Beograd obeležio Svetski dan šetnje 1Foto: Fonet/Marija Đoković

Beograd je danas obeležio Svetski dan šetnje i time se priključio mnogobrojim gradovima koji ovaj datum obeležavaju od 1991. Preko 200 građana danas je učestvovalo u zabavnoj šetnji, a najuspešniji su osvojili razne nagrade.

Istraživanja životnih stilova odraslih građana Srbije, pokazuju da se rekreacijom bavi samo 16,9% ljudi. U proseku, svakoga dana provedemo trista minuta u sedenju, a kad se ovome doda i osam sati sna, ispostavlja se da oko četrnaest sati dnevno mirujemo. Ovakav način života poguban je po zdravlje, jer nauka tvrdi da je odraslim ljudima neophodno bar 150 minuta fizičke aktivnosti nedeljno. Na taj način čuvamo svoje zdravlje, unapređujemo svoj fizički izgled, ali i popravljamo raspoloženje, jer svaka fizička aktivost utiče na lučenje hormona sreće.

Redovne šetnje, svaki dan višestruko čuvaju naše zdravlje. Ne samo da je organizam otporniji na bolesti, nego nas vreme provedeno u prirodi čini srećnijima, a naši mišići su snažniji. Količina kalorija koja se potroši tokom šetnje od 20 minuta nije zanemarljiva, kao ni činjenica da kratka šetnja ubrzava metabolizam, ali postoji i niz drugih razloga koji govore u prilog redovnoj šetnji, osim boljeg fizičkog izgleda. Studije su pokazale kako čak i redovne vežbe slabijeg intenziteta mogu dosta doprineti zdravlju, smanjiti rizik od dijabetesa, raka i drugih hroničnih bolesti.

Svetska asocijacija sporta i je 15. oktobar proglasila Svetskim danom šetnje, a kampanju je podržala i Svetska zdravstvena organizacija a u Beogradu je šetnja održana u organizaciji portala Fiskultura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari