Makronovoj partiji najveći broj glasova 1Foto: SEBASTIEN NOGIER/EPA

Pokret francuskog predsednika Emanuela Makrona osvojio je najveći broj glasova na parlamentarnim izborima u Francuskoj, preneli su večeras francuski mediji prve procene izlaznih anketa.

Ovim anketama se nagoveštava poraz tradicinalnih stranaka, levice i desnice, koje su se smenjivale na vlasti u Francuskoj oko 60 godina.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske saopštilo je danas da je izlaznost u prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj do 17.00 sati dostigla 40,75 odsto ukupnog biračkog tela Zabeležena brojka daleko je niža od izlaznosti 2012. godine, koja je iznosila 48,31 odsto od upisanog broja birača, navodi Rojters.Skoro 47 miliona Francuza imalo je pravo glasa u prvom krugu parlamentarnih izbora.

Predsednica francuske ekstremno desničarske stranke Marin Le Pen pozvala je svoje glasače da u drugom krugu parlamentarnih izbora izađu u većem broju.

„Izbori nisu pokazali entuzijazam Francuza. Birači patriote treba naredne nedelje da izađu u još većem broju“, rekla je Marin Le Pen čija je stranka posle prvog kruga osvojila izmedju 13 i 14 odsto glasova. Generalni skeretar Republikanaca Bernar Akoaje ocenio je da su rezultati „razočaravajući za desničarsku porodicu“, dok su socijalisti priznali da su zabeležili jedan od najlošijih rezultata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari