Eksploatacija litijuma u Srbiji moguća za tri do četiri godine 1Ilustracija Foto; Pixabay/DariuszSankowski

Krajem ove ili početkom sledeće godine kompanija Rio Tinto bi trebalo da završi sa istraživanjima rezervi litijuma u nalazištu „Jadar“ i ako sve bude po planu eksploatacija te rude mogla bi da počne za tri do četiri godine – izjavio je govoreći na Četvrtoj godišnjoj Evropskoj rudarskoj akademiji Stevica Deđanski, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije.

Prema njegovim rečima ta ruda bi trebalo da se prerađuje u Srbiji i od nje dobijaju novi proizvodi poput baterija za električne automobile.

– U narednoj godini očekuju se ugovorene investicije kineske kompanije „Ziđin“ suvlasnice RTB Bor u eksploataciju milenaralnih sirovina u Borskom basenu. „Ziđin“ je kupio kanadsku kompaniju „Nevsun“ koji razvija projekat „Čukaru peki“ i za dve godine bi trebalo da počne eksploatacija bakra. Prošle godine je u RTB Bor proizvedeno 42.000 tona bakra, a ove godine se očekuje proizvodnja od 47.000 tona, dok bi, kada bude otvoren rudnik „Čukaru peki“, proizvodnja trebalo da iznosi od 200.000 do 250.000 tona godišnje – istakao je Deđanski.

On je dodao da su investicije u eksploataciju mineralnih sirovina u stalnom porastu i samo u 2018. je uloženo 100 miliona dolara, raste i broj istražnih eksploatacionih polja i trenutno ih je aktivno 163, te da se očekuje otvaranje novih rudnika u Srbiji pa bi na osnovu toga učešće rudarstva u BDP-u moglo da iznosi pet odsto.

– Srbija ima veliki rudni potencijal i trebalo bi da razvija saradnju u oblasti rudarstva ne samo sa Švedskom, već sa celom Evropskom unijom. Evropskoj industriji je potrebna ruda, a Srbija ima velike zalihe. Primera radi, poseduje litijum koji je budućnost za evropsku automobilsku industriju, radi proizvodnje baterija za vozila na električni pogon. Rudarstvo je i veliki ekonomski potencijal za Srbiju i za otvaranje novih radnih mesta – izjavio je Jan Lundin, ambasador Švedske u Srbiji i dodao da ta zemlja koja je jedan od najvećih proizvođača gvozdene rude u Evropi, ima potencijal da Srbiji pomogne u razvoju tehnologije i da radi zajedno sa rudarskim kompanijama koje posluju u našoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari