Kisindžer: Tramp ima veliku šansu 1Foto: Fonet/AP

Bivši državni sekretar Sjedinjenih Država Henri Kisindžer izjavio je da se nada da je američka vlada pokrenula odmazdu protiv Kremlja zbog, kako američke obaveštajne službe tvrde, ruskog hakerisanja tokom američkih predsedničkih izbora.

„Ne sumnjam da nas Rusi hakuju. I nadam se da i mi hakujemo njih“, rekao je Kisindžer u intervjuu za Es-Bi-Es.

„Svi imaju sposobnost hakovanja. I verovatno svaka obaveštajna služba hakuje na teritoriji drugih država. Ali ko šta tačno radi? To bi bila veoma osetljiva informacija. Međutim, veoma je teško o tome komunicirati. Jer niko ne želi da prizna razmere toga što radi“, rekao je Kisindžer.

Kisindžer je za ruskog predsednika Vladimira Putina rekao da podseća na likove iz romana Fjodora Dostojevskog – a neki ruski mediji smatraju da je državni sekretar mislio na Rodiona Raskoljnikova iz Zločina i kazne. „On (Putin) je čovek sa snažnim osećajem povezanosti, jedne unutrašnje povezanosti sa ruskom istorijom na način na koji je on vidi“, rekao je Kisindžer.

„On hladno vodi računa o ruskom nacionalnom interesu, onako kako ga on zamišlja, i za koji veruje, verovatno ispravno, da ima neke veoma osobene karakteristike. Za njega je pitanje ruskog identiteta od suštinskog značaja. Jer posledica propasti komunizma bila je da je Rusija izgubila oko 300 godina svoje istorije. I zato pitanje ‘šta je Rusija’ njih veoma mnogo zaokuplja. A mi taj problem nikada nismo imali“, zaključio je Kisindžer.

Kisindžer, koji na minulim predsedničkim izborima nije podržao nijednog kandidata, je sa opreznim optimizmom govorio o potencijalima novog predsednika Donalda Trampa na međunarodnoj sceni“, navodi Es-Bi-Es.

„Donald Tramp je fenomen koji strane zemlje nisu videle. Za njih je, prema tome, njegov izbor šokantan“, rekao je bivši državni sekretar dodajući da Tramp, upravo zbog toga, predstavlja „izvanrednu šansu“.

Kisindžer smatra da bi istorija Trampa mogla da zapamti kao „veoma važnog predsednika“. „Mislim da on ima tu sposobnost… Zato što svaka zemlja sada ima da razmotri dve stvari. Prvo, svoju percepciju da je prethodni ili odlazeći predsednik u suštini povukao Ameriku iz međunarodne politike pa su oni morali da naprave sopstvene procene o svojim potrebama. I drugo, eto novog predsednika koji postavlja puno novih pitanja. I zbog kombinacije delimičnog vakuuma i novih pitanja možete zamisliti da dolazi nešto značajno i novo. Ne kažem da će i doći. Kažem da postoji izvanredna šansa“, rekao je Kisindžer.

On je dodao da su Trampa instinkti – za koje kaže da su „drugačiji oblik analize u odnosu na moje koje su više akademske“ – doveli do toga da postavi pitanja od velikog značaja. „I ako se na njih odgovori kako treba, mogu dovesti do dobrih – odličnih rezultata“, rekao je Kisindžer.

Zamoljen da predstavi svoj opšti utisak o novom predsedniku, Kisindžer je priznao da je najpre smatrao da je podrška Trampu „prolazni fenomen“. Ali, promenio je mišljenje: „Dajem mu ogromno priznanje zbog toga što je analizirao jedan aspekt američke situacije, razvio strategiju, sproveo je uprkos rukovodstvu sopstvene partije i nadvladao. Pred njim je sada izazov da tu istu veštinu primeni na međunarodnu situaciju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari