Opština Nova Varoš izmiriće dug od skoro 26 miliona dinara privatnoj firmi „Putevi Zlatar“ za asfaltiranje dela saobraćajnica u zlatarskom kraju. Reč je o šest putnih pravaca u mesnim zajednicama Amzići, Rutoši, Bistrica i Akmačici, kao i u prigradskom naselju Šanac, koje je ovo domaće građevinsko preduzeće izgradilo još pre dve i po godine, a na osnovu ugovora sa lokalnom samoupravom i usmenog obećanja tadašnjeg ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića da će resor koji predvodi finansirati ove radove na unapređenju putne mreže.

Odlukom da se višegodišnji spor sa firmom Vojka Purića reši u postupku vansudskog poravnjanja doneli su odbornici lokalnog parlamenta na nedavno održanoj sednici SO, a na predlog Opštinskog veća odnosno predsednika Opštine Dimitrija Paunovića.

„Putevi Zlatar“ su ovaj ozbiljan posao dobili na tenderu koji je opština raspisala po nalogu Ministarstva saobraćaja. „Ovo ministarstvo, međutim, nikada nije stavilo svoj potpis na trojni ugovor, a radovi su počeli posle usmenog obećanja ministra Mrkonjića da će Ministarstvo svoj deo od 90 odsto vrednosti radova platiti nakon rebalansa republičkog budžeta. Mrkonjić, s kojim smo ranije imali odličnu saradnju, u međuvremenu je smenjen, a novo ministarstvo i pored dobre volje nije moglo bez ugovora da plati radove“, objašnjava Paunović. Pored duga u iznosu od 25,1 milion dinara, Opština Nova Varoš se ugovorom o sudskom poravnjanju obavezala da „Putevima Zlatar“ nadoknadi i 720.000 dinara sudskih troškova, dok su se putari odrekli sedam miliona dinara kamate.

Radnici „Puteva Zlatar“ protestovali su, inače, u više navrata tražeći od države zarađeni novac, a kako nije bilo dogovora, podneli su tužbu protiv opštine Nova Varoš, sa kojom imaju potpisan ugovor za asfaltiranje 3,6 kilometara puteva . Svoj deo od 2,75 miliona dinara opština je platila odmah po okončanju radova krajem 2013. godine. – Zbog duga su ugroženi poslovanje i egzistencija 90 zaposlenih i 30 sezonaca, a firma opstaje zahvaljujući radovima u Nemačkoj, ističe vlasnik „Puteva Zlatar“ Vojko Purić. Inače, po sličnom modelu, Milutin Mrkonjić „asfaltirao“ je i u susednim opštinama Prijepolje i Priboj, koje su iz tamošnjih budžeta „Putevima Zlatar“ za asfaltiranje saobraćajnica platili uslugu u ukupnoj vrednosti od oko 110 miliona dinara.

SPS brani Mrkonjića

– Radovi su izvedeni na teritoriji novovaroške opštine i koristiće ih naši građani, te nema razloga da krivimo Milutina Mrkonjića . On bi sigurno platio i ove radove da nije smenjen pre rebalansa budžeta. Mi bi trebalo, uprkos svemu, da mu kažemo „veliko hvala“ jer je u Novu Varoš i njenu putnu i drugu infrastrukturu uložio preko 260 miliona dinara, kazao je tokom skupštinske rasprave odbornik SPS Milovan Glavonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari