Jedan od najboljih košarkaša ikada Kobi Brajant u emotivnom pismu najavio je odlazak u penziju na kraju tekuće sezone. Opšta je ocena da je as Lejkersa posle Majkla Džordana verovatno najveća košarkaška figura koja je znanjem, gracioznošću pokreta, harizmom i takmičarskim instinktom postavila standarde koji će teško biti dostižni.

Osvajač pet šampionskih prstenova, izabran na draftu daleke 1996. od strane Šarlot Hornetsa, automatski trejdovan u Lejkerse u zamenu za Vlade Divca, pisanim putem praktično je priznao da je nemoć njegovog tela nadvladala volju uma i veliku ljubav prema košarci: „Draga košarko, od trenutka kada sam počeo da umotavam tatine čarape i šutiram zamišljene pobedničke šuteve za pobedu u velikom Zapadnom forumu, znao sam jednu stvar – zaljubio sam se u tebe. Ta ljubav je duboka da sam ti dao sve, od misli i tela do duha i duše.

Kao šestogodišnjak koji se duboko zaljubio u tebe nikada nisam video kraj tunela, samo to kako kako istrčavam iz jednog. I tako sam trčao, trčao sam uzduž i popreko svakog terena, jurio svaku izgubljenu loptu zbog tebe. Tražila si od mene energičnost, a ja sam ti dao srce, jer iz njega dolazi mnogo više. Znojio sam se i bolelo me je, a ja sam igrao. Ne zbog izazova, već zbog toga što si me TI zvala. Radio sam sve za TEBE. Jer takve stvari radiš kada se zbog nekoga osećaš živo kao što sam se ja osećao zbog tebe. Dala si šestogodišnjaku da odsanja svoj san u Lejkersima i zbog toga ću te zauvek voleti. Ali, ne mogu opsesivno da te volim još dugo. Ova sezona je sve što imam da ti dam. Moje srce može da primi još udaraca, moj um može da izdrži napore, ali moje telo zna da je došlo vreme za oproštaj. I to je ok. Spreman sam da te pustim. Želim da znaš sada kako bismo oboje uživali u svakom zajedničkom trenutku koji nam je ostao. Dobrom i lošem. Dali smo jedno drugom sve što smo imali.

I oboje znamo, bez obzira šta budem sledeće radio, biću uvek taj klinac sa umotanim čarapama, kantom za smeće u ćošku, satom na kojem je ostalo pet sekundi vremena i loptom u rukama – 5…4…3…2…1

Voleću te zauvek,

Kobi.“

Ovim pismom Kobi je najavio kraj dvadesetogodišnje karijere, jedne od najboljih u istoriji NBA. Radoholik i košarkaški fanatik kakav se retko kad viđa (svake sezone poznavao je maltene sve igrače u NBA, odlično je upoznat sa dešavanjima u evropskoj košarci), odigrao je 1.292 utakmice u najjačoj ligi sveta, uz prosečan učinak od 25,3 poena, 5,3 skokova i 4,8 asistencija po meču.

Poslednje tri sezone Brajant se mučio sa povredama i za dve godine odigrao je samo 41 utakmicu. Ove sezone igra najslabije u karijeri, prosečno po utakmici beleži 15,7 poena, uz šut iz igre od samo 31,5 odsto. Brajant je treći najbolji strelac u istoriji NBA lige sa 32.683 poena, ispred njega su samo Karim Abdul Džabar sa 38.387 poena i Karl Meloun sa 36.928 poena.

On je osvojio pet šampionskih NBA prstenova. Učestvovao je 17 puta na Ol-star vikendu, i četiri puta je bio MVP. Kobi je 11 puta biran u najbolju petorku lige. Najbolji je strelac Lejkersa svih vremena. Sa reprezentacijom SAD osvojio je dva olimpijska zlata – u Pekingu 2008. i u Londonu 2012. godine.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari