Srbija će danas preuzeti jednogodišnje predsedavanje Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Uvodno izlaganje na sednici Stalnog saveta OEBS-a podneće predsedavajući, srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji će izložiti plan i program srpskog predsedavanja ovoj međunarodnoj organizaciji. Očekuje se da u fokusu srpskog predsedavanja bude ukrajinska kriza i pitanje ilegalnih imigracija, interno raseljenih kao i borba protiv terorizma.

Inače, za petak u Beču je zakazan sastanak Dačića sa ambasadorima država regiona u OEBS-u (BiH, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora i Albanija). Sastanku će prisustvovati i Žerar Studman, specijalni predstavnik OEBS-a za Zapadni Balkan, i Goran Svilanović, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju. Na sastanku će biti razgovarano o radu OEBS-a u regionu, interno raseljenima i njihovom tretmanu, ilegalnim migrantima kroz Zapadni Balkan, nestalim licima, kao i borbi protiv terorizma.

Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer ocenio je juče tokom susreta sa novinarima iz Srbije da Srbija, kao predsedavajući OEBS-a u 2015. godini, ima priliku da odigra pozitivnu, ali i komplikovanu ulogu poštenog posrednika između članica te organizacije. Kako je objasnio, Srbija ima tradicionalno dobre odnose sa Rusijom, ali i snažnu evropsku perspektivu.

– Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju je mesto u kojem Rusija, EU, SAD, Turska bez obzira na sve sede za stolom i razgovaraju. I u najkomplikovanijim fazama nastavili smo da razgovaramo, ali rečnik je ponekad podsećao na Hladni rat, rekao je Zanijer i dodao da zemlja koja predsedava ima priliku da kroz niz različitih tema, od ljudskih prava, ekologije, pa do vojnih pitanja izgradi nove odnose među zemljama i nove strategije po svim ovim pitanjima. On je naglasio da je Srbija zemlja iz regiona Zapadnog Balkana koji je i sam imao dosta problema u prošlosti.

Na pitanje Danasa kakav bi uticaj nedavni teroristički napadi u Parizu mogli imati na dešavanja na Balkanu, Zanijer kaže da misli da nema direktne veze, ali da je svakako dobra inicijativa za održavanje konferencije o stranim plaćenicima u konfliktima.

Zanijer je rekao da će ovo biti važna godina za OEBS, pre svega zbog ukrajinske krize, razgovora o samoj organizaciji koja obeležava 40 godina Helsinškog završnog akta, kao i nedavnih događaja u Parizu.

Zanijer je rekao i da je prvi zadatak Srbije, kao predsedavajućeg, da se produži mandat misije OEBS u Ukrajini, koji ističe 20. marta, ali da on nema utisak da će biti protivljenja produžetku misije.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović izjavila je juče da ima redovne kontakte sa vlastima u Beogradu iako ponekad imaju različita mišljenja.

Ona je u razgovoru sa novinarima iz Srbije u sedištu OEBS-a u Beču objasnila da se nedavno srela sa ministrom za kulturu i medije Ivanom Tasovcem, kao i da je imala više sastanaka sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem o temama bitnim za predsedavanje Srbije ovoj organizaciji.

„Bilo kakva vrsta pritisaka na medije je nedopustiva, ali zaoštrena komunikacija između novinara i vlasti nije nešto što je strano bilo kom demokratskom društvu“, istakla je Dunja Mijatović povodom optužbi premijera Srbije na računa BIRN i EU.

Na pitanje da li su izglađeni nesporazumi koje je imala tokom proleća prošle godine sa premijerom Srbije, ona je rekla da tu nema šta da se izgladi, jer premijer ima pravo na svoje mišljenje, kao što i ona ima pravo na svoje.

„Imali smo korektan i konstruktivan telefonski razgovor, to što imamo različito mišljenje o nekim stvarima, ne treba da bude problem. Takav je moj posao, skoro svaki dan mogu da budem persona non grata u nekoj državi zato što kažem ono što mislim o stanju medija, ali neću odustati od svog posla“, objasnila je Dunja Mijatović.

Govoreći o polemici koja je nastala zbog emisije „Utisak nedelje“, predstavnica OEBS-a za slobodu medija navela je da „pitanje skidanja emisija sa programskih šema nije u mandatu njenog ureda, jer je to stvar televizije i uređivačke politike“. „Ono što je pozitivno jeste reakcija civilnog društva na taj slučaj. Mi ne ulazimo u sadržaj medija, nismo mi ti koji ocenjujemo sadržaj medija, već reagujemo na napade na novinare“, objasnila je Mijatovićeva.

Dunja Mijatović ističe da cenzura postoji svugde i da ne postoji zemlja u kojoj nema naznake cenzure.

Ona je naglasila da je razgovarala sa ministrom Tasovcem o slučaju Danasa, koji je drastično kažnjen zbog institucionalnih propusta prilikom zapošljavanja osoba sa invaliditetom, i da očekuje da će se taj slučaj ubrzo rešiti.

– Očekujem odgovor od ministra Tasovca, a pisala sam i ministru Dačiću. Oni su vrlo svesni da je fokus moj na taj slučaj trenutno prioritet i očekujem ubrzo odgovor i rešenje tog slučaja, koji je definitivno jedna mrlja na slici slobode medija u Srbiji – kaže Mijatovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari