Oslobođeni katalonski funkcioneri 1EPA/ANDREU DALMAU

Sud u Barseloni oslobodio je danas sve regionalne funkcionere koje je pre dva dana uhapsila nacionalna policija zbog organizovanja referenduma o nezavisnosti Katalonije, ali postupak protiv šestorice nije završen, jer su odbili da daju izjave
sudiji.

U saopštenju se navodi da oni ostaju pod istragom zbog nepoštovanja suda, zloupotrebe položaja i pronevere javnih sredstava i jednom sedmično moraju se pojaviti u sudu, preneo je AP.

Posle odluke o oslobađanju demonstranti u Barseloni su se razišli, a lider Katalonske nacionalne skupštine Đordi Sančez izjavio je da će umesto dosadašnjih demonstracija početi proslava.

U međuvremenu je španski državni tužilaz zatražio od Vrhovnog suda Španije da razmotri da li ima osnova da se protiv onih koji su pokrenuli demonstracije povodom akcije nacionalne policije pokrene istraga za pobunu.

U dopisu tužioca ne navodi se nijedno ime, ali se ističe da su organizatori protesta širom Katalonije bili Katalonska nacionalna skupština i građansko udruženje „Omnium kultural“, koje godinama promoviše nezavisnost Katalonije.

U demonstracijama je povređeni nekoliko pripadnika Civilne garde, nacionalne policije, a uništeno je i oštećeno dosta njihovih vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari