Plenković: Nemam problem pojesti srpsku čokoladu 1Foto: HRT

Premijer Hrvatske Andrej Plenković danas je izjavio da mu je žao što je ploča sa natpisom „Za dom spremni“ postavljena u Jasenovcu, ali da istovremeno oseća solidarnost i sa braniteljima koji su poginuli.

„Izvinjavam seonima koje to vređa. Vrlo jasno. Zato osnivamo Poverenstvo koje će se baviti ovom temom i zatvoriti ono što se zove suočavanje s prošlošću. Vlada će osnovati Poverenstvo u iduće dve do tri nedelje“, dodao je Plenković gostujući na HRT.

Osvrćući se na slučaj „čokoladica“ Plenković je kazao da on dosta voli čokoladu i da ne gleda ko je proizvodi. Nemam nikakav problem pojesti srpsku čokoladu. Ne treba tu temu elaborirati. Sticajem okolnosti moj sin ima rođendan sutra pa smo juče dobili identičan taj paket, baš s tom čokoladicom s rižom, kazao je.

Govoreći o saradnji i komunikaciji sa Srbijom na putu pristupa Evropskoj uniji kazao je da je Hrvatskoj sporno poglavlje 26, koje se odnosi na kulturu i obrazovanje. 

„Srbija je preuzela neke obveze vezano za hrvatsku manjinu koje nisu realizovali. To je vrlo lako rešivo. Mi smo u kontaktu s hrvatskom manjinom u Srbiji. Evropska komisija je ta koja pregovara sa Srbijom, a ne Hrvatska. Signalizirali smo EK-u to pitanje. Srbija je znala za tu rezervu, trebamo to pitanje dedramatizovati“, kazao je hrvatski premijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari