Beli: Knjigu nisam čitao, niti me je Popović podučavao 1Foto: FoNet/Filip Stevanović

Prorežimski portali naklonjeni predsedničkom kandidatu Aleksandru Vučiću lansirali su u javni prostor priču o tome da je Luka Maksimović, poznatiji kao Ljubiša Beli Preletačević, zapravo produkt Srđe Popovića, „otporaša“ iz devedesetih godina.

A danas teoretičara i izvođača revolucionarnih pokreta širom sveta, uz, prema interpretaciji ovdašnjih medija, negativan kontekst Soroševog plaćenika i CIA agenta. Tako se tvrdi da se uloga Luke Maksimovića u aktuelnom političkom trenutku iscrpljuje u pomoći opoziciji da sruši vlast Aleksandra Vučića, kako bi je ona zauzela, uz tvrdnje da Maksimović nema nikakve namere da se zaista bavi politikom, već da je samo marioneta opozicije.

Tvrde da je lik LJubiše Preletačevića Belog u potpunosti izveden po modelu Srđe Popovića i iz njegove knjige „Mustra za revoluciju“. Izvodi se i zaključak da Beli Preletačević nije jedini projekat iz Popovićeve knjige, već i da je Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“, takođe, osmišljena po tom principu. Još jedan od načina argumentacije za ponižavanje Luke Maksimovića u prorežimskim medijima je i film koji je snimio portal Vajs u kojem je sagovornik pored Maksimovića i Srđa Popović. Popović, nakon prošlogodišnjih lokalnih izbora, kada je pokret „Sarmu probo nisi“ osvojio čak 20 odsto glasova u Mladenovcu, rodnom gradu Maksimovića, komentariše fenomen Preletačevića, navodeći da je humor vrlo dobra predispozicija za uspeh na izborima i sigurna način za privlačenje birača.

LJubiša Beli Preletačević, međutim, u izjavi za Danas ističe da nije čitao knjigu „Mustra za revoluciju“, kao i da ga Srđa Popović nije podučavao.

– Ni ja, niti bilo ko iz pokreta „Sarmu probo nisi“ nije znao ko će biti u filmu koji je Vajs snimio. Oni su doveli Srđu Popovića, Raleta Milenkovića, Zorana Kesića, i to smo snimili. Ništa više od toga nema – napominje Preletačević. On ističe kako je u jednom trenutku pitao Srđu Popovića u šali „može li da se nešto zaradi iz ovoga“, ali i da to nije završilo u filmu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari