Povodom zatvaranja izložbe Miroslav Kraljević i sledbenici (Moderne galerije iz Zagreba) u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić primio je delegaciju grada Zagreba, autora izložbe Zvonka Makovića i upravnicu Spomen- zbirke Jasnu Jovanov. Delegaciju grada Zagreba činile su Vesna Kusin, zamenica gradonačelnika Grada Zagreba, Bogdanka Srdić Vulpe, zastupnica u Hrvatskom saboru za manjine, i prof. Biserka Rauter Plančić, ravnateljica Moderne galerije Zagreba.


Vesna Kusin je u ime grada Zagreba uputila reči zahvalnosti, naglasivši da su Zagreb i Novi Sad ostvarili izuzetnu saradnju kad je kultura u pitanju i da bi ta saradnja trebala da se nastavi. Sa tim u vezi najbolje bi bilo da se realizuje kroz institucionalnu saradnju, gde dolazi do izražaja stručnost i profesionalnost kakva je dosad bila vidna. Resorni sekretar podsetio je na brojne realizovane projekte sa Republikom Hrvatskom dosad, gde se posebno ističe gostovanje zagrebačkog simfonijskog orkestra, koji na ovdašnjim prostorima nije nastupao u poslednje četiri decenije.

– Imali smo do danas izložbu Miroslav Kraljević i sledbenici, dok je izložba iz Spomen- zbirke Pavla Beljanskog bila izložena u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, a tradicionalna manifestacija sa Istrom Dani Vojvodine u Istri i Dani Istre u Vojvodini realizuju se svake godine. Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje teži da u skladu sa svojim budžetskim mogućnostima podrži brojne projekte nacionalnih zajednica u Vojvodini, među kojima se nalazi i Hrvatska nacionalna zajednica sa sedištem u Subotici – istakao je Grujić navodeći da se preko Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata promoviše hrvatska kultura u Vojvodini, kako preko manifestacija, KUD-ova, pozorišnih predstava, negovanja jezika i pisma, tako i preko informisanja na Radio-televiziji Vojvodine, gde i hrvatska nacionalna zajednica ima svoj deo programa.

Autor izložbe Zvonko Maković izrazio je zadovoljstvo zbog dobre posećenosti izložbe. Po njegovim rečima, za početak je dogovorena postavka izložbe fotografije Nadežde Petrović S obe strane objektiva, koja bi tokom ove godine bila postavljena u Modernoj galeriji u Zagrebu. On je dodao bi bilo dobro da se tokom 2017. publici u Hrvatskoj predstave dela Save Šumanovića i Milana Konjovića, kao i dela nekih drugih autora.

 

Plakati solidarnosti u Arhivu Vojvodine

Izložba Plakati Solidarnosti otvorena je u Arhivu Vojvodine, a postavka plakata trajaće do 29. februara. Ovu nesvakidašnju zbirku radova nastalih u periodu 1980/89. u Poljskoj, kao prvi nekomunistički kontrolisani sindikat u državama Varšavskog pakta, čini 30 plakata. Izložba je i dokument vremena vanrednog stanja u Poljskoj, kao i ondašnje svakodnevice i društveno-kulturnih prilika, koje se kao takve se izdvajaju neverovatnom jačinom umetničkog izraza, emotivnim nabojem i jednostavnošću grafičkih formi. Izložbu su zvanično otvorili pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić, direktor Color Press grupe Robert Čoban i ataše za kulturu Ambasade Poljske u Srbiji Jana Budišin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari