Site name

Irinej: Kad nam vrate imovinu, plaćaćemo porez

Utisak je da pobeđena ideologija ponovo nalazi utočište u Hrvatskoj, a na jugu pokušavaju da od Srbije otrgnu Kosovo, izjavio je poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej.

13

Piše: Fonet

Beograd 07. januar 2017. 17:17

Foto: EPA / FEHIM DEMIR

U istoriji nismo imali prilike u kojima se danas nalazimo, rekao je patrijarh Irinej, uz ocenu da je položaj srpskog naroda u regionu veoma težak. 

Uz konstataciju da neka dešavanja u Hrvatskoj ne raduju, patrijarh Irinej je izjavio da se dobija utisak, na osnovu "natpisa koje vidimo" i "slavljenja lica osuđenih pred svetskim sudovima", da pobeđena idelogija ponovo nalazi utočište i tlo na tim prostorima.

Ja se pitam, naša Crkva i narod se pitaju, šta je Srbija bez Kosova? Malo je zemalja i krajeva u svetu koji imaju toliko svetinja koliko ih je Kosovo imalo. Gde god da mrdnete na tom prostoru je srpska crkva, bilo da postoji ili je u ruševinama, rekao je patrijarh Irinej.

On je u božićnom itervjuu Televiziji Hram naveo da je Pećka patrijaršija i danas rezidencija srpskih patrijarha.

Nekim ambasadorima sam rekao da ne mogu da zamislim da istorijska rezidencija srpskih patrijarha bude u nekoj drugoj državi, izjavio je patrijarh Irinej.

Prema njegovim rečima, Evropa i Amerika vide težak položaj Srba na Kosovu, bezakonje i uzupaciju njihove imovine, ali verovatno imaju neke svoje interese, kad to odobravaju.

Na pitanje o eventualnoj kanonizaciji hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca, patrijarh Irinej je odgovorio da SPC preko svoje komisije pruža nepobitne istorijske činjenice.

Njihova je stvar koliko će to uvažiti i prihvatiti. Naša je želja, ne da oklevetamo bilo koga, nego da pokažemo istorijske dokaze koji govore za ili protiv onog što se želi sa Stepincem učiniti, izjavio je patrijarh Irinej. 

On je rekao da je više od milion Srba stradalo u Drugom svetskom ratu samo zato što su Srbi i pravoslavni, kao i da su ponovo stradali krajem prošlog veka. 

O porezu, NVO, rijalitijima, medijima...

Patrijarh Irinej je na pitanje o porezu odgovorio da ga SPC neće plaćati dok joj se ne vrati celokupna imovina, jer gro uživa država. 

Kada budu vratili imovinu Crkvi i ona će plaćati porez, kao što su na to obavezna preduzeća i drugi vlasnici imovine, izjavio je patrijarh Irinej. On je rekao da su mnoge nevladine organizacije antidržavne i da ne može da shvati da neke od njih javno govore da je Kosovo teret i da treba da ga se odreknemo. 

Takvima nije interes dobro naroda i države, već verovatno lični profit. Preko takvih oni koji nam nisu prijatelji čine ono što čine, kako bi uneli nestabilnost i nejedinstvo u narod, izjavio je patrijarh Irinej. 

Odgovarajući na pitanje o rijaliti programima, patrijarh Irinej je ocenio da je to bruka, sramota i javno podržavanje nemorala, što država ne bi smela da dozvoli. 

Govoreći o medijima, patrijarh Irinej je rekao da prati neki govor ili istup kada sazna da ima nešto značajno, a redovno sluša vesti uveče. Patrijarh Irinej je ocenio da je abortus najveći greh, uz konstataciju da niko nema dar koji ima majka. 

Čovek može da napravi fabriku, da bude najveći naučnik, ali da život da može samo majka, roditelji, to je najveći dar Božiji, izjavio je patrijarh Irinej.

"Pupinu i Tesli mesto pored Hrama Svetog Save"

On je rekao da je stav SPC da naučnik Nikola Tesla treba da počiva pored Hrama Svetog Save, na Vračaru, gde su i spomenik Karađorđu i Narodna biblioteka Srbije, a ne da mu telo bude u nekoj "fioci". 

Tu bi trebalo da bude mesto i za velikog naučnika Mihajla Pupina, ocenio je patrijarh Irinej.

 

povezane vesti

komentari (13)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

celavi belac

07. januar 2017.

Da li i gradjani, kojima treba da se vrati imovina, mogu da ne placaju porez, kao i SPC?

neregistrovan citalac

07. januar 2017.

Kad predjete za stalno u Pecku patrijarsiju, onda cemo poverovati da se istinski brinete za Kosovo i kosovske Srbe. Kad otvorite vrtice, skole, bolnice, domove za stare, boravista za beskucnike, sirotinju; kad se javno odreknete i osudite sve razvratnike, pedofile i lopove iz svojih redova, kad platite nekome lecenje, kad donirate lekove, medicinske aparate, prestanete da papreno naplacujete vencanja, sahrane, kad izadjete iz mercedesa i udjete u gradski prevoz kao vas narod, itd.itd. onda cemo vas drugacije gledati i postovati. Nije dzaba prica o popu koji je ispao iz camca u reku i utopio se jer su mu ljudi vikali "daj pope ruku" a trebalo je, kako im je posle receno, kazati "evo ti pope ruka", jer nije navikao da daje vec samo da uzima. Hristos se rodi, srecan Bozic svima.

Milivoje Radaković

07. januar 2017.

Koju imovinu? Onu na Kosovu?!

Miloš

08. januar 2017.

Што се опорезивања цркве тиче ја не бих опорезивао цркве и манастире и земљу на којој се налазе Али би опорезивао patrijaršijska dobra doo Такође читао сам негде не могу да се сетим где, да држава за разне НВО и верске заједнице годишње издваја 6 милијарди динара, за верске организацје новац се расподељује по броују верника па зато највише иде за СПЦ, сума је мислим 9 милиона $. Ја сам за то да се прекине уопште са финансирањем верских заједница и НВО из буџета (ето кад се опорезивање и прекид финансирања свега сабере испадне таман оно смањење плата и пензија) на производњу предузећа која су у власништву верских заједница наплаћивати норманлно порез а из буџета једино платити рестаурацију оних верских објеката који су споменици културе.

bogdan

08. januar 2017.

Kad ovaj pop može državi da kaže -"KUŠ", meni samo ostaje da se ponovo učlanim u Komuniste!

T1

08. januar 2017.

Crkva bi da bude jača od države. Ako država to dopušta, onda i nije država. Obavezno da plaćaju porez da se nahrani sirotinja!

Nikola

08. januar 2017.

Čoveče, možeš li jednu izjavu novinarima dati, a da me dodatno ne razočaraš? Možeš li nešto reći, a da ne bude kontradiktorno, nelogično, licemerno, prizemno, palanačko? Možeš li jednom nešto reći, a da zaista ima veze sa rešavanjem nekakvog problema u materijalnom svetu, kada ti je već duhovni svet toliko u drugom planu? Samo neko mastiljarenje, zamagljivanje, mlaćenje prazne slame... I da, tokom istorije smo imali daleko teže prilike, ali tebi lično prilike nisu dovoljno teške, pa se foliraš kako bi nadoknadio nedostatak saosećanja, poput svih onih licemernih popova što se voze u lepim kolima ("darovanim od nekog Srbina iz rasejanja") - a vernicima iz raspalih jugića kažu "Joj, jeste, teško se živi..." Bilo je teže, i za narod, a naravno i za Crkvu, što ne znači da ovom narodu već sutra neće biti teže sa ovakvim "elitama", ovakvom Crkvom i ovako obmanutim masama (obmanutom i od strane "elita" i od strane Crkve i od strane medija, širom ovog tužnog Balkanskog poluostrva)...

VB

08. januar 2017.

Patrijarh cita samo tabloide i prenosi njihove traceve koji odgovaraju vlastima a onda sledi zalosno ucenjivanje u maniru:ako ti meni,onda cu ja tebi,Time nam jasno kaze da nije za pravnu,sekularnu i uredjenu drzavu.Dakle,patrijarh zeli da zivimo u ovom smecu koje se samo drzavom zove,jerbo njemu nesto nije vraceno,dok ga bas briga sta je sve nama oduzeto?! Ako je to bozija i ljudska pravda,onda... U svakom slucaju,ova i ovakva crkva me nece videti a bog je samnom i kod kuce.

milojko22

08. januar 2017.

Izjava patrijarha Irineja je sramna - poglavar SPC otvoreno ucvenjuje drzavu. A drzava to tolerise.

Praziluk zemlja!

09. januar 2017.

Crkva se sama diskvalifikovala,osvešćevanjem bespravno sgrađene, na privatnom imanju, crkve tome-diplome!

nada acimpvoc

09. januar 2017.

Kakav licemer i cinik. Crkva se je potpuno odvojila od naroda. Dok smo se mi 20 godina borili da se donese zakon o vracanju imovine fizickim licima pravoslavna crkva nikada nije stala na nasu stranu da nam pomogne i ako su vec uveliko dobili zakon kojim im se je vracala imovina. I sada kada takodje fizicka lica placaju porez na imovinu koja im se je vratila kakva je to privilegija za crkve. Malo im je sto imaju ogroman novac i podizu na sve strane vladicanske dvore za djakuzi kadama i muzickim sobama. Za to imaju novac ali za porez drzavi nedaju imaju ali ne daju. Koliko je narodnih kuhinja podigla pravoslavna crkva. Patrijarh treba debelo da se zamisli nad onim sto se desava u pravoslavnoj crkvi. Bog je Veli i sve vidi.

Tata

11. januar 2017.

Država ne čeka, nego im priprema uvođenje fiskalnih kasa. Da bi sve bilo po zakonu i kako bog zapoveda.

Ni bog ne pomaže:

11. januar 2017.

Kad sam video da pop blagosilja tome-diplome crkvu na privatnom imanju,bez gradjevinske dozvole,prekrstio sam se,iako sam ateista!