Osam kola pre kraja u Pčinjskoj okružnoj ligi koja broji 15 klubova sa područja juga Srbije sve je jasno. Fudbalski klub Ternoci će se nadmetati u baražu za popunu Niške fudbalske zone. Klub koji ove godine slavi četiri decenije postojanja 1991. godine bio je član Niške zone, kao i Hajduk iz Preševa. Onda je politika učinila svoje pa je klub svoje takmičarske utakmice igrao na Kosovu.


– Vreme je pokazalo da je to bio potez više inspirisan trenutnim političkim emocijama nego li stvarnim sportskim potrebama. Jednostavno naši navijači nisu mogli da putuju na utakmice. Sada je sve drugačije, pa se s pravom nadamo da ćemo od jeseni igrati ponovo u Niškoj zoni – kaže Nedžat Beljulji, biznismen iz Bujanovca i jedan od ljudi koji ne propušta utakmice ovog kluba. U Pčinjskoj okružnoj ligi takmiči se pet albanskih klubova: Ternoci, Bukuroca, Zufo, AS i Hajduk.Tu su i srpske ekipe: Alakince,Vihor Kondiva, Čelik, Pavlovac, Pčinja, Mladost, Trešnjevka, Polet i Levosoje. Od ove sezone u ligi se takmiči i jedan klasičan voni klub. Reč je o Nebeskim Andjelima, klubu Četvrte brigade kopnene vojske gde nastupaju vojnici ugovorci, što do sada nije zabeleženo u fudbalskoj istoriji juga Srbije.Tvorac ove ideje je brigadni general Milosav Simović, a ekipa koristi stadion u Vojnoj bazi „JUG“ iznad Bujanovca.

– Pokazali smo da fudbal može da nadvisi sve naše razmirice iz prošlosti i mislim da je ovo najbolji način za iskorak ka novoj dimenziji zajedničkog suživota. Ekipa Tenoci deluje najorganizovanije, njihove utakmice možete gledati na Jutjubu, a uz tom imaju jako talentovane igrače koji su na meti stranih menadžera. Tako je na utakmici protiv Čelika u Belom Polju kod Surdulice bio menadžer iz Švajcarske zainteresovan za nekoliko igrača iz ove ekipe – kaže za Danas Petar Stoiljković, dugogodišnji sportski radnik i predsednik Opštinskog fudbalskog saveza Surdulice.

I Oliver Trajković, doskorašnji fudbalski sudija i direktor Pčinjske okružne lige ukazuje na činjenicu da uprkos teškim materijalnim uslovima koji determinišu život na ovim prostorima fudbal predstavlja tačku koja može da povezuje ljude, a da se razlike mogu uočiti samo u tome ko daje više golova i pobeđuje.

– Organizaciono i po sastavu tima klub iz Velikog Trnovca je prevazišao petoligaški rang takmičenja i ja verujem da će oni biti uzorna zonaška ekipa. Oni će biti pravo otkrovenje, jer verujem da će uspešno prebroditi baraž koji ih očekuje. Korak dalje u fudbalskom sportu na jugu Srbije predstavlja i činjenica da se klubovi iz Niše zone koji imaju isključivo srpski sastav igrača ne libe da se interesuju za kvalitetne fudbalere Albance iz ovog ali i drugih klubova – objašnjava Trajković.

U 21 odigranoj utakmici u ovoj sezoni ekipa iz Velikog Trnovca je zabeležila 17 pobeda, tri remija i jedan poraz. Gol razlika impozantna 97:19. U odnosu na drugoplasiranu ekipu Alakinca Trnovčani imaju prednost od sedam bodova (54-47). U utakmici protiv Poleta rezultat je bio 14:0, Levosoje je pobeđeno sa 9:0, a istim rezultatom savladana je i ekipa Trešnjevka. Klub ima podršku sponzora ali i iz sredstava koje lokalna samouprava u Bujanovcu izdvaja za sport. U klubu ne kriju da su otvoreni za saradnju i da su spremni da angažuju i talentovane fudbalere srpske nacionalnosti sa juga Srbije, jer „pobedu donose igrači a najmanje je bitno da li su oni Srbi, Albanci ili Romi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari