Minhen

Ovacije za "Kopeliju" 1

Ovacije za „Kopeliju“

U potrazi za „ženom snova“ može se ponekad izgubiti razum: sa mnogo humora prezentovao je taj motiv Bavarski državni balet na premijeri baleta „Kopelija“, čiju koreografiju je radio Rolando Peti, a libreto je baziran na pripoveci E. T. A. Hofmana „Peskar“.

Petoro srpskih strelaca na finalu Svetskog kupa 2

Petoro srpskih strelaca na finalu Svetskog kupa

Petoro srpskih strelaca kvalifikovali su se za finalni turnir Svetskog kupa vazdušnim i malokalibarskim oružjem, koji će u kineskom gradu Putjenu biti održan od 17. do 23. novembra, saopštio je Streljački savez Srbije.

Pionir fotografije u boji 3

Pionir fotografije u boji

Fotografije ulica često nam prikazuju momente svakodnevice koji deluju banalno.

Trijumf harmoničnog poretka sveta 4

Trijumf harmoničnog poretka sveta

U Minhenskoj filharmoniji je tri večeri uzastopno – od 22. do 24. juna gost-dirigent slavni Zubin Meta, koji je zašao u duboku 83. godinu, dirigovao Hajdnov oratorijum „Stvaranje sveta“ sa Filharmonijskim horom i solistima – basom Rene Papeom, sopranistkinjom Mojcom Erdman i ruskim tenorom Dmitrijem Korčakom.

Servus Meister 5

Servus Meister

Minhenski filharmoničari su se u seriji koncerata sa kanadskom sopranistkinjom i dirigentkinjom Barbarom Henegan oprostili od svog koncert-majstora Sretena Krstića, koji je bio na poziciji prvog violiniste ovog uglednog orkestra.

Priroda kao forma umetnosti 7

Priroda kao forma umetnosti

Pejzaži u 19. veku u slikarstvu i fotografiji. Iz zbirke Kristofa Hajlmana i Minhenskog gradskog muzeja. Od 19. marta do 18. avgusta 2019.

Solista jači od dirigenta 8

Solista jači od dirigenta

Muzička praksa modernog doba shodno kojoj je solist ujedno i dirigent, nije sasvim nova.

Brutalnost i sentimentalnost kao u "špageti-vesternu" 9

Brutalnost i sentimentalnost kao u „špageti-vesternu“

„Kći Zapada“ je opera u tri čina koju je 1910. komponovao Đakomo Pučini, na libreto Guelfa Civininija i Karla Zangarinija prema komadu „Devojka sa zlatnog Zapada“ (The Girl of the Golden West), koji je napisao David Belasko.

Stoti rođendan Bauhausa 10

Stoti rođendan Bauhausa

U Pinakoteci moderne u Minhenu kolekcija zvana „Die Neue Sammlung“ – „Nova kolekcija“ o 100. godišnjici Bauhausa iznela je iz svojih fundusa artefakata originalne objekte ove reformističke škole arhitekture i dizajna da bi demonstrirala svoju istorijsku vezanost za Bauhaus.

Biser dodekafonske muzike kao pakleni cirkus 12

Biser dodekafonske muzike kao pakleni cirkus

Premijerom opere „Karl V“ Ernsta Kreneka 10. februara u Državnoj operi u Minhenu je izvedeno sasvim neosnovano zapostavljeno delo modernog muzičkog teatra.

Tači i Haradinaj sa Đukanovićem 14

Tači i Haradinaj sa Đukanovićem

Kosovski zvaničnici razgovarali su danas u Minhenu sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, a jedna od tema razgovora bio je i dijalog Beograda i Prištine.

Pens kritikuje EU zbog Irana 15

Pens kritikuje EU zbog Irana

Potpredsednik SAD Majk Pens pooštrio je danas kritike na račun evropskih zemalja koje rade na očuvanju nuklearnog sporazuma s Iranom, rekavši da one treba da slede Vašington i povuku se iz sporazuma.

PrvaPoslednja