Američki ambasador deli poslaničke mandate 1Foto: EPA/ NAKE BATEV

Državna izborna komisija Makedonije još u noći izmedju nedelje i ponedeljka je prebrojala glasove koje su građani dali tamošnjim političkim strankama na 9.vanrednim parlamenarnim izborima

Ali u toku celog jučerašnjeg dana se sa zbinjenošću i uzalud očekivalo da ta Komisija objavi i broj poslaničkih mandata koje su, na osnovu prebrojanih glasova, dobile političke stranke. Zgrada te Komisije je juče bila pod pojačanim policijskim nadzorom, a u utvrđivanju mandata je pomagao američki ambasador u Skoplju, potvrdili su Danasu nezavisni izvori u glavnom gradu Makedonije.

Najkraće rečeno: prema broju osvojenih glasova ispada da će Makedonija opet dobiti vladu VMRO-DPMNE i Demokratske unije za integraciju plus eventualno još jedna albanska stranka, dok američki ambasador pregovara da se koaliciji oko VMRO-DPMNE , primenom Dontovog sistema na osvojeni broj glasova, oduzme jedan glas i prebaci ne koaliciji oko dosad opozicionog SDSM, nego albanskim strankama. Tako bi izborni rezultat VMRO-DPMNE i SDSM pretočen u mandate izgledao, umesto 51: 49 za VMRO-DPMNE , 50:49 za VMRO-DPMNE i Makedonija bi dobila jednu široku koaliciju VMRO-DPMNE+ SDSM+ albanske stranke.

„Pa samo prisustvo američkog ambasadora u prostorijama Državne izborne komisije je neprihvatljivo, ali šta da vam kažem, već dve i po godine Makedonija živi pod tutorstvom i pokroviteljstvom međunarodne zajednice i da budem još direktniji:američke ambasade. Ništa nije sporno kad se domaćin pojavi u svojoj kući.To se otprilike tako odomaćilo ovde i tako funkcioniše“, kaže za Danas šef Demokratske stranke Srba u Makedoniji Ivan Stoiljković. NJegova stranka je deo koalicije oko VMRO-DPMNE.

„Kako god da na kraju bude, neće se dobro završiti.Nisam nekako optimista.Pa makar i mi formirali vladu. Makedoniju čeka veoma teško vreme“, kaže Stoiljković .On veruje da su za međunarodnu zajednicu prihvatljive dve opcije: ili široka koalicija ili novi izbori!

Prema rezultatima izbora održanih u nedelju vladajuća VMRO-DPMNE je izgubila značajan broj glasova, ali je ipak ostala pojedinačno najjača stranka. Opozicioni SDSM je, u odnosu na izbore održane 2014.godine, značajno uvećao broj dobijenih glasova, ali nije porazio Nikolu Gruevskog. Ali najveći udar su doživeli Albanci- oni će u makedonskom parlamentu imati tako malo poslaničkih mandata kako nisu imali od proglašenja makedonske nezavisnosti.

„Očito je ovo veliki poraz opozicije, imajući u vidu i onu šarenu revoluciju i bombe i svakojaku pomoć sa strane- sad je ovo jako tesno. Prema mojim informacijama u DIK se i dalje pregovara i tu ima uticaja i američki ambasador. Natežu se oko toga da bude izjednačen broj mandata.Po njihovoj varijanti dobro bi bilo da se napravi neka široka koalicija.Ali mi smo živeli godinu i po sa ovim zamenicima, paralelnim strukturama u institucijama i to jednostavno ne funkcioniše“, kaže za Danas profesorka Biljana Vankovski.

Ona zaključuje da je Makedonija posle nedeljnih parlamentarnih izbora „opet na početku kruga“.

„Ako i dozvole da se formira ova nova vlada , ona će biti u istom sastavu i onda se postavlja pitanje: šta smo mi radili dve godine? Šta je radio Zaev dve godine? Zašto javnost ne veruje opoziciji u ovakvoj situaciji?“. kaže profesorka Vankovski.

Ona je istaknuti zagovornik građanske opcije u Makedoniji, ali je ipak zaprepašćena da je Socijaldemokratski savez Makedonije lidera Zorana Zaeva u nedelju uspeo da dobije između 60 000 i 70 000 glasova ne u mešovitim nego u čisto albanskim sredinama.

„Nemoguće je, ja sam zbunjena, kako se uspelo da socijaldemokrate dobiju, ako se ne varam između 60 000 i 70 000 glasova u čisto albanskim sredinama.To je prosto neverovatno kako su uspeli. To je jedna od čudnih stvari“, kaže profesorka Vankovska.

“ Demokratska unija za integraciju je izgubila katastrofalno, Ali Ahmeti je juče izgledao kao da će pasti.Oni su potučeni, ali Demokratska partija Albanaca (lidera Menduha Tačija- prim. R.Ć) ona je tek postala bez veze, kao nova politička stranka sa dva poslanika, a oni su jedno vreme bili i partner u vladi. Prosto je neverovatno kako su potučeni“, čudi se profesorka Vankovska i još jednom podvlači da će Albanci u novom makedonskom parlamentu imati manje poslanika nego što su imali u bilo kom sazivu od sticanja makedonske nezavisnosti!

Ipak , Ivan Stoiljković nije jedini koji veruje da ključ ostaje u albanskim rukama. Lider DUI Ali Ahmeti više puta je tokom dvogodišnje makedonske krize otvoreno izjavljivao da će poteze dogovarati sa međunarodnom zajednicom.

„Znate kako, generalno ja imam takav stav: sudbunski je mrtav onaj ko ne brine o svojim interesima nego dozvoljava da to drugi radi umesto njega.Oni su dopustili da se neko drugi brine o njihovim interesima dugi niz godina, onda je normalno ovo što im se dogodilo“, kaže Ivan Stoiljković o kalvariji koja je zadesila dosad glavne albanske stranke.“ Ali u politici postoji jedno pravilo: prvo se spasava sopstvena koža. Zato će znači iz svega ovoga biti izvučeno naravoučenije na adekvatan način“, nada se Stoiljković da će vladu formirati VMRO-DPMNE , DUI i još jedan albanski partner.

„Ja mislim da prisustvo američkog ambasadora ima za cilj da se to spreči“, kaže Stoiljković za Danas.

Broj glasova 2014. i 2016.godine

Na poslednje parlamentarne izbore u Makedoniji održane 2014.godine izašlo je 1.120.744 birača (62,96%) , a na nedeljne parlamentarne izbore

1.189 .481 (66,88%).

Dve glavne stranke etničkih Makedonaca i dve dosad glavne stranke etničkih Albanaca dobije su sčedeći broj glasova:

 

Kolaicija oko VMRO-DPMNE :452.709 (2014: 481.615)

Koalicija oko SDSM : 438.469 (2014: 283. 955)

DUI :86.812 (2014: 153.646)

DPA :31.017 (2014: 66.393)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari