Jeremić otkazao posetu Požarevac iz bezbednosnih razloga? 1

Za nedelju, 25. marta bila je zakazana poseta i tribina predsedničkog kandita Vuka Jeremića Požarevcu. Prema protokolu, Jeremić je trebao da u 10.30 časova poseti Kostolac, a sat kasnije da prošeta ulicama Požarevca.

Glavni deo njegove posete bilo je održavanja tribine u Maloj sali požarevačkog centra za kulturu, koja je zamišljena tako što bi prisutni Jeremiću postavljali pitanja na koje bi on odgovarao. Zbog toga je bio sačinjen ugovor sa pomenutom ustanovom, gde je rezervisan hol i Mala sala u periodu od 10 do 14 časova. Međutim, ova poseta je otkazana iz, kako piše na fejsbuk stranici Vuka Jeremića, bezbedonosnih razloga. Zbog toga je Davorka Mitrović, iz tima Vuka Jeremića zadužena za organizaciju njegove posete požarevačkom CZK otkazala rezervaciju sale i hola, bez ikakvog obrazloženja.

Mitrovićeva kaže da je Vukovo gostovanje Požarevcu na vreme otkazano i da su o tome njegove pristalice odmah obaveštene, kako ne bi u nedelju džabe dolazili.

– Imali smo razne informacije i sumnje da prilikom Jeremićevog gostovanja može da dođe do neželjenih situacija. Da ne bismo doveli u nezgodan položaj naše sugrađane i ljude profesionalce iz Centra za kulturu, odlučeno je da se poseta i tribina otkaže, što ne znači da Vuk Jeremić do izborne ćutnje neće posetiti Požarevac – rekla je Mitrovićeva ne želeći da nam otkrije nikakav detalj, navodne, Jeremićeve, bezbedonosne ugroženosti. Ona je rekla da više informacijea o tome ima Vukov Izborni štab i uputila nas na njegovu pres-službu.

Lider požarevačkih naprednjaka i aktuelni gradonačelnik Bane Spasović kaže da je razlog otkazivanje gostovanja predsedničkog kandidata Vuka Jeremića Požarevcu u tome što se njegov Izborni štab uplašio „fijaska“, jer za njegovu posetu je bilo minorno interesovanje.

– U Požarevcu do sada nije bilo nikakvih ekcesa kada je u pitanju kampanja za predsednika Republike Srbije. Mnogi kandidati su boravili u Požarevcu i držali svoje konvencije i predstavljanja i to od Centra za kulturu do gradskih kafana. U toku kampanje boravili su Saša Janković, Saša Radulović, Luka Maksimović, Aleksandar Popović, Vojislav Šešelj i dr. Slobodno su iznosili svoj program i šetali ulicama grada i nikome nije bila upućena ni jedna teška reč niti je ikom zafalila dlaka sa glave. Mogu jedino biti nezadovoljni slabim odzivom Požarevljana, što pretpostavljam da je jedini razlog zbog kojeg je kandidat Jeremić otkazao posetu Požarevcu – poručio je Spasović.

U Požarevcu minulih nedelja održana su dva veća skupa predsedničkih kandidata. Prvo je aktuelni premijer Aleksandar Vučić održao mitinig, pred preko sedam hiljada ljudi, u požarevačkoj hali sportova, a nedelju dana kasnije kandidat za predsednika Srbije, Saša Janković je u prepunoj Velikoj sali požarevačkog Centra za kulturu održao svoju konvenciju. Iako je na oba događaja prisustvovao veliki broj ljudi, sve je prošlo u najboljem redu, bez ijednog incidenta.

Požarevac nije zabranjen grad

Požarevac je 2000. godine postao zabranjen grad, jer je tada pred izbore, vladajuća koalicija SPS-a i JUL-a,onemogućila bilo kakvo opoziciono delovanje i okupljanje. Šta više, 9. maja te godine Požarevac je bio blokiran od jakih snaga policije, kako bi sprečili miting opozicije., i nikom nije bilo dozvoljeno da tog dana uđe ili izađe iz njga. Zbog toga je dobio epitet zabranjenog grada. Od tada, pa do danas održano je mnogo zbora na raznim nivoima i nije se desilo da bilo koji predsednički kandidat, ili stranka otkaže svoje gostovanje iz bezbednosnih razloga, sve do minule nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari