Kad odlučujete da li ćete prihvatiti neku javnu funkciju, morate biti svesni odgovornosti koju time preuzimate. Ne prihvatate funkciju da biste se zvali direktor ili ministar, već da biste u teškim trenucima pomogli da zemlja izađe iz krize i da se razvija.

Ova vlada nije formirana da bi realizovala ideje bilo kog pojedinca, već da zajedničkim radom i odgovornošću podigne zemlju iz problema u kojima se nalazi, kaže za Danas Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije, ministarka saobraćaja i potpredsednica SNS, odgovarajući na pitanje da li je iznenadila ostavka ministra finansija Lazara Krstića.

  • Uprkos neslaganju sindikata, Zakon o radu ipak ide u parlament. Može li to za posledicu da ima sindikalne nemire?

– Ova vlada i SNS neće odustati od donošenja novog Zakona o radu, ma koliko nam sindikalni lideri pretili protestima. Postojeći Zakon o radu, koji su aktuelne vođe sindikata svesrdno podržavale, doveo je do otkaza za gotovo pola miliona ljudi. Pa šta treba još da nam se desi pa da shvatimo da zakon nije dobar? Mislim da sindikalni lideri više brinu o tome kako da sačuvaju svoje fotelje i privilegije nego što brinu za radnička prava. Ako mogu da budu najglasniji kad treba kritikovati Vladu, možda bi trebalo da kažu i šta su uradili za radnike svih prethodnih godina, a kolika su im primanja na raznim funkcijama.

  • Zar vam neće biti teško da radite do 65. godine?

– Ne razumem zbog čega ljudi u Srbiji beže od rada. Mislim da je normalno da čovek teži da radi što duže, bez obzira na to kako su definisani uslovi za penzionisanje. Lično, nadam se da ću raditi dokle god budem mogla, i preko starosne granice za penzionisanje.

  • Kakvi su odnosi trenutno u vladajućoj koaliciji i da li su izjave funkcionera SPS doprinele neslaganju socijalista i naprednjaka?

– Ne protivim se da bilo ko kaže sta misli, ali ne možete biti vlast a istovremeno pred građanima izigravati opoziciju. Branko Ružić, kao visoki funkcioner SPS, ima načina da preko svoje stranke, koja je druga po zastupljenosti u Vladi i parlamentu, utiče na mnoge odluke. Osim toga, njegove primedbe su uglavnom bile usmerene na promene u policiji, sektoru kojim je SPS upravljao osam godina, a vidimo u kakvoj situaciji je ostavljen novom ministru.

  • Boris Tadić traži od Vlade da ispita odgovornost i Ivice Dačića za stanje u policiji. Ukoliko se utvrdi da je odgovoran, hoćete li raskinuti koaliciju?

– Tadić i Dačić su četiri godine bili zajedno u vladi. Mislim da bi mnogo bolje bilo da je Tadićá već tada izneo svoje primedbe, jer je teško poverovati da kao predsednik nije znao kakvo je stanje svuda, pa i u policiji. Što se SNS tiče, odluke o koalicijama će donositi, kao i uvek, organi stranke.

  • Iako je bilo reči i o vašem resoru, vi niste putovali u posetu Rusiji. Da li se to ruska netrpeljivost prema vama nastavlja?

– Više vodim računa o činjenicama nego o intrigama, ali sam isto tako potpuno sigurna da su te priče delo domaćih kuhinja i da Rusija sa tim nema ništa. Odlično sam sarađivala sa predstavnicima ruske administracije kao ministar energetike, a ta saradnja se uspešno nastavila i u resoru koji sada vodim.

  • Pa ipak Dušan Bajatović, funkcioner SPS, umesto smene na kojoj ste insistirali ovih dana je potpisao ugovor o Južnom toku. Da li se time potvrđuju one predizborne priče da Rusi stoje iza njega?

– Potpisivanje tog ugovora je važan događaj za Srbiju, zbog njene energetske bezbednosti, ali i posla koji će taj gasovod doneti našim građevinskim kompanijama. Da li je potpisnik Bajatović ili neko drugi, manje je važno. Bajatović je jedan od direktora preduzeća Južni tok Srbija i ugovor je potpisao sa tog mesta, a ne kao bilo čiji čovek.

  • Gubitak Srbijagasa je oko 50 miliona dinara. Šta još treba da se desi da Bajatović bude smenjen?

– Iako je možda u prošlosti nekome bilo stalo da moje zalaganje za promene u ovom javnom preduzeću predstavi kao lični sukob sa Bajatovićem, poslovni učinak Srbijagasa u prošloj i svim prethodnim godinama sam za sebe dovoljno govori.

  • Vlada predlaže stranačke ljude Gorana Kneževića i Danicu Drašković za mesta u odboru direktora NIS. Čini se da su javna preduzeća i dalje partijski plen?

– Svesna sam da nekim promenama treba više vremena da zažive u praksi, ali činjenica je da će i biranje direktora javnih preduzeća na konkursima uskoro morati da postane pravilo a ne izuzetak. Što se Kneževića tiče, uverena sam da je on dovoljno stručan da obavlja tu funkciju. To što je član SNS ne bi smelo da mu bude otežavajuća okolnost da se bavi nekim poslom. Kadrovske izbore naših koalicionih partnera ne bih želela da komentarišem.

  • Najavljujući reforme rekli ste da SNS ima kadrove za to. Ako je tako, zašto se onda u mnoge resore i na druge javne funkcije vraćaju kadrovi URS i DS?

– SNS se sve vreme zalagala da znanje i iskustvo a ne partijska knjižica, budu presudni za izbor kadrova. To smo i dokazali sastavljajući vladu u kojoj SNS, sa 50 odsto podrške birača, ima manje od polovine ministara. Nažalost, nekima je teško da prihvate da je takav način ponašanja uopšte moguć u Srbiji, zato što je u njihovo vreme to izgledalo neostvarivo.

O Megatrendu

* Jedna od nedavnih afera je slučaj Megatrenda i lažnog doktorata njegovog vlasnika Miće Jovanovića. Da li se vi kao profesor na tom fakultetu osećate prevareno?

– Diplomirala sam, magistrirala i doktorirala na državnom fakultetu, pisala knjige i za državni i za privatni fakultet, a uslovi su uticali na to da se zaposlim na Megatrendu. Kao profesor, mogu da kažem da nikada nisam došla u situaciju da nekom poklonim ocenu, niti da mi neko nešto traži, a na Megatrendu predajem dva predmeta.

* Verujete li svom kolegi Nebojši Stefanoviću da nije plagirao doktorsku disertaciju?

– Verujem da je Nebojša Stefanović, kao odgovoran čovek, poštovao etički kodeks i da bi već povukao određene poteze da je bilo drugačije.

Poskupljenje struje ne rešava probleme

* Najavljujete da ćemo morati da uvozimo struju zbog štete koje su načinjene poplavama. Da li to znači da će struja poskupeti?

– Problemi koje su poplave napravile u energetici Srbije su veoma ozbiljni i ne mogu se rešavati poskupljenjem struje. Bitno je da se stvari rade mnogo brže, jer je pitanje kada ćemo u toku sledeće godine imati operativne kopove, a od toga zavisi do kada ćemo morati da uvozimo struju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari