Tri nedelje do izbora, a kampanje opozicije još nema: Analitičari o šansama, a opozicionari o tome koji su im planovi za borbu 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Izgleda da smo došli u situaciju da najzad imamo jednu dosadnu, kratku i nenametljivu izbornu kampanju, što je nešto što već decenijama priželjkujemo u Srbiji. Ali, šalu na stranu… – kaže za Danas Dejan Bursać, istraživač Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, odgovarajući na pitanje o tome kako komentariše to što je do izbora ostalo samo tri nedelje, a da kampanje opozicije koja se odlučila da uđe u trku za pobedu režima Aleksandra Vučića praktično uopšte nema.

Objedinjeni beogradski i lokalni izbori raspisani su za 2. jun, a koalicija Srbija protiv nasilja raspala se na one koji su se odlučili na bojkot i one koji izlaze na izbore. Samostalno na izbore izlazi i pokret Kreni-promeni Save Manojlovića, koji na decembarskim nije učestvovao.

Sagovornici Danasa iz redova opozicije koja izlazi na izbore navodi da kampanja još nije počela jer su iza nas praznici i neradni dani kada opštine i overitelji nisu radili, pa nisu mogli da ih predaju, ističući da kampanja zvanično počinje nakon tog izbornog čina.

Tri nedelje do izbora, a kampanje opozicije još nema: Analitičari o šansama, a opozicionari o tome koji su im planovi za borbu 2

Dejan Bursać kaže da ovako mlaka kampanja nije karakteristična za ovdašnji kontekst.

– I, inače, za činjenicu da se nalazimo u vrlo polarizovanom političkom trenutku, kao i da su ovi lokalni izbori praktično jedna vrsta prelivanja onih decembarskih na kojima je bilo mnogo problema – ocenjuje Bursać.

Očekivala se neka jača kampanja svih aktera, što ne vidimo, dodaje.

– Mislim da kampanju ne vidimo iz tri razloga. Prvi je taj što smo imali praznike, koji su praktično trajali deset. Mislim da ni većina kandidata ni aktivista političkih stranaka nije bila tu, a i da je bila, glasači kao publika nisu bili previše zainteresovani za izbore u tom periodu – objašnjava Bursać.

Drugi razlog sastoji se u tome što je opozicija iznenađena objedinjavanjem lokalnih i beogradskih izbora za drugi jun, smatra.

– U tom kratkom vremenskom periodu, od najave da će izbori biti 2. juna, pa do samih izbora, oni najpre moraju da obave one administrativne poslove, koje se tiču sklapanja koalicija, predaje potpisa za liste, kandidatura… – ističe sagovornik Danasa.

– Treći razlog je činjenica da SNS za lokalne izbore primenjuje malo drugačiju taktiku, koja se sastoji u tome da oni idu na direktan pristup glasačima, na kampanju od vrata do vrata, na direktan kontakt, a, naravno, odjednom će tu da se uključi i Aleksandar Vučić… Tako da očekujem zahuktavanje kampanje u narednim danima – zaključuje Dejan Bursać.

Tri nedelje do izbora, a kampanje opozicije još nema: Analitičari o šansama, a opozicionari o tome koji su im planovi za borbu 3
foto FoNet Aleksandar Mijailović

Kampanja u Srbiji traje već 12 godina, kaže za Danas Srđan Milivojević, poslanik Demokratske stranke.

Građani su se prezasitili te kontinuirane kampanje, kaže on.

– S druge strane, imali smo spojene praznike kada je za opozicionu koaliciju koja nastupa pod sloganom „Biram borbu“ bilo nemoguće da obezbedi notare ili opštinske overivače – ističe on.

Kako ističe, kampanja je u punom jeku u Nišu, Novom Sadu, Valjevu i drugim gradovima gde se pored Beograda održavaju izbori.

– Razumem da ima onih koji akcenat stavljaju na beogradske izbore ali nama u Demokratskoj stranci su važni i izbori u Aleksincu, Požarevcu, Surdulici, Čačku, Vršcu, Somboru… – napominje Srđan Milivojević.

Prema njegovim rečima, Srpskoj naprednoj stranci sasvim odgovara da nenaglašenom kampanjom smanji motivaciju opoziciono opredeljenih birača i da na izbore izvede samo svoje glasače po cenu najmanje izlaznosti do sada.

– Mi za sada završavamo proces prikupljanja potpisa i predaje izbornih lista. Nakon toga možemo da se u punom kapacitetu posvetimo drugim aktivnostima u kampanji – zaključuje sagovornik Danasa.

Pavle Grbović
foto FoNet Milica Vučković

Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana, kaže za Danas da kampanja tehnički ne može da počne pre predaje liste, a do toga još uvek nije došlo, napominje, iz razloga što smo imali vezane neradne dane i bilo je nemoguće dobiti notare i overitelje.

– Svakako će taj proces veoma brzo biti završen i već ove nedelje će i zvanično startovati kampanja. Cilj nam je da pokrijemo svako mesto u Beogradu i da ponudimo konkretna rešenja za ključne probleme građana i da pokazemo da nismo samo protivnici vlasti već i relevantna i kredibilna alternativa – zaključuje Grbović.

Tri nedelje do izbora, a kampanje opozicije još nema: Analitičari o šansama, a opozicionari o tome koji su im planovi za borbu 4
foto FoNet Milica Vučković

Bojan Pajtić, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu, smatra da deo birača koji su u decembru dali podršku opozicionim strankama upao je u letargiju zbog utiska da u ovoj zemlji, bez radikalnijeg pritiska, nisu mogući fer izbori.

– Deo, opet, teško da će izaći na biralište u junu, jer su razočarani rascepom u opoziciji, koja je na prošle izbore izašla snažno, mudro, jedinstveno. Sada takvog bloka nema, pa i to razočarava mnoge. U takvim uslovima je najveći problem što se čini da opozicione kampanje i nema, da su zbunjeni i zatečeni nespremni, što je bio i cilj režima kada su izbore raspisali, kolokvijalnim rečnikom rečeno – danas za sutra. Jer, vladajuća stranka ima vojsku koju mi plaćamo, medije koje mi plaćamo i glasače koje mi plaćamo. Njima je svejedno kada će se na glasanje izaći – zaključuje Pajtić.

Prema ocenama upućenih u političke prilike, činjenica da Stranka slobode i pravde stranke SRCE ne učestvuju na izborima u Beogradu, iako učestvuju u svim drugim gradovima i opštinama širom Srbije, kao i razmirice koje iskrsavaju unutar bojkot i ne-bojkot opozicije u glavnom gradu, evidentno će uticati na smanjenje broja birača na izborima. Ali, ne samo to, već i na smanjen intezitet kampanje.

Tri nedelje do izbora, a kampanje opozicije još nema: Analitičari o šansama, a opozicionari o tome koji su im planovi za borbu 5
Miloš Pavlović Foto: Narodna stranka

Miloš Pavlović, potpredsednik Narodnog pokreta Srbije, kaže za Danas da su okolnosti koje su prethodile izborima, pre svega, pregovori oko izbornih uslova i prekomponovanje unutar koalicije Srbija protiv nasilja, kao i činjenicu da neke stranke bojkotuju beogradske izbore, dovele su do toga da je početak kampanje malo odložen.

– Možda kampanja nije zvanično krenula što se tiče koalicije „Biramo Beograd“, ali u svakom slučaju mi smo svakog dana na terenu posredstvom naših teritorijalnih organizacija, a zvaničan početak izborne kampanje može se očekivati u najskorije vreme o čemu će mediji biti obavešteni – zaključuje Miloš Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari