U Donjecku prave novu državu - Malorusiju 1Foto: EPA / ALEXANDER ERMOCHENKO

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko izjavio je da je situacija u Ukrajini došla u bezizlazan položaj, a izlaz iz njega je stvaranje nove države Malorusije na prelazni period do tri godine, prenosi Sputnjik.

„Situacija je u došla do ćorsokaka. Mi predlažemo plan reintegracije zemlje… Da bi se zaustavio građanski rat, razgovarali smo o situaciji i došli do zaključka da se Ukrajina pokazala kao propala država. Kijevski režim nije u stanju da prekine građanski rat… Predlažemo da se uspostavi država Malorusija. Malorusija je nezavisna mlada država. Na prelazni period do tri godine“, rekao je Zaharčenko novinarima.

Zaharčenko smatra da bi stvaranje nove „nezavisne države“ pomoglo zaustavljanju sukoba u Donbasu. „Nas treba da podrže stanovnici regiona. Ovaj izlaz je moguć pod uslovom da međunarodna zajednica podrži ovu ideju“, dodao je šef „DNR“. Zaharčenko je, takođe, predložio da se u „Malorusiji“ za vreme prelaznog perioda uvede vanredno stanje.

„S obzirom na tešku ekonomsku situaciju u zemlji, mogućnosti nastanka haosa i raspada, zbog mogućnosti pokretanja ‘rata svih protiv svih’, smatramo da je neophodno da se za period do tri godine uvede vanredno stanje. U tom periodu biće završen proces usvajanja novog ustava i zavođenje reda“, istakao je Zaharčenko.

„Ministar za prihode i naloge DNR“ Aleksandar Timofejev rekao je da će Malorusija biti federalna država sa širokom autonomijom, a prestonica će biti Donjeck. Pod nadležnošću centralne vlade ostaće pitanje budžeta, vojske i obaveštajnih službi. „Predlažemo da se iz svih regiona na ličnoj osnovi izaberu predstavnici za Ustavotvornu skupštinu na kojoj će biti osnovana država Malorusija i usvojen novi ustav“, rekao je Timofejev.

Prema njegovim rečima, ustav će zatim biti iznet na referendum. „Tome će prethoditi široka javna rasprava i na regionalnom i na saveznom nivou“, dodao je Timofejev. „Za utvrđivanje ustava Malorusije jednoglasno su glasali okupljeni u sali, predstavnici DNR i drugih regiona Ukrajine“, navodi Sputnjik. Ustavom Malorusije biće utvrđen nesvrstani status i određena politika obnove odnosa sa Rusijom, Malorusija će voditi politiku ujedinjenja sa Saveznom državom Rusije i Belorusije, rekao je Timofejev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari