Skupština Srbije usvojila predlog o dopunama Zakona o biračkom spisku 1Foto: Printscreen RTS2

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmene i dopune Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, kojima se predviđa da građani koji su u poslednjih 11 meseci promenili prebivalište ne mogu da glasaju na novoj adresi, otpočela je u Domu Narodne skupštine.

18.30 Poslanici Skupštine Srbije usvojili su u celini izmene i dopune Zakona o jedinstvenom biračkom spisku. “Za” je glasalo 153, „protiv“ osmoro, a uzdržanih nije bilo.

U sali je prisustvovalo 162 narodna poslanika.

Skupština je glasanjem odlučila da će zakon stupiti na snagu po hitno postupku, u veremskom periodu kraćm od onog koji predviđa zakon.

18.14 Završena je rasprava o pojedinostima, glasanje zakazano za 18.30.

18.01 Poslanici Skupštine Srbije počeli su raspravu o pojedinostima predloga za izmenu Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

17.45 Radomir Lazović (ZLF) rekao je da se sa mnogim kritkama zakkona salaže i da smatra da je komisija za monitoring nešto što je najbolje rešenje za ovaj probelm, ali da ovaj zakon ograničava mogućnost izmornog inženjeringa.

Napomenuo je da deo opozicije koji se opredelio za izlazak na izbore nije odustao od zahteva koje su izneli tokom pregovora sa predstavnicima vlasti, kao ni od preporuka koje se nalaze u konačnom izveštaju kancelarije ODIHR.

Skupština Srbije usvojila predlog o dopunama Zakona o biračkom spisku 2
Foto: printrkrin YouTube Parlament Srbije

17.30 Mila Popović (SSP) ocenila je da je predlog izmena zakona ništa i da nema nikakvu težinu. Dodala je da je organizacija u okviru koje izlazi vladajućam koalicija na predstojeće izbore indikator da su i oni sami svesni da ih „Beograd ne želi“.

„Ovo je izdaja demokratije. Ovo je sramota za našu zemlju“, rekla je poslanica.

17.20 Branko Miljuš (SSP) tokom svog izlaganja zatražio je od predsednice Parlamenta da opomene poslanike vladajuće stranke za dobacivanje u cilju kreiranja normalne atmosfere, što je Brnabić i uradila nakon kratkog neslaganja.

Miljuš je podvukao da izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku predstavalja polovično rešenje koje neće sprečiti izborni inženjering i da će služiti za relativizaciju krivičnu odgovornost onih koji su učestvovali u izbornim malverzacijama na decembarskim izborima.

Skupština Srbije usvojila predlog o dopunama Zakona o biračkom spisku 3
Foto: printrkrin YouTube Parlament Srbije

17.00 Borko Stefanović poslanik SSP rekao je da tok rasprave u parlamentu nameće pitanje razloga donošenja ovog zakona i da je iznenađen retorikom vladajuće stranke da nije bilo ni izbornog inženjeringa na decembarskim izborima.

„Pa što donosite ovaj zakon ako je sve uredu? ? Šta će vam onda ovo?“, pitao je.

Stefanović je optužio vladajuću stramku da ne želi da prizna migracije birača koje vrše od 2018. godine i upitao šta se dogodilo sa monitoringom ovog procesa koji je bio jedan od zahteva opozicije prilikom pregovora.

Ponovio je da je revizija biračkog spiska i njegova detaljna provera jedino prihvatljivo rešenje, ali da za njega ne postoji adekvatan nivo političke volje.

Skupština Srbije usvojila predlog o dopunama Zakona o biračkom spisku 4

16.50 Stefan Janjić poslanik stranke SRCE izneo je da su izmene i dopune Zakona prepune pravnih nelogičosti i da se u mnogim pogledima kose sa pranim i ustavnim normama Srbije. Tokom obraćanja izneo je nekoliko primera izbornog inženjeringa otkrivenih tokom decembarskih izbora koje uzvajanjem ovog zakona neće biti rešene.

16.37 Snežana Paunović (SPS) rekla je da će poslanička grupa SPS glasati „za“ predlog izmena i dopuna Zakona o biračkom spisku uz izvinjenje građanima ne koje će ove izmene uticati. Nakon njenog izlaganja, Milenko Jovanov (SNS) potvrdio je da će iako ovaj predlog smatra neodgovornim, poslanička grupa vladajuće stranke takođe glasati „za“ ovaj predlog.

„Voleo bih da mogu neodgovorno da kažem: neću glasati za ovo, zato što mi to zabranjuje moja pravnička ova ili ona struka itd. Voleo bih da sam u takvoj poziciji, na moju veliku žalost, nisam. I to je otprilike i razlika među nama, jer lako je raditi za državu ono što voliš i ono što ti prija. Na ovakvim stvarima se pokazuje kome i kako je stalo do države, kada mora da proguta ne žabu, nego žabetinu, zarad nečega što je viši cilj, a to jeste nekakva politička stabilnost, barem na partijskoj sceni ove zemlje, ako ništa drugo. Čuli smo fantastične dokaze o tome šta se dešavalo u prethodnom periodu, između ostalog i to kako su neki ljudi iz Beograda preseljeni, gle čuda, na Zvezdaru, koja je isto u Beogradu, da bi glasali na izborima koji se održavaju u Beogradu“, rekao je Jovanov.

Skupština Srbije usvojila predlog o dopunama Zakona o biračkom spisku 5
Foto: printrkrin YouTube Parlament Srbije

16.25 Nakon obraćanja poslanika Đorđa Komlenskog za reč se javio šef poslaničke grupe Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović Ćuta i prigovorio predsednici Parlamenta Ani Brnabić po pitanju vođenja sednice rekavši da je pristrasna i da ono za šta se oduzima reč opozicionim poslanicima, dozvoljeno je poslanicima vladajuće stranke.

Skupština Srbije usvojila predlog o dopunama Zakona o biračkom spisku 6
Foto: printrkrin YouTube Parlament Srbije

16.07 Narodna poslanica SSP Marinika Tepić u svom obraćanju iznela je da je cilj zakona da vlast nakon pokradenih decembarskih izbora može da kaže da su ispunili sve zahteve opozicije i da nakon što pobede na izborima 2. juna mogu da kažu da su pobedili i na izborima održanim po pravilima koje dikrira opozicija.

Rekla je da se ovim zakonom neće poboljšati izborni uslovi i upozorila da ova izmena zakona čije dopune predlaže dao opozicije a ne vladajuće koalicija služi da funkcioneri vladajuće stranke 2. juna mogu da kažu da su pobedili na izborima održanim po pravilima opozicije.

Tepić je spomenula i ostale preporuka ODIHR na kojima je opozicija insistirala na pregovorima vlasti i opozicije i uputila pitanje delu opozicije koji je zakon predložio zašto više ne insistiraju na transparentnosyi biračkog spiska.

Skupština Srbije usvojila predlog o dopunama Zakona o biračkom spisku 7
Foto: printrkrin YouTube Parlament Srbije

15.50 Tokom obraćanja opozicionih poslanika, poslanici vladajuće koalicije dobacuju na šta je izostala reakcija predsednice Parlamenta.

15.34 Član poslaničke grupe koalicije NADA Predrag Marsenić ocenio je da je rasprava o dopunama zakona o biračkom spisku apsurdna budući da su izbori već raspisani.

Ukazao je da neregularnosti u biračkom spisku postoje, a da garant da vladajuća stranka neće ponovo pokušati nei vid malverzacija po pitanju jedinstvenog biračkog spiska ne postoji.

„Niste kredibilan partner i bez kontrolnog elemnta ovaj zakon ne može da se prihvati“, izjavio je.

Skupština Srbije usvojila predlog o dopunama Zakona o biračkom spisku 8
Foto: printrkrin YouTube Parlament Srbije

15.20 Tijana Perić Diligenski, poslanica stranke SRCE, složila se sa izjavom poslanika Branka Pavlovića da ovaj zakon obiluje neregularnostima i da pravi pravni paradoks, kao i da određene preporuke o dopuni ovog zakona jesu neustavne.

„Smatram da je linearno brisanje lica iz biračkog spiska nedopustivo“, rekla je i rekla da stranka kojoj pripada želi građanima da pruži suštinske promene.

Zbog, kako je ocenila predsednica Skupštine, skretanja sa teme dnevnog reda poslanici Perić Diligenski oduzeta je reč, koj joj je Brnabić ubrzo vratila kako bi završila izlaganje uz zahtev da se drži teme.

15.08 Branimir Jovanović, poslanik Socijaldemokratske partije Srbije, rekao je da je cilj svih, i vlasti i opozicije, da ne postoje primedbe na izborni sistem i da će Socijaldemokratska partija Srbije glasati za predlog ovog zakona.

„Smatramo da je važno da se razgovori nastave. Važno je da vratimo veru svih u izborni proces“, rekao je.

14.56 Branko Pavlović, Mi glas iz naroda, reako je da je predlog izmena Zakona o biračkom spisku neustavan i da ugrožava biračko pravo građana Srbije.

„Uvođenje kolektivne odgovornosti zbog toga što postoji sumnja da neki krše zakon je potpuno neustavno“, izjavio je Pavlović.

Zaključio je da će poslanička grupa Mi glas iz naroda glasati protiv ovog predloga.

14.53 Danijela Nestorović iz Ekolokog ustanka ocenila je da je prvi korak ka „isceljenju društva“ priznanje krivičnog dela, odnosno priznaje izbrorne krađe.

„Ne smete gaziti izbornu volju građana. Ne smete pritiskati građane da glasaju. Ne smete zloupotrebljavati javne institucije i nacionalne medije za prekrajanje izborne volje građane“, kazala je poslanica.

14.40 Kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović rekoa je da je kontekst usvajanja dopuna zakona izborna krađa koja se dogodila na decembarskim izborima, ali da smatra da je ovakav zakon naophodan kao odgovor na unutrašnje migracije birača, što se pokazalo kao jedan od najvećih problema koji se pojavio na prethodnim izborima.

14.31 Predsednik i poslanik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da problem biračkog spiska nije nov problem i da je prekrajanje izborne volje koje se dogodilo tokom decembarskih izbora stvorilo sumnju među građanima u kompletan izborni sistem.

Lutovac se osvrnuo na preporuke iz finalnog izveštaja ODIHR, a konkretno na preporuku četiri koji se tiče biračkog spiska.

Dodao je da je tačka jedan dnevnog reda današnje sednice plod pregovora predstavnika vlasti i opoziciije i da je to krupan korak ka vraćanju vere u birački spisak i kompletan izborni sistem.

Skupština Srbije usvojila predlog o dopunama Zakona o biračkom spisku 9
foto: FoNet Aleksandar Barda

14.29 Nakon što je konstatovana ostavka dosadašnje poslanice SNS Sandre Božić, izabrana je nova poslanica iz redova Srpske napredne stranke, Aleksandra Marković Pavlović.

Ona je položila zakletvu, posle čega je i formalno stupila na dužnost.

14.26 Predsednica Narodne Skupštine Ana Brnabić stavila je na glasanje dnevni red koji u celini usvojen, „za“ je glasalo 164 narodnih poslanika, niko nije glasao protiv i suzdržanih nije bilo.

14..20 Usvojena je tačka jedan dnevnog reda o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku. „Za“ je glasalo 166 narodnih opslanika, „protiv“ je glasalo četiri, a suzdržanih nije bilo.

14.16 Predsednica Skupštine Ana Brnabić otpočela je sednicu Skupštie Srbije. Sednici prisustvuje 186 narodnih poslanika, čime je konstatovano da postoje uslovi za rad Skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari