Gudurić i Zagorac pre Milosavljevića i Lučića 1foto:wikipedia

Mladost i talenat pre skromnih rola iskusnih verovatno je bio rezon kojim se rukovodio selektor Aleksandar Đorđević prilikom skraćivanja spiska sa 24 na 16 kandidata koji će konkurisati za najboljih 12 koji će nastupiti na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Kombank areni od 4. do 9. jula.

Popularni Sale nije imao nedoumica kada su u pitanju nosioci igre, ali je prilikom odluke kome dati šansu: talentovanim pojedincima poput Gudurića i Zagorca ili iskusnim igračima nalik Milosavljeviću i Lučiću odlučio da priliku ukaže momcima koji bi u doglednoj perspektivi mogli da naprave vrhunske karijere. Sa prvobitnog spiska otpali su još: Ognjen Jaramaz (povređen), Vasilije Micić, Ognjen Kuzmić (bez kluba), Marko Kešelj, Stefan Birčević i Vladimir Štimac. U odnosu na Evropsko prvenstvo prošle godine u sastavu za pomenute kvalifikacije sigurno neće biti Milosavljević, koji je ove sezone u Albi prosečno beležio oko 13 poena i Ognjen Kuzmić, koji je neposredno po odlasku Đorđevića iz Panatinaikosa takođe dobio otkaz u atinskom velikanu.

Pripreme reprezentacije za učešće na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre 2016 počinju 15. juna, kada će se igrači okupiti u 13.00 časova u beogradskom hotelu „Kraun Plaza“. Srbija će 21. juna igrati prijateljski meč sa Francuskom u Parizu, a domaćinstvo „trikolorima“ uzvratiće 25. istog meseca. Sa selekcijom Grčke „orlovi“ će igrati 28. juna u Kombank areni. Srbija je u prvoj kvalifikacionoj grupi zajedno sa Angolom i Portorikom. Prve dve ekipe iz prve faze igraće u polufinalu sa najbolje dve iz druge grupe u kojoj su Letonija, Češka i Japan.

Kandidati po pozicijama: Teodosić, Marković, Jović (plejmejkeri); Bogdanović, Nedović, Gudurić (bek-šuteri); Kalinić, Simonović, Zagorac, Dangubić (krila), Mačvan, Bjelica, Jokić (krilni-centri); Raduljica, Marjanović, Milutinov (centri).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari