Domaća premijera dugoočekivanog nastavka jedne od najčuvenijih filmskih franšiza „Star Wars – Buđenje sile“ zakazana je za večeras u ponoć i minut u bioskopima Cineplexx Ušće, Delta City, Kragujevac Plaza, zatim Tuckwood Cineplex, Dom sindikata, Arena Cineplex (Novi Sad), Vilin Grad (Niš), Kupina Film (Niš) i Eurocinema (Subotica).

Pre tačno 38 godina u ne tako dalekoj galaksiji „Ratovi zvezda“ doneli su slavu Harisonu Fordu, Keri Fišer i Marku Hamilu, i označili početak ere holivudskih blokbastera. Četiri decenije kasnije sa sedmim nastavkom slavnog serijala Lupita Njongo, Adam Drajver, Oskar Ajzak i Endi Serkis postaju nova zvezdana imena, dok Sila istovremeno osvaja najveći broj bioskopa širom sveta.

Svetskoj premijeri prvog filma iz serijala, koji izlazi iz kompanije Volt Dizni od kada je ovaj studio 2012. kupio filmsku produkcijsku kuću Lukasfilm Džordža Lukasa, održanoj pre dve večeri u Los Anđelesu, prisustvovalo je oko pet hiljada ljudi, ne računajući veliki broj fanova koji su okruživali crveni tepih, a američki mediji komentarisali su da je ovaj događaj bio veći od dodele Oskara. Najiščekivaniji film godine, koji je režirao Džej Džej Abrams, dok je Džordž Lukas, tvorac franšize, ovaj put radio kao konsultant na scenariju, po prvim reakcijama je „najbolji blokbaster još od prvih Ratova zvezda“. Ali budući da je od samog početka projekat okružen velom misterije, te da od prvih sastanaka nije procurila nijedna informacija, sam sadržaj filma je i dalje najbolje čuvana tajna Holivuda. Tako će i ostati do početka distribucije jer je svima koji su film do sada pogledali zabranjeno da javno otkrivaju detalje priče.

Jedino što je poznato jeste da Epizoda VII prati priču iz „Povratka Džedaja“, 30 godina kasnije. I dok se u poslednjim filmovima Lukas vraćao u prošlost, ovo je prvi put da će na filmskom platnu osnovna trilogija dobiti svoju budućnost. Posebno je zanimljivo da će se pored novih likova pojaviti i dobro poznati junaci – Han Solo i princeza Leja. Ipak, jedna od najvećih misterija novog filma je Luk Skajvoker. Primetno je odsustvo Džedaj mastera sa zvaničnog postera, a Hamil, čije se ime nalazi na špici, nije sa ostalim kolegama prisustvovao konferenciji za štampu, čime je još više podstakao radoznalost ljubitelja svemirske pustolovine. Pravi presedan u filmskoj istoriji dogodiće se ako Dizniju i filmskoj ekipi zaista pođe za rukom da u svetu digitalnih medija i društvenih mreža publiku drže što duže u potpunoj neizvesnosti kako bi iznenađenje bilo što veće.

I dok fanovi sad već odbrojavaju sate do prvih projekcija, stručnjaci predviđaju da će film biti „masovni hit“ u svakom pogledu, te da će najveća filmska kupoprodaja svih vremena (Dizni je platio četiri milijarde za Lukas film) postati vrlo isplativa. Karte u pretprodaji oborili su sve rekorde još pre dva meseca, a analitičari su izračunali da će samo od propratnih proizvoda – od svetlećih mačeva do akcionih figurica, kompanija Dizni inkasirati pet milijardi dolara, dok se zarada na blagajnama predviđa na 2,5 milijardi. Ako film bude hit, kasa će nastaviti da zvecka i u narednih pet godina, kako iz studija budu stizala i planirana dva nova nastavka, kao i nekoliko spin-of ostvarenja zasnovanih na pričama o junacima iz serijala.

Od prvog filma, snimljenog pre četiri decenije, „Zvezdani ratovi“ su stekli generacije vernih fanova. Zvezdana avantura je sebe upisala u istoriju pop kulture i postala jedna od najvećih filmskih franšiza svih vremena, stvorivši mit duboko utisnut u popularnu kulturu savremenog doba.

„Star Wars – Buđenje sile“ od sutra stiže na repertoare bioskopa širom sveta.

Star Wars za novu generaciju

„U poslednjih 35 godina moje najveće zadovoljstvo u životu je bilo videti putovanje Star Wars epopeje od generacije do generacije. Sada je došlo vreme da predam svoj film novoj generacije filmskih stvaralaca. Uvek sam verovao da će Star Wars živeti duže od mene, i želeo sam da ih na vreme, dok sam živ, otpremim novim vlasnicima“, obrazložio je svoju odluku da proda Lukas film pre tri godine Džordž Lukas.

Džej Džej je „rasturio“

Nakon svetske premijere društvene mreže su vrvele od komentara o „Buđenju sile“. Iako uzdržani, zbog klauzule Dizni studija, svi su bili pozitivni – od toga da je Džej Džej Abrams „rasturio“, „razvalio“ i „pogodio“, ili da su na izlasku iz sale bila samo nasmejana lica, do jednostavnih preporuka – „obavezno pogledati“. Među škrtim novinskim izveštajima o filmu moglo se samo pročitati da novi „Star Wars“ ima potencijala da se nađe među kandidatima za razna priznanja u predstojećoj sezoni nagrada.

Neka samo sila bude sa tobom

U svetlu nedavnih terorističkih napada u Parizu, svetska premijera „Buđenja sile“ u Los Anđelesu protekla je uz velike mere bezbednosti. Slično se može dogoditi i narednih dana u brojnim evropskim prestonicama. Posebne mere bezbednosti je među prvima najavila Nemačka, gde je fanovima koji planiraju da dođu obučeni u kostime svojih omiljenih junaka preporučeno da ostave kod kuće sve što može ličiti na oružje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari