Sjedinjene Američke Države upozorile su juče avio-kompanije koje saobraćaju direktnim letovima za Rusiju na mogućnost krijumčarenja eksploziva sakrivenog u pasti za zube.

Upozorenje Odeljenja za unutrašnju bezbednost SAD stiglo je dan uoči svečanog otvaranja Zimskih olimpijskih igara koje danas počinju u ruskom gradu Sočiju. Zvanična Moskva nije komentarisala ove navode Amerikanaca, ali je još prošlog meseca zabranila unošenje tečnosti, pasta i gelova na ruskim aerodromima, kao i na letovima unutar zemlje.

Zbog pretnji islamista sa Severnog Kavkaza, koji su u decembru izveli dva samoubilačka napada u Volgogradu kada su poginule 34 osobe, Rusi su Soči pretvorili u grad-tvrđavu. Olimpijske igre će obezbeđivati ratni brodovi, borbeni avioni i podmornice. I pored toga što u Rusiji tvrde da je Soči najbezbedniji grad na svetu, SAD svakodnevno pozivaju na oprez one koji putuju na ZOI. Pentagon je ranije saopštio da su dva američka ratna broda postavljena u Crnom moru, a o bezbednosnim pitanjima su razgovarali i predsednici dve zemlje Barak Obama i Vladimir Putin. Analitičari smatraju da se rivalstvo Rusije i Zapada upravo može videti kroz održavanje Olimpijskih igara – dok Putin Rusiju svetu prikazuje kao veliku silu, zapadne zemlje pokušavaju to da ospore bezbednosnim procenama. Takođe, Zapad koristi priliku da Moskvu kritikuje i zbog antigej propagande. Podsetimo, u Rusiji je juna 2013. stupio na snagu zakon koji kažnjava homoseksualnu propagandu pred maloletnicima.

„Nećemo oprostiti i nećemo zaboraviti šta režim čini našim sugrađanima. Tražimo da Rusija bude slobodna“, uzviknula je preksinoć na koncertu u Njujorku Nadežda Tolokonjikova iz benda Pussy Riot. Na koncertu, koji je organizovao Amnesti internešenal, bila je i američka pop ikona Madona, koja je publici rekla da je dobijala pretnje smrću jer je javno podržala Pussy Riot. „Vreme je da ostatak sveta bude isto toliko hrabar kao Pussy Riot i suoči se s ljudima kao što je Putin ili drugim liderima i organizacijama koje ne poštuju ljudska prava i podržavaju diskriminaciju i nepravdu“, izjavila je Madona.

Jelena Milić, direktora Centra za evroatlantske studije, kaže za Danas da je prozivanje Rusije opravdano, a da su sportska nadmetanja i veliki pop kulturni događaji legitimno poprište za širenje ideje o poštovanju ljudskih prava. „Logističkih problema uvek ima na Olimpijskim igrama. U Londonu su kreveti bili mali, pa su morali da se obezbede produžeci. Ali, o tome se tada nije pisalo kao sada o Sočiju. Čak i meni, koja sam politički vrlo proamerički i antiruski nastrojena, smeta nivo i način ove kampanje. Međutim, da im Rusi jesu dali materijala, jesu. Od uslova u kojima su radili strani radnici do toga kako su proterani iz Rusije. Čak je angažovano i oko 400 Kozaka, defakto ruske parapolicije, koja je činila zločine po Kavkazu. Rusi nemaju Gvantanamo, oni raznesu cele kuće i ukućane navodnih počinioca terorističkih dela i njihovih saučesnika, bez sudskih procesa i istraga, mnogo češće nego Amerikanci u Avganistanu“, navodi Milićeva.

Upitana da li postoji opasnost po učesnike i turiste ZOI, naša sagovornica kaže je Soči presedan po bezbednosnim izazovima i pretnjama sa kojima se suočava. „Olimpijski komitet je vrlo dobro znao da je od sredine devedesetih u Rusiji u terorističkim napadima ubijeno oko 3.000 ljudi i da je Soči geografski blizu Severnom Kavkazu, pre svega Dagestanu i Čečeniji gde su se vodili krvavi sukobi i odakle najčešće dolaze terorističke organizacije. Ipak, treba naglasiti da su Rusi preduzeli neviđene mere bezbednosti. No, meta ne mora da bude samo Soči. Efekat širenja straha, plasiranja poruka, medijski globalni efekat poniženja ruske administracije bio bi isti i da se napadi dese u drugim gradovima Rusije“, ističe Milićeva.

Dragan Todorović, predsednik udruženja „Istočna inicijativa“, kaže za Danas da je potpuno uveren da su namere Zapada, posebno SAD i Engleske, usmerene protiv Rusije i „to nije nikakva tajna“. „Oni na sve načine pokušavaju da Rusiji postave klipove u točkove. Međutim, Rusija više nije Jeljcinova, već Putinova, a Putin je u stanju da se izbori sa time. Najbolji primer za to je Sirija“, ističe Todorović.

Apel za primirje

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je saopštenje u kome je pozivalo sve strane da proglase olimpijsko primirje. Saopštenje je objavljeno veče pred početak svečanog otvaranja Zimskih olimpijskih igara. U međuvremenu, Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće saopštio je da najnovija pretnja u vezi sa krijumčarenjem eksploziva u pastama za zube nije poremetila postojeće putne smernice za Soči. „Ukoliko narednih dana i sedmica dobijemo informaciju koja bi promenila našu procenu o tome da li građani treba da putuju u Soči, učinićemo je javnom“, izjavila je portparolka Bele kuće Lora Magnuson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari