Site name

EK postavlja rok Srbiji za članstvo u EU 2025.

Program rada Evropske komisije, u narednih 16 meseci, predviđa izradu strategije za ulazak Srbije u Evropsku uniju 2025. godine, zajedno sa Crnom Gorom.

6

Piše: Snežana Čongradin

Strazbur, Beograd 14. septembar 2017. 15:04

Foto: EPA / STEPHANIE LECOCQ

To praktično znači, ocenjuje za Danas Jelica Minić, predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, da je EK postavila rok za ispunjavanje uslova za punopravno članstvo u EU.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je pre dva dana u Pismu namere za program rada Komisije do kraja 2018. godine predsedniku evropskog porlamenta Antoniju Tajaniju i premijeru Estonije Juriju Ratasu, u tački broj devet pod nazivom - Inicijative koje treba pokrenuti do 2025. godine - naveo i Strategiju za uspešno pristupanje EU Srbije i Crne Gore. On je te dve države opisao kao zemlje "kandidatkinje predvodnice na zapadnom Balkanu", s posebnim naglaskom na vladavinu prava, temeljna prava i borbu protiv korupcije, kao i opštu stabilnost u regionu. Pismo je napisano 13. septembra i objavljeno je na sajtu Evropske komisije.

Program rada Komisije za sledećih 16 meseci, do kraja 2018. godine, odnosno kraja mandata aktuelnog sastava tog tela, napravljen je, kako je navedeno u Pismu, sa ciljem stvaranja ujedinjenije, snažnije i demokratskije Unije, kako bi, navodi se dalje, bio iskorišćen trenutnii zamah.

- Naš je plan sačinjen od dva dela. Prvo, predlažemo mere i inicijative koje treba predstaviti i/ili dovršiti u sledećih šesnaest mjeseci, u skladu sa prvim scenarijom iz Bele knjige i Planom iz Bratislave. Drugo, predlažemo mere i inicijative koje su ambicioznije i naprednije i koje će do 2025. oblikovati našu Uniju - piše u Junkerovom pismu o programu EK do kraja 2018. godine.

Navodi se i da je planom predviđeno da Ujedinjena Kraljevina od 29. marta 2019. više neće biti članica Unije, odnosno da do tog trenutka kao i nakon njega, ističe Junker, "želimo zadržati jedinstvo EU sa 27 država članica koje gradimo poslednjih meseci.

- U obraćanju Evropskom parlamentu kome je predstavio stanje u kome se u ovom trenutku nalazi Evropska unija, predsednik Evropske komisije je pomenuo Pismo o namerama, u kome su predstavljeni prioriteti na kojima će Komisija raditi u periodu od narednih 16 meseci. Pismo je upućeno predsedniku Evropskog parlamenta Antoniju Tajani ju i premijeru Estonije koja predsedava Evropskom unijom, Juriju Ratasu, kao programski dokument Komisije. U govoru se pominju poruke iz ovog pisma ali se ne ide u detalje. A za Srbiju, ali i za čitav region Zapadnog Balkana najbinija poruka se nalazi u tački 9, na strani 10 ovog dokumenta pod naslovom Inicijative koje će se pokrenuti sa perspektivom (realizacije) do 2025. Komisija, dakle, pod ovom stavkom obaveštava da će u narednih 16 meseci pristupiti izradi “Strategije za uspešno pristupanje EU Srbije i Crne kao najnaprednijih kandidata na Zapadnom Balkanu, s posebnim naglaskom na vladavinu prava, osnovna prava i borbu protiv korupcije i na stabilnost u regionu” - objašnjava za Danas Jelica Minić, predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji.

Ona ističe da su Srbija i Crna Gora, dakle, dobile rok – ono što je predsednik Vučić prilikom svoje nedavne posete Briselu tražio.

- Predsednik EK donosi tu dobru vest – upravo isti visoki zvaničnik EU koji je pre tri godine svojom izjavom pokrenuo lavinu evroskepticizma na Zapadnom Balkanu. Ali, u njegovom Pismu o namerama i njegovom izlaganju u Evropskom parlamentu on je dao argumente za svoju prethodnu izjavu, kao i za svoju sada ohrabrujuću najavu. EU je prošla kroz jedan od najtežih perioda u svojoj istoriji, prepun svakovrsnih kriza, koje pritom nije sve sama generisala. Ali, ona se očigledno konsoliduje, ekonomski oporavlja i na tragu je modifikovanih modaliteta unutrašnjeg funkcionisanja - ocenjuje za naš list Jelica Minić.

Naša sagovornica dalje ističe da, imajući u vidu da, prema ovom dokumentu, zadaci i mere Zajedničke spoljne i bezbednosne politike, kao i Zajedničke odbrambene i bezbedno politike imaju visoko mesto, u skladu sa nabrojanim izazovima koji se očekuju u budućnosti, vrata za region su odškrinuta.

- To znači da je Srbiji i Crnoj Gori data šansa da se u narednih osam godina dobro pripreme za ulazak u EU i time povuku i ostale u regionu u da se punopravno uključe u najznačajniji evropski projekt. Zbog toga je njihova odgovornost još veća - smatra sagovornica Danasa.

Jelica Minić zaključuje da je Junker nastojao da pokaže da je EU opet dobila “vetar u jedra”, da taj momentum treba iskoristiti, da on neće beskonačno trajati, pa tako, kako kaže, i mi u regionu treba da odgovorimo na ovaj poziv.

- Za sve one koji iskreno žele vladavinu prava, poštovanje osnovnih ljudskih prava, suzbijanje korupcije koja je zahvatila sve pore društva i one koji iskreno žele dobre odnose u regionu, sa svim susedima, juče je bio zaista dobar dan. Dobili su moćne alate i saveznike da se za to izbore. Da li će biti uspešni? E, to sada već od njih zavisi. Jer, u 2025. će nam biti potreban društveni konsensus i zemlja mnogo uređenija nego što je to danas.

povezane vesti

komentari (6)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Sava

14. septembar 2017.

Nema sanse da Srbija i Crna Gora udju zajedno! Crna gora ulazi 2020! To je pitanje politike, a ne nekakve komisije i Junkera.

Milan

15. septembar 2017.

Nece Srbija nikada biti deo EU pa ni za tih 8 godina (da vas podsetim, Tadic je svojevremeno pricao da je 2017. realan termin za ulazak Srbije u EU). A pitanje je koliko ce jos EU postojati.

Vladan

15. septembar 2017.

Realan vremenski okvir za nas. CG ide brže, mislim da ce oni ući najkasnije do 2022.

Дарак

15. septembar 2017.

КАКВА БУДАЛАШТИНА!!! Ово је вређање интелигенције, каква бре ЕУ, па на ово возање ни деца не би пристала, какво замлаћивање.

Jovan

15. septembar 2017.

Evo ti nista i cvrsto ga drzi !

Gastarbeiter

16. septembar 2017.

Sa političarima "da,možda-verovatno, ne!"Srbija će ući odmah iza Albanije!