Deo opozicije koji izlazi na izbore predstavlja dalji plan delovanja: Novi slogan Biram borbu 1Foto: Lena Stevanović

Pred vama su političke stranke i organizacije koje su donele odluku da uz ispunjenje tri osnovna zakona ucestvuju i na beogradskim i lokalnim izborima pod sloganom biram borbu, kazao je Miroslav Aleksić, lider Narodnog pokreta Srbije, danas na konferenciji na novinare opozicionih stranaka koje su odlučile da izađu na lokalne izbore 2. juna.

Deo koalicije Srbija protiv nasilja, Zeleno-levog fronta, Narodnog pokreta Srbije, Ekološkog ustanka, Demokratske stranke, Pokreta slobodnih građana i Novog lica odučili su da izađu na izbore 2. juna. Njihov slogan biće „Biram borbu“.

Odluku oo bojkotu doneli su SSP, Srbija centar i Zajedno.

Prema Aleksićevim rečima, svesni situacije i uzurpacije institucija i svih izbornih mahinacija odlucili su da bez borbe neće predati ni jednu opštinu režimu Aleksandra Vučića.

Podsetio je na tri glavna zahteva opozicije koje se tiču biračkog spiska, medija i spajanje izbora.

– Na današnjoj sednici usvojiće se izmene Zakona o državnoj upravi i lokalnoj samoupravi. Najavili su da će na sutrasšjem sastanku opozicija razgovarati o formiranju komisije za birački spisak – naveo je on.

Aleksić je rekao da ne razume odluku da određene političke stranke bojkotuju izbore u beogradu ali ne i na lokalu i najavio da će ovaj blok u narednim danima “finiširati” dogovore oko ovog opozicionog bloka i nastupanja u ovom formatu.

Radomir Lazović, kopredsednik ZLF, rekao je da su pred novinarima nalaze ljudi koji su odlučili da se ne povlače pred SNS i da im ništa ne prepuste.

– Svesni smo da izborni uslovi nisu dobri ali smo ih naterali da ustuknu. Borba za izborne uslove se nastavlja. Opozicija i dalje insistira na svim zahtevima. Spremni smo da pobedimo u nefer borbi – kazao je Lazović.

Deo opozicije koji izlazi na izbore predstavlja dalji plan delovanja: Novi slogan Biram borbu 2
Foto: Lena Stevanović: Opozicioni poslanici danas u Skupštini

Podsetimo, danas će u Skupštini Srbije biti održana sednica na kojoj će biti izmenjen Zakon o lokanim izborima kako bi se omogućilo spajanje izbora u Beogradu sa lokalnim izborima u Srbiji.

Lazović je ponovio da ne razume bojkot samo određenih izbora i bojkot okarakterisao kao predaju. On je rekao da je ovo novi format u kom nastupa opozicija ali da stoji otvoreni poziv svima koji borbi žele da se pridruže. Kandidate za gradonačelnika će blagovremeno objaviti, dodao je.

Aleksandar Jovnaović Ćuta (Ekološki ustanak) obratio se članovima koalicije koje su donele odluku da ne izađu na izbore (SSP i Srce) i rekao da je njihovoj zajedničkoj koaliciji Srbija protiv nasilja (sa izbora 2023.)poverenje dalo milion građana.

„Današnja konferencija je prvi zajednički nastup i početak kampanje ovih šest organizacija. Smatramo da iammao obavezu prema svim građanima koji već godinama protestvuju i smatramo da ne smemo da ih ostavimo na cedilu. Zbog toga ćemo se boriti do kraja. Želimo da uništimo iluziju SNS da im sve pripada“, poručio je Pavle Grbović (PSG).

Neće se vučić jednog dana probuditi i reci da idemo na fer izbore na kojim ce izgubiti, mi moramo da ih pobedimo po njihovim pravilima, svako ima pravo na bojkot, ali ja to ne mogu da razumem i podržim, došlo je do smene generacija u opoziciji, poručio je Miloš Parandilović (Novo lice Srbije).

Predstavnici ove nove opozicione grupacije rekli su da sutra imaju sastanak sa Anom Brnabić, predsednicom Narodne skupštine, o komisiji za proveru biračkog spiska.

Sva dešavanja u Skupštini pratite na Danasovom blogu uživo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari