Irinej: Kad nam vrate imovinu, plaćaćemo porez 1Foto: EPA / FEHIM DEMIR

Utisak je da pobeđena ideologija ponovo nalazi utočište u Hrvatskoj, a na jugu pokušavaju da od Srbije otrgnu Kosovo, izjavio je poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej.

U istoriji nismo imali prilike u kojima se danas nalazimo, rekao je patrijarh Irinej, uz ocenu da je položaj srpskog naroda u regionu veoma težak. 

Uz konstataciju da neka dešavanja u Hrvatskoj ne raduju, patrijarh Irinej je izjavio da se dobija utisak, na osnovu „natpisa koje vidimo“ i „slavljenja lica osuđenih pred svetskim sudovima“, da pobeđena idelogija ponovo nalazi utočište i tlo na tim prostorima.

Ja se pitam, naša Crkva i narod se pitaju, šta je Srbija bez Kosova? Malo je zemalja i krajeva u svetu koji imaju toliko svetinja koliko ih je Kosovo imalo. Gde god da mrdnete na tom prostoru je srpska crkva, bilo da postoji ili je u ruševinama, rekao je patrijarh Irinej.

On je u božićnom itervjuu Televiziji Hram naveo da je Pećka patrijaršija i danas rezidencija srpskih patrijarha.

Nekim ambasadorima sam rekao da ne mogu da zamislim da istorijska rezidencija srpskih patrijarha bude u nekoj drugoj državi, izjavio je patrijarh Irinej.

Prema njegovim rečima, Evropa i Amerika vide težak položaj Srba na Kosovu, bezakonje i uzupaciju njihove imovine, ali verovatno imaju neke svoje interese, kad to odobravaju.

Na pitanje o eventualnoj kanonizaciji hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca, patrijarh Irinej je odgovorio da SPC preko svoje komisije pruža nepobitne istorijske činjenice.

Njihova je stvar koliko će to uvažiti i prihvatiti. Naša je želja, ne da oklevetamo bilo koga, nego da pokažemo istorijske dokaze koji govore za ili protiv onog što se želi sa Stepincem učiniti, izjavio je patrijarh Irinej. 

On je rekao da je više od milion Srba stradalo u Drugom svetskom ratu samo zato što su Srbi i pravoslavni, kao i da su ponovo stradali krajem prošlog veka. 

O porezu, NVO, rijalitijima, medijima…

Patrijarh Irinej je na pitanje o porezu odgovorio da ga SPC neće plaćati dok joj se ne vrati celokupna imovina, jer gro uživa država. 

Kada budu vratili imovinu Crkvi i ona će plaćati porez, kao što su na to obavezna preduzeća i drugi vlasnici imovine, izjavio je patrijarh Irinej. On je rekao da su mnoge nevladine organizacije antidržavne i da ne može da shvati da neke od njih javno govore da je Kosovo teret i da treba da ga se odreknemo. 

Takvima nije interes dobro naroda i države, već verovatno lični profit. Preko takvih oni koji nam nisu prijatelji čine ono što čine, kako bi uneli nestabilnost i nejedinstvo u narod, izjavio je patrijarh Irinej. 

Odgovarajući na pitanje o rijaliti programima, patrijarh Irinej je ocenio da je to bruka, sramota i javno podržavanje nemorala, što država ne bi smela da dozvoli. 

Govoreći o medijima, patrijarh Irinej je rekao da prati neki govor ili istup kada sazna da ima nešto značajno, a redovno sluša vesti uveče. Patrijarh Irinej je ocenio da je abortus najveći greh, uz konstataciju da niko nema dar koji ima majka. 

Čovek može da napravi fabriku, da bude najveći naučnik, ali da život da može samo majka, roditelji, to je najveći dar Božiji, izjavio je patrijarh Irinej.

„Pupinu i Tesli mesto pored Hrama Svetog Save“

On je rekao da je stav SPC da naučnik Nikola Tesla treba da počiva pored Hrama Svetog Save, na Vračaru, gde su i spomenik Karađorđu i Narodna biblioteka Srbije, a ne da mu telo bude u nekoj „fioci“. 

Tu bi trebalo da bude mesto i za velikog naučnika Mihajla Pupina, ocenio je patrijarh Irinej.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari