IZBORI - GLASANJE - NOVI SADfoto BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

Kod građana postoji nezainteresovanost i zbunjenost u vezi sa izborima zakazanim za 2. jun, na koje je delom uticao bojkot dela opozicionih aktera, ali i činjenica da i dalje nisu sve liste predale potpise, navode sagovornici Danasa.

Građane od izlaska na birališta u nedelju 2. juna dele tri sedmice. Lokalni izbori se održavaju u Beogradu, kao i Novom Sadu i Nišu, a ukupno u sedamdesetak lokalnih samouprava.

Vladimir Pejić, iz agencije Faktor plus, kaže za Danas da je predizborna atmosfera tri sedmice pred izlazak na izbore vidljivo mirna. Ukazuje da je to normalno, jer je u prethodnom periodu bio čitav niz izbornih procesa, ali i zbog lokalnog karaktera ovih izbora, odnosno činjenice da se ne glasa ni za parlament ni za predsednika države.

„Dobra je stvar što su mirni, da nema prljave kampanje i, izuzev situacije sa Šapićem, incidenata, nije u toj meri prljava kao što je bilča. Ono što bih jka više voleo, je da se malo više oseća predizborna tenzija, jer ona znači veću izlaznost, koja je dobra i za društvo uopšte. U tom smislu žao mi je što se ovako odvija, ali tome je doprineo čitav niz faktora, pri čemu kao nešto što je zaključno imamo situaciju na opoziconom delu političke scene, gde vlada određena konfuzija. Građani nisu sigurni gde ko s kim učestvuje. Imamo nove aktere. Postoji zbunjenost i nezainteresovanost“, kaže Pejić.

Beogradske izbore deo opozicije bojkotuje, ali i bez toga sitaucija bi, ocenjuje Pejić, bila gotovo ista, te je teško utvrditi da li je bojkot uspeo.

„Možda ne u potpunosti ista, ne zbog bojkota, nego jer bi situacija bila jasnija i bilo bi manje konfuzije. Očekujem manju izlaznost, ne samo zbog bojkota, koji ima uticaj, ali pitanje koliko i mislim da nikada neće taj uticaj moći tačno da se izmeri“, pojašnjava.

Ukazuje da verovatno, s obzirom da se izbori odražvaju u sedamdsesetak gradova i opština, negde postoji takozvani džepovi, sa određenim specifičnostima gde postoji već napetost.

„Kada bi beležili to, izlazi se na izbore u sedamdesetak oština, pa bi verovatno to negde našli, ali kada radimo istraživanja imamo manje-više sličnu atmosferu“, napominje Pejić.

Izbori će sve učiniti zadovoljnima, a da li i građane?

Naš sagovornik smatra da će iz ovog izbornog procesa svi politički akteri izaći zadovoljni, ali da je pitanje koliko će zadovoljni biti građani.

„Bojkotaši će imati nižu izlasnost, pozivaće se da su ostali dosledni svojim stavovima, opozicionari koji izlaze osvojiće više mandata nego što bi osvojili u nekim drugim okolnostima pojedinačno. Savo Manojlović prvi put izlazi na izbornu scenu i za očekivati je da osvoji dovoljan broj procenata koji će i njega zadovoljiti, vlast će pobediti verovatno u svim većim gradovima, tako da će i oni biti zadovoljni. Opet kažem, pitanje je koliko će građani biti zadovoljni čitavom sitaucijom“, navodi Pejić.

izbori
foto Medija centar

Upitan kada javnost može očekivati prve izborne ankete, odgovara da istraživanja već rade, ali da usled toga što nisu sve liste poznate, kao i nedavnog prazničnog perioda, tokom kog ljudi nisu bili kućama, pa ni uzorak nije dobar, ni Faktor plus, kao ni druge agencije nisu objavljivali rezultate tih istraživanja.

„Situacija van Beograd je bolja“

Marko Živković, iz nevladine organizacije „Građanske inicijative“, kaže da je logično da je kampanje trenutno, kako kaže, malo sporija, ali da očekuje da će se ona pokrenuti s obzirom da do nedelje sve liste moraju da predaju potpise.
„SNS ne izlazi iz kampanje u kojoj krše i moralne zakone, ali i one druge, time što Aleksandar Vučić kao predsednik Srbije učestvuje u njihovoj kampanji. U Lazarevcu će biti na mitingu u sklopu njihove kampanje, što je u sukobu s preporukama ODIHR-a, Ustava Srbije i političkim moralom“, navodi.

On smatra da bojkot izbora je do sada jedino uspeo da zbini birače, te ukazuje da primera radi Straka slobode i pravde koja, napominje, najviše vodi priču o bojkotu, u nekim gradovima izlazi, dok u drugim, poput Beograda i Niše ne učestvuje u izbornom procesu.

izbori
foto: Privatna arhiva

„U drugim gradovima je sitaucija bolja nego u Beogradu, poput Niša, gde kandidata opozicije Đorđe Stanković taj posao dobro radi, kao i koalicija oko DSS-a. U Novom Sadu se 12 organizacija ujedinilo, u Gornjem Milanovcu GG „Uz inat“ odlično radi kampanju. Čini mi se da je u drugim gradovima i opštinama mnogo bolja kampanja nego u Beogradu, ali vidimo da je koalicija Biram Beograd juče predala potpise, pa očekujem da još danas, ako ih ne omete iznenadna sednica Skupštine, krenu u kampanju, a od ponedeljka u punom jeku, jer će do tada morati da predaju i liste za izbore za gradske opštine“, ukazuje Živković.

Ocenjuje i da se građani za izborni proces uglavnom zainteresuju tek nedelju-dve pred izbore, kada i odlučuju kome će dati glas.

Organizacije koje bojkotuju izbore u Beogradu (SRCE, SSP, ZAJEDNO, Novi DSS, POKS), izlaze, izuzev ZAJEDNO, na izbore u drugim mestima. Na lokalnim izborima 2. juna debitovaće pokret Kreni-Promeni, čiji je lider Savo Manojlović, koji će biti kandidat za gradonačelnika Beograda liste „I ja sam Beograd – Kreni-Promeni“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari