Partizanov dvomeč s Anderlehtom u plej-ofu kvalifikacija za Ligu šampiona od onih je u kojima papirnati autsajder nema šta da izgubi, a može mnogo da dobije. Crno-beli nemaju budžet kao belgijski prvak, niti dugu tradiciju nastupa u Ligi šampiona poput briselskog kluba, za njegove zvezde ne otimaju se evropski velikani.

STADION: Partizana. KAPACITET: 32. 714 mesta. SUDIJA: Bo Larsen (Danska).

PARTIZAN: R. Ilić, Stevanović, M. Jovanović, Krstajić, Lazevski, Petrović, Tomić, Moreira (Smiljanić, Davidov), S. Ilić, Iliev, Kleo. Trener Aleksandar Stanojević.

ANDERLEHT: Proto, Žile, Juhaš, Mazuh, Dešaht, Mareček, Kujate, Suarez, Kanu, Busufa, Lukaku. Trener Arijel Jakobs.

 

Ali, imaju 180 minuta da dokažu da i u Srbiji ima onih koji znaju da igraju dobar fudbal. Plasmanom u Ligu Evrope naš prvak je već namirio ovosezonske ambicije, ali u Humskoj ne bi da stanu na tome. Večerašnji duel u Humskoj nagovestiće da li su Saša Ilić i ekipa kadri za reprizu istorijskog učešća u LŠ 2003. godine.

– Nema te rečenice ili priče kojom bih mogao dodatno da motivišem ekipu za ovu utakmicu, svi su već „naoštreni“ do krajnjih granica. I ja s njima. Sa izuzetkom nekoliko prvotimaca, za većinu nas dueli s Anderlehtom predstavljaju najveći izazov u karijeri. Klub je sedam godina godina čekao šansu da zaigra u Ligi šampiona, a mi joj se nadamo od kako se bavimo fudbalom. Zato ću od svakog pojedinca tražiti da trči, dribla, šutira, asistira, uklizava i skače najbolje što ume. Neću da bilo ko od njih posle meča žali što nešto nije uradio. Sami su se izborili za priliku da uđu u istoriju i zato su dužni sebi, Partizanu i navijačima da probiju lične limite i učine sve da iskoriste situaciju. Moramo da verujemo da možemo u Ligu šampiona. Ne na rečima, već iskreno, u srcu i glavi. Ko se plaši, kalkuliše i zadovoljava malim stvarima taj ne može ni da uspe. Ponosimo se time što smo jedini balkanski klub koji je stigao do plej-ofa, ali probaćemo da odemo korak dalje – tako je iz ugla trenera „parnog valjka“ Aleksandra Stanojevića izgledala atmosfera 24 sata uoči prvog sudara s belgijskim velikanom.

Iako vrlo mlad, strateg ekipe iz Humske zna da velik motiv može da bude mač s dve oštrice, često poguban po koncentraciju u igri.

– Ne smemo dozvoliti da nam jake emocije poremete mir u glavama i ponašanje. Partizan će i ovog puta igrati na „kartu“ skromnosti, strpljenja, upornosti, timskog duha i taktičke discipline. Anderleht nije Pjunik i Helsinki pa da ga iz svih oružja napadamo svih 90 minuta, kao što smo činili u prva dva kola kod kuće. Sada je naš protivnik favorit, a sa takvima se igra nešto opreznije i mudrije. U velikim i značajnim utakmicama takmičarski motiv je ispred estetike, ali to ne znači da ćemo odustati od naše ofanzivne orijentacije. Nikako – objašnjava Stanojević, što bi trebalo da znači da će i ovog puta na teren poslati tim s dva napadača, ali i njih i ceo vezni red više nego inače opteretiti zadacima u defanzivi.

Iako nije fit, kapiten Mladen Krstajić predvodiće saigrače u bici, za koju veruje da bi srpskog prvaka mogla približiti najvećem uspehu od 2003.

– Red je da pokušamo da napravimo nešto više u evropskim takmičenjima, čiji smo stalni učesnici poslednjih godina. Već smo obezbedili Ligu Evrope, odnosno još šest utakmica van Srbije, ali sada se nadamo i Ligi šampiona. Bez obzira što je Anderleht favorit. Partizan i njegovi navijači to zaslužuju. Na nama najstarijima je da sav pritisak preuzmemo na sebe, kako bismo rasteretili mlade i omogućili im da pokažu koliko vrede – potura „leđa“ iskusni štoper, čija je želja da crno-beli meč završe bez primljenog gola.

I Ivica Iliev je jedan od onih koji bi trebalo najviše da potegnu u ovih 180 minuta. Strelac pogotka koji je doneo produžetke crno-belima u legendarnom revanšu s Njukaslom, pre sedam godina, kaže da neće biti smak sveta ako Partizan ne uđe u LŠ, ali veruje da ima ozbiljnu šansu za to.

– Gledao sam Anderleht ovih dana, stvarno su mnogo jaka ekipa. Snažni, brzi, dobri tehničari, skočni, opasni i iz prekida i iz kontri. Ali, i Partizan ima svoje kvalitete, iskustvo i motive. Ništa ne moramo, kao oni, ali sve želimo. Tako i pristupamo ovim mečevima. Idemo do kraja, iz sve snage, pa šta napravimo – poručuje krilni napadač, koji je od povratničkog debija stalno parnjak Kleu u najisturenijoj liniji tima.

Himna Lige šampiona ponovo u Humskoj

Večeras će sve izgledati kao na bilo kojoj „pravoj“ utakmici Lige šampiona. Po nalogu UEFA, stadion je „išaran“ logom ovog takmičenja i reklamama sponzora LŠ, a po pravilu uvedenom ove sezone pre početka meča biće intonirana himna LŠ i na centru igrališta postavljena popularna „mušema“.

Odložen meč s Hajdukom

Zajednica klubova Jelen Super lige izašla je u susret Partizanu i prihvatila njegov zahtev za odlaganjem utakmice drugog prvenstvenog kola, pa će kulski Hajduk umesto ove subote u Humskoj gostovati 4. septembra. Crno-beli su tako dobili više vremena za pripremu revanša s Belgijancima, 24. avgusta u Briselu.

Milioni u igri

Samim učešćem u poslednjoj deonici trke za LŠ stručni štab i ekipa doneli su klubu zaradu od tri i po miliona evra, a eventualnim plasmanom u takmičenje po grupama mogli bi da dupliraju zagarantovanu dobit, jer UEFA svakog aktera LŠ nagrađuje sa 7,1 miliona evra.

Ostali mečevi

SINOĆ

Zenit – Okser1:0 (1:0)

Dinamo K. – Ajaks 1:1 (0:0)

Rozenborg – Kopenhagen2:1 (1:0)

Sparta P. – Žilina 0:2 (0:0)

Jang bojs – Totenhem 3:2 (3:1)

DANAS

Bazel – Šerif 20.45

Braga – Sevilja 20.45

Salcburg – Hapoel T. 20.45

Verder – Sampdorija 20.45

* revanš mečevi igraju se za nedelju dana

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari