Novi studentski dom „Kolegijum Evropa“ jedan je od četiri nova studentska doma koje je izgradila Pokrajinska vlada u prethodnih nekoliko godina.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Do tada postojeće domove smo rekonstruisali, tako da možemo da kažemo da oko 4.000 studenata Univerziteta u Novom Sadu koji žive u domovima, žive u uslovima koji su čak bolji nego u razvijenim zemljama EU – kazao je predsednik Pokrajinske vlade dr Bojan Pajtić predstavnicima medija prilikom svečanosti povodom otvaranja Studentskog doma „Evropa“ („Európa Kollógium“) na novosadskom naselju Telep.

– Još jednom ostajemo i istrajavamo na politici da ulažemo u znanje i obrazovanje, da ulažemo u Univerzitet, jer u tome je budućnost. Ovako dobri uslovi omogućiće da mladi ljudi dođu da se obrazuju ovde, a ne u inostranstvu, i da ostanu nakon što završe svoje studije u ovoj zemlji. Najvažnije je da se očuva i ona vrsta ambijenta koji imamo u Vojvodini, gde se govori šest službenih jezika. Ovo je dobra vest i za mađarsku nacionalnu zajednicu i za Srbe u Mađarskoj, koji će moći da se obrazuju i žive u ovom domu – istakao je Pajtić najavivši još jedan važan događaj u toku ovog meseca za srpsku nacionalnu zajednicu u Budimpešti, a to je završetak radova na rekonstrukciji „Tekelijanuma“, središta kulturnog i obrazovnog života Srba u Mađarskoj i šire.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor podsetio je da je, nakon donošenja aktuelnog „Ustava Republike Srbije“, pokrajinski parlament doneo odluku o osnivanju „Fonda za kapitalna ulaganja“, a sa namerom da se gradi ono što je kapitalno, te da se od tog vremena provlači pitanje šta je to kapitalno.

– Ono u šta sam siguran, ono u šta smo svi potpuno sigurni, jeste da je ovo zdanje jedno od kapitalnih projekata i to ne u gabaritnom smislu, nego zbog svoje namene. Zbog toga se srdačno zahvaljujem desetogodišnjim partnerima na ovom kapitalnom i intelektualnom projektu – poručio je Pastor. On je posebno izrazio zahvalnost zbog toga što je studentski dom „Evropa“, prema njegovim rečima, šansa da se obrazuje i izrodi nova generacija intelektualaca koji svoju sadašnjost i budućnost vide u ovoj državi.

Pored predstavnika Pokrajinske vlade i Skupštine AP Vojvodine, ovoj svečanosti prisustvovali su i pokrajinski i republički poslanici, predstavnici „Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine“, Fondacije „Evropa“ Novi Sad, predstavnici lokalnih samouprava, Univerziteta u Novom Sadu, članovi UO Studentskog doma „Evropa“, kao i predstavnici Saveta ministara Mađarske i Rimokatoličke biskupije Bačka.

Odlični uslovi za još 350 studenata

Novoizgrađeni studentski dom „Evropa“ primiće oko 350 studenata koji studiraju na nekom od fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, a koji su osnovno ili srednje obrazovanje stekli na mađarskom jeziku, kao i srpskih studenata iz Mađarske. Izgradnju Doma finansirale su Pokrajinska vlada i država Mađarska, dok je Rimokatolička biskupija Bačka dala zemljište na kome je izgrađen objekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari