zangarinija prema komadu „Devojka sa zlatnog Zapada“ (The Girl of the Golden West), koji je napisao David Belasko.

Stoti rođendan Bauhausa

U Pinakoteci moderne u Minhenu kolekcija zvana „Die Neue Sammlung“ – „Nova kolekcija“ o 100. godišnjici Bauhausa iznela je iz svojih fundusa artefakata originalne objekte ove reformističke škole arhitekture i dizajna da bi demonstrirala svoju istorijsku vezanost za Bauhaus.

Biser dodekafonske muzike kao pakleni cirkus

Premijerom opere „Karl V“ Ernsta Kreneka 10. februara u Državnoj operi u Minhenu je izvedeno sasvim neosnovano zapostavljeno delo modernog muzičkog teatra.

Tači i Haradinaj sa Đukanovićem

Kosovski zvaničnici razgovarali su danas u Minhenu sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, a jedna od tema razgovora bio je i dijalog Beograda i Prištine.

Pens kritikuje EU zbog Irana

Potpredsednik SAD Majk Pens pooštrio je danas kritike na račun evropskih zemalja koje rade na očuvanju nuklearnog sporazuma s Iranom, rekavši da one treba da slede Vašington i povuku se iz sporazuma.

NATO za sada jedina garancija za EU

Predsedavajući bezbednosnom konferencijom koja danas počinje u Minhenu, bivši nemački ambasador u Vašingtonu Volfgang Išinger kaže da je „EU decenijama profitirala od zaštite koju joj pružaju SAD.

Za AKK nije imperativ da postane kancelarka

Otkako je Anegret Kramp-Karenbauer u decembru izabrana za novu predsednicu Hrišćansko demokratske unije (CDU), stožernu vladajuću stranku Nemačke, otvoreno je pitanje hoće li Angela Merkel zaista, kako je najavila, ostati kancelarka do novih redovnih izbora 2021. ili će njena naslednica na čelu partije, skraćeno poznata kao AKK, to postati i u vladi.

PrvaPoslednja