Mihailo Grupković: Predsednik Vračara 1

U foto-finišu roka za konstituisanje vlasti u centralnoj beogradskoj opštini Vračar desio se obrt.

Ova opština je poznata po ekskluzivno visokim cenama nekretnina i građansko-opozicionoj tradiciji da stranke poput socijalista, naprednjaka i radikala uglavnom decenijama ne vrše opštinsku vlast. Ne na dane, nego na sate do roka za ponavljanje izbora, Vračar je dobio predsednika – Mihaila Grupkovića iz Liberalno-demokratske partije. Ali, njega za tu funkciju nije predložila grupacija oko DS pod nazivom Vračar slobodno, nego SNS na čelu sa odbornikom, ranije poznatim novinarom Uglješom Mrdićem i nekadašnjim funkcionerom Goranom DS Vesićem. U beogradskoj čaršiji i na društvenim mrežama oglašeno je da je time i formalizovan politički pakt liberala i naprednjaka. Ali u LDP – ne misle tako. Pristalice liberala smatraju da je Grupković samo povukao potez, kako bi sprečio da opštinu na novim izborima potpuno preuzmu naprednjaci. U ovom slučaju, pošto je Grupković jedini odbornik LDP u vračarskoj skupštini od 45 mesta, to će on prirodno ponuditi i DS, na čijoj listi je izabran, da učestvuje u opštinskoj vlasti. Zanimljivo je i šta će biti sa odbornikom Levice Srbije, koji je takođe jedini iz svoje stranke, takođe bio na listi DS, a glasao za Grupkovića.

U svakom slučaju, u postizbornoj igri na Vračaru Grupković je pobedio i Ivana Kljajića iz DJB i Branimira Kuzmanovića iz DS, koji predvodi Vračar slobodno, a koji su važili za favorite za vodeće funkcije. Sredinom maja, kada je bilo jasno, da se postizborna situacija na Vračaru zakomplikovala i da će opozicija, odnosno DS možda izgubiti Vračar, Grupković je za Danas izjavio sledeće: „LDP ne obavezuju pregovori koje na Vračaru samostalno vodi DS. Mi ne pristajemo na ucene pokreta DJB, koji sa sedam odbornika traži da ima celokupnu vlast u opštini… Eventualna koalicija može da se napravi samo u skladu sa realnim odnosima snaga“, zaključio je tada Grupković.

Grupković je rođen 1982. u Beogradu, gde je i završio gimnaziju „Sveti Sava“ i diplomirao na Pravnom fakultetu. U politiku je ušao već sa 18 godina, učlanivši se u Građanski savez Srbije 2000. i u toj stranci je obavljao niz funkcija na lokalnom i omladinskom nivou. Postao je liberal 2007. danom ujedinjenja GSS i LDP. Bio je zaposlen u kulturnim i prosvetnim institucijama na Vračaru, angažovan povremeno u advokatskoj kancelariji „Grupković“, i kao pravnik u opštini Zvezdara. U LDP je bio šef pravnog tima omladine, zatim koordinator službe lokalnih odbora, član Glavnog odbora, a odbornik LDP na Vračaru bio je od 2008. do 2012.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari