Pa vi glasajte... 1L. Stevanović

I taman opoziciono nastrojeni građani pokušaju da razumeju, opravdaju, zaborave podelu koalicije Srbija protiv nasilja zbog izlaska na spojene beogradske i lokalne izbore, i pokušaju da odluče o svom narednom potezu, dođe najava nastavka opozicionog rijalitija.

I to ako se obistini “pretnja” predsednika DS, Zorana Lutovca, da će se povući iz izbornog procesa ukoliko ne bude rešeno pitanje biračkog spiska, odnosno vlast ostane samo na priči o ispunjavanju zahteva opozicije.

To je samo jedan od dokaza koliko je konfuzan rad prosečnih opozicionara koji pokušavaju da se bave politikom i odgovore na izazove koje im svakodnevno servira Vučić, kojem je politika, za razliku od svih njih, jedini posao i opsesija i nema mu ravnog u tome.

Čak i ako na neki način, do pola, ispuni ono što od njega u ovom momentu traži opozicija, ne treba verovati da će izborni uslovi biti iole bolji nego dosad, niti su bili bolji od i zbog bojkota 2020. a ipak se na izbore izlazilo od tad. Usuđujem se da kažem i da ne bi bili bolji čak ni na jesen.

Ova vlast će biti pobeđena u nepravednim uslovima i okolnostima bili oni izborni ili životni. Uličarskim jezikom rečeno “naša banda mora biti jača od druge”, budući da se naprednjaci na lokalu ponašaju kao deo organizovane nasilne grupe. A to se, ubeđena sam, ne leči primenom ODIHR preporuka. To je jasno još od izbora na kojima su lokalni predstavnici opozicije napadani i udarani, a birači primoravani da glasaju.

Beogradska opozicija, čini se, to ne razume i nije spremna dugoročno da radi sa ljudima, osim tokom kampanje, što nije dovoljno. I zato je priča o pobedi na predstojećim izborima, usuđujem se da kažem, neverovatna.

Jer pristati na to da tako nespreman, lenj i bez para vodiš kratku kampanju u više od 80 opština i u Beogradu ravno je, biću blaga, političkom amaterizmu.

Skupštinska rasprava o izmenama Zakona o lokalnim izborima kojima se spajaju izbori pokazala je da će se opoziciono nadmetanje nastaviti, jer osim što su govornicu koristili kao platformu za lansiranje sve kreativnijih opisa onog što vlast radi, slali su isvoje izborne ili političke poruke bojkota,  nisu se suzdržali ni od međusobnog bockanja zbog odluka koje su doneli. “A tako su složno delovali pre samo deset dana”.

Ako se nekad i ukinu rijaliti programi, savetujem ljubiteljima ovog sadržaja da se prestroje na opozicioni program s puno zapleta, sporednih priča, potpuno nejasnih poteza, poruka i obrta. Pa vi glasajte…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari