Strazbur

SE opet kritikuje zbog zakona o nestalim bebama

Komitet ministara Saveta Evrope doneo je novu privremenu rezoluciju kojom se pozivaju vlasti u Srbiji da usvoje zakon za utvrđivanje činjenica o „nestalim bebama“ i time ispoštuju presudu Evropskog suda za ljudska prava donetu još 2013. godine.

EP: Amandman o genocidu u Srebrenici

Poslanici u Evropskom parlamentu izglasali su rezoluciju o Izveštaju o napretku Srbije, a okviru toga i amandman u kome se naglašava da je priznavanje genocida u Srebrenici osnovni korak na putu Srbije ka pristupanju EU, prenose mediji u BiH.

Zovko: Turska imala ulogu u izboru Komšića

Turska je igrala najjaču ulogu u izboru Željka Komšića za člana Predsedništva BiH, Islamska zajednica je instruisala da se glasa za hrvatskog člana tako da je Komšić izabran, većinski, muslimanskim glasovima, rekla je poslanica Hrvatske na sednici spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta u raspravi o izborima u BiH.

Kremlj da plati odštetu Navaljniju

Dosadašnja hapšenja ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog su politički motivisana, saopštio je Evropski sud za ljudska prava (ECHR), strogo kritikujući ruske vlasti, što će sigurno izazvati bes u Moskvi, piše Gardijan.

Merkel za formiranje vojske EU

Tolerancija je duša Evrope, ključni sastavni deo svega onoga što nas čini Evropljanima i samo s tom tolerancijom i solidarnošću možemo razviti spremnost da videmo interese i potrebe drugih i shvatimo ih kao vlastite interese, poručila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel u Evropskom parlamentu i založila se za formiranje evropske vojske.

Tela SE neće tolerisati pritiske na lokalnu vlast i kriminal

Komitet za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope odlučio je da održi sednicu u Beogradu, 7. februara, nakon što su i predstavnici drugih zemalja pokazali interesovanje za pritiske na lokalnu vlast u Srbiji.

Zelenović: Cilj SNS da političkim nasiljem preuzme svu lokalnu vlast (VIDEO)

„Vlast u Srbiji je pod kontrolom predsednika Aleksandra Vučića i stranke na čijem je čelu, Srpske napredne stranke. U lokalnim samoupravama u kojima je SNS izgubila lokalne izbore, već više od šest godina ogroman broj odbornika je izložen pritiscima centralne vlasti…

Mekalister: Kosovo ispunilo sve uslove za viznu liberalizaciju

Predsedavajući Komiteta za spoljne poslove i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister ocenio je danas da je Kosovo ispunilo sve uslove za viznu liberalizaciju i da očekuje da zemlje EU prepoznaju taj uspeh i daju zeleno svetlo za slobodno kretanje građana Kosova.

EU i Britanija spremni za produženi Bregzit

Tereza Mej će morati da da nove odgovore u vezi s planovima za Bregzit pošto je Evropski parlament (EP) obavešten da je upravo britanska premijerka bila ta koja je povećala verovatnoću za produžetak takozvanog tranzicionog perioda i nakon 2020, za kada je bio planiran „raskid“.

Hodža s Mekalisterom o vizama

Ministarka za evropske integracije Kosova Durata Hodža razgovarala je danas u Strazburu sa predsedavajućim Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom o liberalizaciji viza za građane Kosova.

Moguće isključenje Rusije iz SE

Rusija bi mogla da bude isključena iz članstva u ustavnim organima Saveta Evrope, ukoliko ne obnovi isplatu doprinosa za budžet te organizacije do sredine 2019. godine, izjavio je danas generalni sekretar Saveta Evrope Turbjorn Jagland.

Đukanović: Puno ujedinjenje je odgovor na sve probleme EU

Puno ujedinjenje odgovor je na sve probleme kroz koje prolazi Evropska unija, a propusti li EU još jednu priliku da integriše Zapadni Balkan, stvara se velika opasnost političkog upliva trećih zemalja koje nemaju iste strateške ciljeve kao EU, ocenio je danas predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Srbija nije podnela nikakav izveštaj o „nestalim bebama“

Srpske vlasti nisu podnele nikakav izveštaj o napretku u uspostavljanju mehanizama za rešavanje afere „nestale bebe“ u roku koji im je Komitet ministara Saveta Evrope ostavio, potvrđeno nam je iz pres službe Saveta Evrope.

Prva Poslednja