Na konferenciji „Ekonomske i strukturne reforme u Srbiji u svetlu Izveštaja o napretku Srbije ka pristupanju Evropskoj uniji“, u organizaciji novosadskog EU Info Pointa Delegacije EU predstavljeni su pojedini rezultati napretka Srbije u evrointegracijama.

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski preneo je informacije koje je izneo komesar za proširenje EU Štefan File u Briselu, prilikom predstavljanja Izveštaja o napretku Srbije, rekavši da je pozitivno ocenjen pregovarački kapacitet Srbije i normalizacija odnosa po pitanju Kosova.

– U Briselu je rečeno da Srbija ima jake kapacitete da sprovede pregovarački proces, što je pozitivna strana, da mora da radi na ekonomskom razvoju i da kontinuirano radi na implementaciji principa vladavine prava. Zatim, kritike koje su iznesene odnose se na slobodu medija, kao i na odnos Srbije sa Ruskom Federacijom – naveo je Bugarski.

On je rekao i da ekonomija opšteg dobra (well being economy) mora da bude imperativ na putu razvoja zemlje.

– Reforme moramo da sprovedemo zbog nas samih i zbog naše dece, a EU je u svemu konstruktivan partner i savetnik. Identifikovanjem onoga što su slabe tačke, moramo da radimo posao na jedan odgovoran način prema građanima – kazao je pokrajinski sekretar.

Šef sektora za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat predstavio je izveštaj po poglavljima, ekonomske i političke kriterijume, ističući kao osnovu poštovanje principa vladavine prava, reformu javnog sektora i državne uprave. Prema njegovim rečima, ostvaren je napredak po pitanju dijaloga Beograda i Prištine, zatim garantovanja prava manjinama, kao i u oblasti regionalne saradnje.

– Srbija je veoma konkurentna i već integrisana u ekonomiju Evropske unije, budući da 62 odsto srpskog izvoza ide u EU, a udeo direktnih stranih investicija iz EU iznosi 72 procenta – rekao je Janmat. Tokom debate koja se vodila na ovu temu rečeno je da je otvaranje pregovora prekretnica u odnosima EU i Srbije, kao i da Srbija sada mora da sprovede prioritete svojih reformi na održiv način, jer će brzina pregovora zavisiti od napretka ostvarenog u ključnim oblastima.

Novinar i ekonomski analitičar Dimitrije Boarov detaljnije je govorio o ekonomskom aspektu Izveštaja, a prisutnima se obratio i Ratko Filipović, predsednik Privredne komore Vojvodine, gde je konferencija i održana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari