Prilika 1

Ranjavanje biznismena Predraga Rankovića Peconija pokazuje da postoji način na koji može da se vodi kampanja sa mnogo više šansi da se pobedi Vučić nego što je sada vode njegovih protivkandidati.

A to je priča o kriminalu i korupciji vlasti. Sad, postoji tu više nivoa problema. Ako se sećamo, Vučić je rejting sazidao upravo na borbi protiv kriminala i korupcije i to ne ni brzo i ne ni lako. U tom njegovom pohodu od ministra odbrane, prvog potpredsednika Vlade pa do premijera, obavljena je serija hapšenja i otvorene su brojne istrage. To je proizvelo takav talas nove nade koji je Vučiću doneo dve izborne pobede – 2014. i 2016., i on na tom talasu jaše i sada 2017. Međutim, protiv tog talasa je realnost – naprednjaci su pet godina na vlasti i nema nikakve suštinske promene, osim promene odnosa moći u više manje istom establišmentu koji vlada Srbijom i njenim građanima, najmanje 20 poslednjih godina.

Glavno jezgro moći tog establišmenta samo je preuzeo najuži Vučićev krug saradnika. Međutim, priroda tog establišmenta je predatorska, i po definiciji, ne može se stabilno držati pod kontrolom – nepredvidivi događaji i sukobi oko plena su neizbežni.

Kako to može da deluje u kampanji? Problem Vuku Jeremiću koji je odnedavno fokus svoje kampanje stavio na ovu priču je u tome što i on, a i svi ostali kandidati sem možda Boška Obradovića, mogu na ovaj ili onaj način da se dovedu u vezu sa prethodnim, ništa manje predatorskim, jezgrom establišmenta. Međutim, vremenska distanca postoji, a budući da Jeremić ne pripada grupi finansijskih stručnjaka nekadašnje vlasti, po zlu upamćenoj kod najvećeg broja građana, tu jeste njegova šansa. Jeremić, ukoliko bude nastavio da insistira na priči o kriminalu i korupciji, možda dobije priliku za drugi izborni krug.

 Doduše, za to je potrebno i nešto ozbiljnije od poruka na tribinama – recimo objava sopstvenih troškova iz vremena u Njujorku ili nešto slično čime bi birače ubedio da postoji razlika između njega dok je bio državni službenik i onih koje proziva. Ako je već ušao u fajt, time što šalje svoje pristalice ispred vrata redakcije Informera, onda ne bi trebalo da propusti priliku koja mu se igrom slučaja namestila. Uostalom, izbori su upravo i to što jesu, ogromna doza proračunatosti i mala doza spleta okolnosti koja može sve da promeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari