Jaki i bez Lebrona i Karija 1Foto: FoNet/AP

Imao je Majk Križevski dosta poteškoća prilikom odabira konačnih 12 igrača koji će nastupiti za SAD na Olimpijskim igrama u Riju od 6. do 21. avgusta, ali na kraju može biti zadovoljan odabirom koji je dobrano zavisio od brojnih otkaza.

Zbog naporne sezone, ali i straha od zika virusa, poznatom stručnjaku poljskog porekla i višedecenijskom treneru Univerziteta Djuk, zahvalile su se na pozivu takve veličine poput Lebrona DŽejmsa, Stefa Karija, Rasela Vestbruka ili Blejka Grifina. Ipak, Amerikanci će na turniru sloviti za prvog kandidata za zlatnu medalju, jer će imati adute u vidu Kajrija Irvinga, aktuelnog osvajača NBA prstena, Kevina Duranta, DŽimija Batlera, Kleja Tompsona ili Drejmonda Grina.

Selektor Križevski, sa prvobitnog spiska od 34 imena objavljenog 6. avgusta 2015. mora je da „izbriše“ jedno desetak asova koji su se unapred zahvalili na saradnji. Svakako da bez Leborna DŽejmsa, DŽejmsa Hardena, Entonija Dejvisa, Lamarkusa Oldridža ili Krisa Pola kvalitet selekcije SAD nije isti, međutim oni koji će se naći u Riju biće svakako dostojni reprezenti Amerike i NBA lige. Na svakoj poziciji selektor Križevski imaće po dvojicu odličnih igrača, a na nekim mestima i vrhunske asove. Svi do jednog, lideri su u svojim timovima i u NBA imaju status igračkih veličina plaćenih desetinama miliona dolara.

Tradicionalno, reprezentacija SAD neće biti smeštena u Olimpijskom selu; imaće pojačanu bezbednost, koja će podrazumevati i izvesnu garanciju da „zika“ komaraca neće biti na njihovom vidiku. Križevski će 17. jula okupiti igrače u trening kampu u Las Vegasu, a već 22. jula odigraće na istom mestu u T-Mobil Areni egzibicioni meč protiv reprezentacije Argentine. U naredna četiri dana dva puta će se sastati sa Kinom; 24. u Stejpls Centru u Los Anđelesu, a 26. u ORAKL areni u Ouklendu. Venecuela će imati čast da 29. jula odigra meč sa Irvingom i saigračima u Čikagu (Junajted Centar), dok će generalnu probu Amerikanci imati protiv Nigerije 1. avgusta u Tojota Centru u Hjustonu.

Sastav Drim-tima

DŽimi Batler (Čikago, 2.01), Kevin Durant, Oklahoma 2.06, DiAndre DŽordan (LA Klipers, 2.11), Kajl Lauri (Toronto, 1.83), Herison Barns (Golden Stejt, 2.03 ), DeMar DeRouzn (Toronto, 2.01), Kajri Irving (Klivlend, 1.91), Klej Tompson (Golden Stejt, 2.01), DeMarkus Kazns (Sakramento, 2.11), Pol DŽordž (Indijana, 2.06), Drejmond Grin (Golden Stejt, 2.01) i Karmelo Entoni (NJujork, 2.01).

Stručni štab: Majk Križevski (Univerzitet Djuk); asistenti: Tom Tibodo (Minesota Timbervulvs), DŽim Behajm (Univerzitet Sirakjuz), Monti Vilijams (Oklahoma Siti Tander).

 

Marjanoviću ponuđen „minimalac“‘]

San Antonio je Bobanu Marjanoviću ponudio kvalifikacioni ugovor, zbog čega je automatski postao ograničeno slobodan agent. Sparsi su srpskog centra „procenili“ na skromnih 1,5 miliona dolara i ukoliko bude odbio ponudu ostali timovi imaće pravo da izađu sa unosnijom predlogom. San Antonio ima mogućnost da isparira svakom klubu koji ponudi više, ukoliko odustane, Marjanović bi mogao da promeni sredinu i potpiše unosniji ugovor kao delimično slobodan agent. Kvalifikacioni ugovor, koji od igrača pravi „delimično slobodnog agenta“ mora da bude dostavljen košarkašu do 30. juna, uvek je u trajanju od godinu dana i neophodno je da zagarantovana zarada bude 125 odsto veća nego u prvoj godini saradnje. Ako igrač prihvati takvu ponudu, jednogodišnji ugovor ostaje na snazi i on narednog leta postaje slobodan agent. Ako igrač odbije, tada automatski postaje „delimično slobodan agent“, koji će čekati ponude drugih klubova i „odgovor“ matičnog kluba na tu ponudu. Matični klub ima tri dana da odluči da li će ili ne izjednačiti eventualnu ponudu zainteresovanog kluba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari