Site name

Selaković: Opasne izjave Izetbegovića

Generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković izjavio je danas da intervju Bakira Izetbegovića, u kojem je rekao da se nada da će BiH priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ima veliku težinu i da je uveren da će odgovor Srbije biti ozbiljan i na liniji odgovorne politike.

3

Piše: Fonet

Beograd 14. novembar 2017. 09:21

Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Selaković je gostujući u Dnevniku RTS rekao da je Bakir Izetbegović pokazao šta želi, oseća i misli, da s jedne strane ne priznaje teritorijaljni integritet Srbije, a s druge strabe poteže sva sredstva za očuvanje teritorijalnog integriteta BiH.

Selaković je podsetio i da se Izetbegović, govoreći o Sandžaku, na najteži mogući način mešao u unutrašnja pitanja Srbije zaboravljajući da unutrašnje odnose u Srbiji ne uređuje međunarodni sporazum kao što je Dejtonski.

Selaković je podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svakoj prilici isticao podršku teritorijalnom integritetu BiH, i onda kada mu to nije donosilo političke poene, i da je izražavao spremnost da sasluša i razume potrebe bošnjačkog naroda u BiH i u Srbiji.

Generalni sekretar predsednika se osvrnuo i na izjave Saše Jankovića Slobodnoj Bosni da Vučić stvara lažnu krizu.

Ukazao je da se predsednik nije ni oglasio i da nije dao nijednu izjavu povodom intervjua Bakira Izetbegovića. Kako je rekao, predsednik sve to teško podnosi jer je mnogo uložio u dobre odnose i u stvaranje poverenja izmešu dva naroda pa i sa samim Bakirom Izetbegovićem.

Prema rečima Selakovića, predsednika Srbije boli i licemerje međunarodne zajednice koja ima dvostruke aršine kada je u pitanju Srbija.

"Ono što ja najopasnije kod ovog intervjua jeste što on govori o pravoj nameri jednog od predstavnika naših suseda, da se ne poštuje teritorijalni integritet Srbije", rekao je Selaković i dodao da nije važno da li Izetbegović to može ili ne može da uradi.

Poručio je da je uveren da će odgovor Srbije biti ozbiljniji i na liniji odgovorne politike koju Srbija vodi.

Poručio je da su Izetbegovićeve izjave opasne i da bi trebalo razmisliti o svemu što je rekao. Dodao je i da se nada da će međunarodna zajednica reagovati, ali je rekao da iskreno ne veruje da će se to dogoditi.

Dodao je da je hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović rekao jasno da neće prizanti jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i da Srbija takav stav i odnos ume da ceni.

Govoreći o eventualnom raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, Selaković je rekao da će svoj stav izneti u stranci. Kaže da stranka ni ranije nije grešila kada je donosila slične odluke i da je uveren da će ostati na istoj liniji. 

povezane vesti

komentari (3)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Sara

14. novembar 2017.

Ne treba burno reagovati na provokativne izjave, ali svakako dati do znanja da Srbija ne dozvoljava narusavanje njenog teritorijalnog integriteta.

Ja

14. novembar 2017.

Ovo možda jeste iznenadjenje za sve ali Srbija je naučila da junački podnosi šamare što se tiče Kosova tako da ćemo i ovo podneti na nogama.

Topcider

14. novembar 2017.

Selakovic je na istoj "talasnoj duzini" kao i njegov shef A.Vucic. Da nema "republike srpsko/sumske" u Bosni kao ratnog plena SPS i radikala (odn SNS "umivenih") ne bi bilo ni Vucica na sadasnjoj poziciji kao ni njegovih repova u Banja Luci (Dodik) i onih na severu Kosova. Mogu mu oni uskoro doci u Beograd za stalno poput slicnih iz Knina.